Cristian Sima, presedinte Sibex: Voi face un lobby puternic pentru a avea obligatiuni cu scadente la 5 si 10 ani. Vom afla astfel adevarata dobanda a leului

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 2 mai 2011, 1:47 Economie | Burse


Cristian Sima
Foto: HotNews.ro
“Voi face un lobby puternic la Ministerul de Finante, la Primul Ministru si la Guvernatorul BNR pentru a avea obligatiuni cu scadente la 5 si 10 ani si produse derivate pe aceste active suport, cotate la bursele romanesti. Astfel, vom afla si adevarata dobanda a leului. Piata secundara a titlurilor de stat este slab dezvoltata la ora actuala.”, a declarat Cristian Sima, presedintele Sibex la intalnirea online cu cititorii HotNews.ro.

Reamintim ca Sima, fostul presedinte si principalul actionar al casei de brokeraj WBS Romania, a fost ales vineri presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei din Sibiu (Sibex).

Acesta ii ia locul lui Teodor Ancuta, fondatorul Bursei din Sibiu.

Tot vineri, actionarii Sibex au aprobat de principiu, cu majoritate de voturi, si fuziunea dintre Sibex si Bursa de Valori Bucuresti.

N. Red.: Cristian Sima este unul dintre actionarii HotNews.ro

Inaintea inceperii intalnirii online, Cristian Sima a dorit sa faca urmatoarele precizari:

1. Datorita noii mele calitati de Presedinte Director General al Sibex va rog sa intelegeti va rog sa intelegeti ca nu mai pot face comentarii, prognoze sau aprecieri asupra evolutiei preturilor actiunilor sau asupra raportului de schimb dintre diferite perechi de monezi. Orice astfel de comentariu ar putea fi interpretat pe buna dreptate ca o incercare de manipulare, drept urmare ma voi abtine de acum incolo de la astfel de proiectii.

2. Tin sa precizez ca pana la validarea CA de catre CNVM Sibex va fi condusa de vechiul Consiliu de Administratie si de vecgiul PDG, Theodor Ancuta. De asemenea, nu voi spune niciodata "voi face" sau "am facut" ci "vom face", pentru ca totul va depinde nu numai de mine, ci de intregul CA si mai ales de personalul care lucreaza la Sibex, Casa Romana de Compensare si Depozitarul Central.  Sibex nu este Bursa lui Sima, ci este Bursa investitorilor, a intermediarilor si nu in ultimul rand, a actionarilor. Eu am cumparat prin intermediul WBS 5% din actiuni si datorita faptului ca detin majoritatea actiunilor WBS nu pot cumpara mai mult pe nume personal, desi mi-as dori foarte mult acest lucru.

Tinand cont de aceste precizari, va rog sa intelegeti refuzul meu de a raspunde anumitor intrebari. Va multumesc.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4965 vizualizari

 • trading (Luni, 2 mai 2011, 8:18)

  alex [anonim]

  ce carti recomandati pentru un trader incepator?
  mai demult intr-un interviu la profesionistii spuneati ca v-ar preocupa sa gasiti o formula matematica pentru bursa. in ce stare e proiectul asta?
  de ce nu va infiintati o academie de trading ?
  • 1 (Luni, 2 mai 2011, 14:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Un trader incepator ar trebui sa urmeze o scoala de trading, de preferat o universitate cu profil economic. Sunt convins ca din biblioteca unui trader si mai ales din lecturile sale nu ar trebui sa lipseasca cateva carti fundamentale:
   1. Pentru produse derivate, John Hull- Futures options and other derivatives
   2. Macroeconomie. Keynes, Stiglitz, Roubini, Greenspan, Paul Volcker

   Nu exista o formula matematica pentru Bursa. Formulele si modelele matematice descriu un fenomen, nu o piata.

   Sper ca in viitor, Sibex - in momentul in care va avea suficient capital- sa-si poata permite sa se implice in educatia viitorilor economisti. Wall Street nu este doar o Bursa, ci indirect si o scoala.
 • Lichiditate (Luni, 2 mai 2011, 8:37)

  Marius Ogrean [anonim]

  Buna ziua!

