Pe piata Sibex, ultima sedinta din saptamana 21-25 martie a adus cresteri pentru segmentul derivatelor financiare si pe indici, in vreme ce cotatia futures a euro si-a continuat declinul. Participantii au incheiat, pana la ora 17:15, un numar de 3.700 de contracte, cu o valoare de 10,5 milioane de lei. In total, in cele cinci sedinte ale saptamanii au fost incheiate peste 26.000 de contracte, cu o valoare de 119 milioane de lei.

Pe segmentul financiar, preturile DESIF5 s-au aflat pe plus de-a lungul intregii zile, evolutia fiind una corelata cu cea din piata suport. Cresterile au determinat acumulari de pozitii, mai ales pe scadenta iunie in raport cu care s-au inregistrat circa 1000 noi deschideri. La ora 17:15 cotatia DESIF5 iunie se aprecia cu 1,98%. Pentru scadenta septembrie pretul DESIF5 crestea cu 2,38% iar pentru decembrie cu 2,25%. La aceeasi ora, numarul contractelor DESIF5 depasea 3.000. Simbolul DESIF5 a fost cel mai tranzactionat de-a lungul saptamanii cu circa 16.000 de contracte.

Pe piata derivatelor valutare, volumul contractului EUR/RON a fost ceva mai redus comparativ cu sesiunile anterioare. Leul si-a continuat insa turul de forta fata de euro, participantii estimand scaderi pentru toate scadentele tranzactionate. Si pe piata interbancara leul s-a intarit chiar de la debutul zilei, cursul ajungand la 4,0875 - 4,09 lei pentru o moneda unica, pentru ca apoi sa revina usor peste acest nivel. La ora pranzului, moneda unica era tranzactionata la un nivel usor peste 4,09 lei pentru ca apoi, dupa afisarea cursului oficial, sa revina spre nivelul de la debutul sedintei, astfel ca la ora 16:30 se situa la 4,085 lei. BNR a publicat vineri cel mai scazut curs de schimb al ultimelor 12 luni, un euro valorand 4,0881 lei.

La Sibex, cotatia pentru scadenta iunie scadea la ora 17:15 cu 1,5 bani iar pentru septembrie cu 0,60 bani. Mai puternica era deprecierea pentru finalul anului, cotatia pierzand 2,16 bani. In perioada 21-25 martie jucatorii pe piata sibiana au incheiat circa 2.700 de contracte EUR/RON, ruland echivalentul a 2,7 milioane de euro (un contract este egal cu 1000 euro).

Pe segmentul indicilor, cotatiile futures ale DJIA de la Sibiu au crescut, in conditiile in care tendinta predominanta pe pietele europene a fost una pozitiva iar cotatia indicelui a deschis pe plus sedinta de la NYSE. In SUA, cotatiile actiunilor au crescut in debutul sedintei de vineri, dupa ce Guvernul a declarat ca, la sfarsitul anului trecut, economia a crescut intr-un ritm mai rapid decat cel asteptat. Departamentul de Comert al SUA a raportat ca rata anuala de crestere a produsului intern brut a ajuns la 3,1% in cel de-al patrulea trimetru din 2010, un nivel usor mai bun decat cel estimat de economisti si peste nivelul estimat luna trecuta.

La ora 17:15, pe piata Sibex, cotatia DEDJIA_RON iunie crestea cu 89 puncte in timp ce pe scadenta septembrie cotatia avansa cu 64 puncte. Pentru finalul anului curent cotatia indicelui american castiga 110 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru cele cinci sedinte ale saptamanii a fost de 6.600 de contracte, produsul ocupand locul doi in top.

In piata aurului, uncia se deprecia cu 2,1 dolari pentru scadenta aprilie. Pe plan extern, pretul futures al aurului fluctua intre pierderi si castiguri mici, dupa ce joi cotatia metalului pretios s-a ridicat la un nivel record, pe fondul turbulentelor din Libia si Japonia, investitorii vazand aurul ca un "paradis investitional".

Pe piata spot s-a observat revenirea interesului pentru actiunile Sibex. Participantii au tranzactionat 100.100 actiuni SBX la preturi intre 1,53 si 1,55 lei. Cotatia a inchis la 1,55 lei, in stationare.