Marile burse asiatice au inceput saptamana cu cresteri spectaculoase, influentate de evolutia bursei americane de la sfarsitul saptamanii trecute.

La Tokyo indicele Nikkei a castigat peste 3% in debutul sedintei de tranzactionare sustinut si de scaderea cotatiei yenului fata de dolarul american, scrie AFP. La final piata a urcat cu 3,35%.

Si bursa din Hong Kong a deschis luni in urcare importanta, cu 2,12%.

La Seul, indicele Kospi a incheiat in urcare cu 1,98%, atingand cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni. Bursa de la Manilla a urcat cu 5,11%, de la Taipei cu 2,76%, cea din Noua Zeelanda cu 1,07%. La jumatatea sedintei, bursa de la Jakarta castiga 1,17%,iar cea din Bangkok, aproape 2%, scrie Reuters.

Investitorii de pe pietele asiatice urmeaza tendinta celor de pe Wall Street care au facut vineri ca bursa americana sa urce la cel mai inalt nivel inregistrat in acest an. Evolutia a venit pe fondul cresterilor din imobiliare si a declaratiilor optimiste facute de seful Fed, Ben Bernanke, care a apreciat ca activitatea economica din SUA si lume se normalizeaza, iar criza economica pare sa intre in declin.

In aceasta saptamana bursa americana va fi influentata de noi statistici in ceea ce priveste piata imobiliara, mai precis vanzarile de locuinte noi in SUA si consumul (indicele increderii consumatorilor in economia americana, comenzile de bunuri durabile, PIB-ul pe trimestrul al doilea, indicele S&P / Case Shiller, care ia in calcul preturile a 20 de zone metropolitane din SUA si indicele asteptarilor de consum calculat de Universitatea din Michigan), scrie agentia Reuters.

Vineri s-a anuntat ca vanzarile de locuinte vechi in SUA au urcat cu 7,2% in iunie.