  Cum va influenta fuziunea dintre BVB si Sibex lichiditatea zilnica?
  Cum aveti de gand sa atrageti mai multi emitenti?

  Va multumesc,
  Marius Ogrean
  • 2 (Luni, 2 mai 2011, 14:16)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   Daca unim doua burse, o facem pentru a avea o lichiditate comuna mai mare decat suma lichiditatilor celor doua burse luate in parte. Am de gand sa atrag mai multi emitenti prin transparenta si prin increderea pe care o voi reda investitorilor.
   Atragerea de emitenti straini (vezi ETF-uri pe Google, Apple sau mai stiu eu ce) va convinge societatile romanesti ca Bursa este cea mai ieftina si mai rapida sursa de capital proaspat
 • fuziune (Luni, 2 mai 2011, 8:59)

  alex [anonim]

  buna ziua, domnule cristian sima,

  unul din subiectele in voga este fuziunea sibex-bvb. ce probabilitate de realizare a acestui proiect vedeti pentru anul in curs?
  sa ne asteptam pentru anul in curs la inceperea listarii marilor companii romanesti nu doar de stat (romgaz, hidroelectrica etc.) ci, mai ales, a marilor companii private romanesti? (rds, uti, cluburi de fotbal etc.). mi se pare dezamagitor ca nu sunt mai mule companii romanesti private listate.

  multumesc
  • 3 (Luni, 2 mai 2011, 14:20)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   AGEA Sibex a votat fuziunea de principiu Sibex-BVB si a insarcinat noul CA sa desfasoare negocieri si sa propuna un proiect de fuziune. BVB ne-a cerut in casatorie. Noi, fetita de la tara, am spus "Da". Mirele insa nu s-a prezentat la nunta. Noi suntem dispusi sa reprogramam nunta. Usa ramane deschisa si ii asteptam pe colegii din CA al BVB sa vina la negocieri dupa ce vor avea un mandat de la propriii lor actionari.
   Noi, cei de la Sibex, am dori mult sa listam atat mari companii de stat romanesti, cat si private sau produse structurate ale companiilor straine.
   Nu pot sa va promit nimic in acest moment.
 • francul elvetian (Luni, 2 mai 2011, 9:12)

  Petrica [anonim]

  Intr-o emisiune televizata cu profil economic ati sugerat ca oportuna achizitia de franci in detrimentul altor valute. De ce considerati ca francul are potential de apreciere raportat la auro , in conditiile in care, reprezentanti ai Bancii Centrale Elvetiene au afirmat in repetate randuri ca economia elvetiana este afectata de supraaprecierea monedei. Sunt de acord ca Elvetia este potenta financiar, dar totusi are o populatie de 9 milioane de locuitori sens in care, aceasta supraapreciere a francului, nu este o bomba cu ceas ?
  • 5 (Luni, 2 mai 2011, 14:20)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petrica

   Nu va pot raspunde la aceasta intrebare, din motive aratate mai sus
 • Fuziune BVB-Sibex (Luni, 2 mai 2011, 9:32)

  Cristi [anonim]

  Buna ziua. Felicitari domnule Sima si actionarilor Sibex pentru alegerea facuta. In sfarsit avem un om de piata la conducerea Bursei.
  Personal, sustineti fuziunea BVB-Sibex si daca da, in cat timp credeti ca va avea loc?. Actionarii care v-au sustinut la Sibex au un plan in acest sens?.
  Sper sa va vedem mai des la emisiunile de profil de la TMCTV pentru ca avem multe de invatat de la dv.
  Multumesc si mult succes.
  • 6 (Luni, 2 mai 2011, 14:21)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Personal cred ca Romania are prea putini investitori, prea putini emitenti si prea multe burse si institutii ale pietelor de capital. Fuziunea nu depinde unilateral de noi, cei de la Sibex.
 • Evolutia pietei de capital (Luni, 2 mai 2011, 9:37)

