Pietele europene au incheiat in crestere aceasta saptamana, realizand cel mai mare avans saptamanal din ultima jumatate de an, in pofida riscurilor de revenire in actualitate a problemelor financiare din zona euro odata cu dificultatile politico-economice din Portugalia. Randamentul notelor la 10 ani ale Portugaliei a continuat sa creasca astazi, atingand 7.78%, in timp ce randamentul notelor la doi ani a atins temporar nivelul de 7.08%.

Acest nivel ridicat al costurilor de finantare creste probabilitatea ca Portugalia sa fie nevoita sa recurga la fondurile de asistenta europene, in conditiile in care tara are de efectuat plati catre creditori in valoare de 5 miliarde de euro in luna aprilie si de 6.9 miliarde de euro in luna iunie.

Increderea mediului de afaceri german in conditiile economice ale tarii a scazut mai putin decat asteptarile economistilor in luna martie, indicele publicat de institutul Ifo coborand la 111.1 de la 111.3, fata de asteptarile medii de 110.5. Indicele de incredere a investitorilor a scazut pentru la randul sau prima data in ultimele cinci luni.