Un pachet de 8,6% din actiunile Bursei din Sibiu au fost vandute miercuri pe piata Sibex, valoarea transferurilor fiind de 2,81 milioane de lei. Cele 14 tranzactii, prin care au fost transferate 1,94 milioane de actiuni, au fost realizate la un preturi cuprinse intre 1,45 si 1,47 lei pe actiune.

Majoritatea tranzactiilor au fost realizate in intervalul orar 15:13 - 15:16.

Precedentul record al tranzactiilor cu titlurile SBX data din 19 aprilie cand au fost tranzactionate putin peste un milion de titluri. De la lansarea la tranzactionare in 22 ianuarie 2010, pe propria piata reglementata, numarul actiunilor SBX transferate a ajuns la 9,58 milioane reprezentand 42,4 % din capitalul social si avand o valoare de peste 16 milioane lei.

Intensitatea schimburilor pe piata la vedere a crescut puternic in ultima perioada, volumul record pe titlurile SBX venind la putin timp dupa ce emitentul Prodplast Imobiliare a atins la randul sau un nivel record al tranzactiilor in 13 octombrie.

Capitalul social Sibex este de 22,6 milioane de lei.

Pe segmentul futures al Bursei din Sibiu, scăderea accentuată de marţi de la Wall-Street a indicelui Dow Jones Industrial Average, care a coborât sub pragul de 11.000 de puncte s-a reflectat în evoluţia cotaţiilor futures care au înregistrat deprecieri in cea mai mare parte a zilei. Intensitatea la tranzacţionare nu a fost însă amplificată de acestea, observându-se doar 1750 contracte realizate până la ora 17.30, valoarea acestora fiind de 12,5 milioane lei.

Aşadar, participanţii s-au menţinut mai degrabă prudenţi, în aşteptarea unor informaţii care să le confirme trendul. Pentru DESIF5 scadenţa decembrie fost cea mai lichidă, numărul poziţiilor deschise menţinându-se la un nivel constant. Cotaţia DESIF5 decembrie a evoluat în cea mai mare parte a timpului pe minus, revenind însă pe plus după deschiderea pozitivă din SUA.

Depăşirea pragului de 4,30 lei pentru un euro pe piaţa interbancara, pe fondul confruntărilor de pe scena politica si a devalorizării valutelor din regiune, a amplificat interesul pentru perechea EURO/RON care a atras aproape 500 de contracte. Aşadar, derivatul ce urmăreşte evoluţia paritarii euro/leu a atras un volum ridicat de contracte tranzacţionate si a evoluat pe o direcţie de creştere a cotaţiei in prima parte a zilei, urmând in partea a doua, surprinzător, sa se revină la o scumpire a leului cu 0,09 % pentru finele anului curent. In schimb leul se deprecia pentru scadenta martie 2011 cu 0,01%.

Derivatul pe indicele Dow Jones s-a menţinut cel mai lichid, cu circa 800 contracte realizate până la ora 17.30.

Cotaţiile futures ale indicelui DJIA pe pieţele internaţionale au înregistrat mici variaţii pozitive, după ce la închiderea zilei precedente DJIA a scăzut puternic cu 165.07 puncte la NYSE, după anunţul Băncii Centrale a Chinei de reducere a dobânzii de politica monetara, precum si pe fondul rezultatelor financiare anunţate de companii importante din SUA. Wells Fargo & Co. si Morgan Stanley au anunţat in cursul zilei de miercuri rezultatele financiare pozitive, peste cele aşteptate, la o zi distanta după ce Bank of America Corp. si Goldman Sachs Group Inc. au raportat de asemenea rezultate mai bune decât cele previzionate. Pe piaţa Sibex la ora 17.30, indicele DJIA scădea pe scadenta decembrie 2010 cu 0,14 %, iar pe scadenta martie 2011 cotaţia indica un minus de 0.05%. Tendinţa de scădere s-a temperat după deschiderea pozitivă din SUA.