  Patrizio [anonim]

  Buna ziua domnule Sima,
  Testarile econometrice pe piata de capital romaneasca si cea europeana si americana mi-au aratat ca prin teoria haosului si ordinii pe piata de capital, teoria lui Peters si Isaka 1978 aplicata pe setul financiar-bancar de la BNR dupa 1990 in limbaj FORTRAN ca piata de capital romaneasca are un caracter embrionar, iar parerile economistilor francezi sunt ca pietele de capital dupa 1997 se prezinta ca niste cazinouri financiare. Ce ziceti de asta?
  • 7 (Luni, 2 mai 2011, 14:23)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Patrizio

   Imi pare rau ca nu inteleg prea bine ce doriti cu aceasta intrebare. Se pare ca avem discrepante culturale ireconciliabile si imi cer scuze pentru asta.
 • 2 estimari (Luni, 2 mai 2011, 9:45)

  prudent [anonim]

  A. Felicitari cu majuscule B. cand estimati ca va functiona piata secundara de obligatiuni (macar guvernamentale, daca nu si municipale)? C. cum veti actiona pt. ca fondurile acumulate de pilonul 2 si 3 sa finanteze (ce merita din) economia reala???
  • 8 (Luni, 2 mai 2011, 14:26)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui prudent

   Piata secundara a titlurilor de stat este slab dezvoltata la ora actuala. Voi face un lobby puternic la Ministerul de Finante, la Primul Minisru si la Guvernatorul BNR pentru a avea obligatiuni cu scadente la 5 si 10 ani si produse derivate pe aceste active suport, cotate la bursele romanesti. Astfel, vom afla si adevarata dobanda a leului.
   Dobanda pe dolar este data, asa cum spunea Allen Greenspan, de dobanda titlurilor de stat la 10 ani.
 • franklin templeton (Luni, 2 mai 2011, 10:11)

  gheorghe sandu [anonim]

  felicitari pentru alegerea in fruntea sibex .
  credeti ca administratorul fp are capacitatea de a impune mai multa transparenta si protectie minoritarilor in societatile unde este actionar ?
  • 66 (Luni, 2 mai 2011, 14:26)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghe sandu

   Nu pot sa va raspund la intrebare, din motivele indicate la inceputul interventiei mele
 • bet-fi (Luni, 2 mai 2011, 10:13)

  g i m [anonim]

  conform analizelor dvs. , cand vor reveni sif-urile la maximele istorice ?
  • 77 (Luni, 2 mai 2011, 14:27)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui g i m

   Nu va pot raspunde la intrebare, din motivele indicate la inceputul discutiei. Va multumesc
 • 2 intrebari despre piata locala (Luni, 2 mai 2011, 10:33)

  andrei_m [anonim]

  1. Ce impact la nivelul mentalitatii, increderii etc au avut FNI si FNA pietei locale de capital?

  2. Cand anticipati o noua "bula" in care romanii sa se arunce cu capul inainte in Mobiliare (precum grecii in anii 90)?
  • 888 (Luni, 2 mai 2011, 14:29)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei_m

   Surprinzator, cred ca impactul FNI si FNA este acum, dupa 10 ani de la falimentul lor, mult mai mic decat impactul Madoff, Enron sau Lehman Brothers. Din nefericire, romanii nu au uitat nimic, dar nici nu au invatat nimic. Menirea Sibex va fi si educarea investitorilor mici si mijlocii in a-si calcula riscul propriilor decizii.

   Eu am iesit din piata imobiliara in 2007, nu pot sa va raspund la aceasta intrebare
 • Sugestii (Luni, 2 mai 2011, 10:41)

  Andrei [anonim]

  Domnule Cristian Sima,

  Sunt de parere ca lipsesc de pe piata de capital romaneasca urmatoarele:

  1. eliminarea pragului la SIF-uri (stiu ca ati fost aliat cu ele la alegerile Sibex dar, totusi...)
  2. o lege de protectie a actionarilor minoritari care sa impuna norme obligatorii pentru companiile listate si nelistate (si sa elimine abuzuri de genul Romgaz)
  3. un cod de guvernanta corporativa la care companiile listate sa adere voluntar si care sa prevada angajamente ferme si opozabile, inclusiv in ceea ce priveste politica de dividende.

  Sunteti de acord si sustineti astfel de proiecte? Daca da, care sunt sansele de realizare pe care le preconizati? Veti face eforturi (impreuna cu Sibex) in acest sens?
  • 11111 (Luni, 2 mai 2011, 14:33)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   1. Nu cred ca ar trebui sa exite vreun prag nici la SIF-uri, nici la Sibex si BVB. Dar acest lucru depinde de regulator si de legiuitor. Presedintele Sibex nu va face decat sa respecte legile in vigoare.

   2.Puneti aceasta intrebare legiuitorului.
   3. Dupa 50 de ani de viata sunt convins ca nimic nu se va schimba in Romania, in niciun domeniu, prin aderare voluntara. Statul elvetian a schimbat enorm mentalitatea propriului popor datorita faptului ca este cel mai politienesc stat din Europa. Crestinismul fara iad nu ar fi existat timp de 2000 de ani.
 • Crestere... (Luni, 2 mai 2011, 11:35)

  Sorin IONESCU [anonim]

  Precizati cateva masuri pe care le anticipatzi pentru cresterea cifrei de afaceri a bursei de valori si maturizarea pietzii de capital...Multzulesc...
  • 9778 (Luni, 2 mai 2011, 14:37)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin IONESCU

   Avem nevoie de produse noi, de market-makeri noi si potenti financiar si de spread-uri foarte mici. Intr-un viitor nu foarte indepartat, Sibex ar trebui sa perceapa comisioane derizorii si sa traiasca din punctele de spread ale market maker-ilor. Pentru aceasta va fi nevoie sa schimbam multe legi si regulamente. Noul CA preia Sibex de la nivelul volumului de tranzactii ale lunii aprilie, care a fost de 51 k contracte pe derivate si 6 milioane ron pe piata spot. Mi-ar placea ca aceste cifre sa reprezinte volumul tranzactiilor unei singure zile de tranzactionare si asta nu mai departe de luna septembrie. Piata de capital se va maturiza atunci cand micii gambleri vor deveni mici investitori si marii jucatori vor deveni modele pentru cei mici. Maturizarea investitorilor este primordiala.
 • Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 mai 2011, 11:38)

  [anonim]

  • 7654 (Luni, 2 mai 2011, 14:40)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   1. S-a dat startul fuziunii BVB-Sibex, dar momentan colegii de la BVB au probleme in a-si gasi echipamentul adecvat. Speram sa dam startul cat mai curand.
   2. Prin transparenta si redarea increderii
   3.Problema Amonil Slobozia, care a produs daune Sibex, trebuie sa fie o invatatura pentru departamentul de risc. Daca nu vom invata din greselile trecutului nu vom progresa.
   4. Datorita lipsei de incredere a investitorilor
   5.Comisioanele de tranzactionare de la Sibex mi se par mici pentru Romania si mari, comparativ cu celelalte burse europene.
 • program sibex (Luni, 2 mai 2011, 12:10)

  simona [anonim]

  daca in urma extinderii programului de anul trecut de la sibex pana la ora 19.00 se poate vedea clar o scadere a lichiditatii de ce intentionati sa-l prelugiti la ora 23.15?
  • 98765 (Luni, 2 mai 2011, 14:42)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui simona

   Prelungirea programului pana la ora 19 a dus la o crestere a lichiditatii pana in luna decembrie, cand din ratiuni pe care nu doresc sa le comentez, market makerii au fost "fugariti". Mi-as dori ca orice trader independent sa poata fi market -maker daca are o forta financiara de cel putin doua milioane de lei.
 • Program (Luni, 2 mai 2011, 12:27)

  nicu c. [anonim]

  Buna ziua,

  Am vazut ca au fost mai multe persoane care au candidat pentru un post in CA al Sibex, insa niciunul dintre acestia nu a prezentat un program. Puteti spune, pe scurt, care sunt prioritatile mandatului dumneavoastra in fruntea Bursei din Sibiu si care este orizontul de timp in care intentionati sa le realizati?

  Multumesc!
  • 65432 (Luni, 2 mai 2011, 14:43)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicu c.

   Programul meu pentru dezvoltarea Sibex are in vedere atat dezvoltarea pietei produselor derivate cat si a pietei spot. L-am prezentat Adunarii Generale si il voi face public in momentul in care va fi adoptat de catre noul CA.
  • completare (Luni, 2 mai 2011, 14:45)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicu c.

   As fi vrut sa realizez totul pana maine, dar cred ca politica pasilor marunti va fi cea castigatoare. Italienii spun "Non alargare la gamba oltre il passo". Adica "Nu intindeti piciorul decat pasul".
 • cnvm (Luni, 2 mai 2011, 12:46)

  Dan [anonim]

  1. Credeti ca exista vreo legatura intre prestatia peste ani a CNVM- ului si volumele zilnice din ziua de azi? A reusit institutia sa se mentina deasupra partpriurilor si sa insufle incredere in piata romaneasca de actiuni?
  2. Ce unfluenta a avut saga-ul din parlament privitor la pragul de detinere la SIF-uri asupra increderii investitorilor.
  3. Daca ne uitam la vanzarea cumpararea de actiuni Proprii a RRC din perioada arestarilor lui Patriciu credeti ca se poate stabili o corelatie? ( mie imi pare ca omul stia cu o zi inainte ca va fi arestat)
  • 8765432 (Luni, 2 mai 2011, 14:47)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. CNVM trebuie sa fie arbitru, iar increderea trebuie insuflata investitorilor de catre burse si emitenti.
   2. Nu sunt analist politic si nici sociolog ca sa ma pronunt asupra increderii pe care o transmit parlamentarii populatiei. Dar nu trebuie sa uitam ca intr-o democratie, fiecare popor isi merita conducatorii pentru simplul motiv ca i-au ales.
   3. Nu pot sa va raspund la aceasta intrebare
 • dinel staicu (pardon nutu) (Luni, 2 mai 2011, 12:54)

  un domn [anonim]

  Buna Ziua

  cum apreciati / criticiati prestatia lui Dinel Staicu aka Nutu pe pietele financiare romanesti si sau daca Dumneavoastra credeti ca el este o victima ?
  • 8765544 (Luni, 2 mai 2011, 14:48)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Pe Dinel Staicu l-am cunoscut personal o singura data, cand am candidat la presedintia SIF 5 si m-a batut mar. In rest, nu ma amestec in problemele justitiei.
 • statut profesional (Luni, 2 mai 2011, 13:09)

  Marion [anonim]

  Pana acum ati fost propriul dvs sef.

  Cum veti resimti trecerea la calitatea de angajat, mai ales in conditiile noului cod al muncii?
 • intrebari dl Sima (Luni, 2 mai 2011, 13:30)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua dl SIMA,consider ca prelungirea programului pina la 23.15 nu va face aproape nimic pentru marirea lichiditatii,doar va dilua numarul si asa mic de ctr facute pe o periada absurd de mare;intrebarea e ce aveti de gind sa faceti in afara acestui plan in vederea maririi lichiditatii,ati luat in consideratie eventual si introducerea de marketmakeri si pe derivatele pe sifuri?sa nu uitam cum a sucombat derivatul pe sif 2 datorita lipsei unui marketmaker....
  • 77777 (Luni, 2 mai 2011, 14:54)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Sunt convins ca pana la 23,15 cu ajutorul market makerilor pe Dow Jones, petrol, aur si euro/dolar , cu spreaduri de 2 pipsi la DJI, 0.5 usd la petrol si aur si un pips la euro/dolar, vom avea o crestere spectaculoasa a lichiditatii. Market makerul pe derivate la SIFuri nu va putea oferi un spread atractiv pana cand nu se vor putea vinde actiuni SIF descoperite. Un market maker care nu poate sa se inchida are mici sanse sa reziste prea mult si sa practice spreaduri mici. Marginile foarte mari practicate astazi, atat la derivatele SIF cat si la Dow Jones, reduc lichiditatea. Micsorarea marginilor, la produsele unde exista market maker, ar trebui facuta in acelasi timp cu lichidarea pozitiilor care nu mai au suficient cash in cont. Ramane ca noul CA sa analizeze aceste probleme. De asemenea, introducerea market makerului la optiunile Dow Jones si la cele binare sunt o alta sursa de lichiditate.

   2. Nu pot sa raspund la aceasta intrebare
 • dezvoltare (Luni, 2 mai 2011, 13:54)

  mihai bogdan [anonim]

  Aveti un plan de crestere a numarului de clienti? pentru ca nimeni nu a auzit de bursa in Romania si mai ales de Bursa Sibiu
 • rttre (Luni, 2 mai 2011, 14:16)

  Cristian Sima [hotnews.ro]

  Intalnirea a luat sfarsit. . La intrebarile care vor mai sosi, voi raspunde in cursul acestei zile.
 • valoare actiuni Fondul Proprietatea (Luni, 2 mai 2011, 14:26)

  Theodor Nicolau [anonim]

  Buna ziua Domnule SIMA
  Cand estimati ca vor creste (daca vor creste) actiunile FP la valoarea nominala
  Multumesc
  • 434232 (Luni, 2 mai 2011, 15:02)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Theodor Nicolau

   Nu pot sa va raspund la aceasta intrebare
 • 765543432 (Luni, 2 mai 2011, 14:49)

  Cristian Sima [hotnews.ro]

  Si pana acum am fost reprezentantul actionarilor WBS. Singura deosebire- e drept, fundamentala, este ca la WBS detineam majoritatea iar la Sibiu doar 5%.
 • Sincere felicitari! (Luni, 2 mai 2011, 14:53)

  C.Z.-Constanta [anonim]

  Buna ziua!
  1.Apreciati ca sunt necesare,inclusiv din partea dumneavoastra, demersuri specifice pentru ca eliminarea pragului la SIF'S sa devina realitate,pentru a activa,la propriu,piata de capital?
  2.plecarea dumneavoastra de la WBS HOLDING,sper ca, nu va influenta negativ rezultatele foarte bune de pana acum !
  Multumesc!
 • Doua intrebari (Luni, 2 mai 2011, 14:53)

  Michael [anonim]

  1. Am citit recent ca ati mai fost membru intr-un CA legat de o bursa, la Bucuresti sau ma rog la Sibiu, nu stiu exact., pozitie din care ati demisionat dupa scurt timp.. Puteti sa relatati din ce motive ati demisionat atunci?

  2.Ce credeti ca in prezent va determina sa aveti succes intr-o pozitie similara? Faptul ca acum sunteti chiar presedinte este asa de important, ca sa atraga automat si reusita in ideile dvs?
 • miclaus (Luni, 2 mai 2011, 14:57)

  panta [anonim]

  1. Care sunt masurile pe care le veti adopta pe termen scurt?
  2.Veti recurge la reorganizarea Sibex? Veti face restructurari? Aveti de gand sa mariti personalul?
  3. Spuneti ca este nevoie de mai multi market makeri. Cum ii veti atrage?
  4. Veti dezvolta noi produse derivate? Sau considerati ca este nevoie sa le revizuiti/consolidati/promovati mai bine pe cele existente?
  5. Care linie de business va avea prioritate? Spot sau derivate?
  6. Aveti incredere in colegii din CA? L-ati cooptat pe Paul Miclaus in CA pt a va asigura intrarea in CNVM?

  Multumesc
  • 23421321 (Luni, 2 mai 2011, 14:07)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui panta

   1-2. Va raspund cu un citat din Winston Churchill: "Daca vrei sa ameliorezi, schimbi. Daca vrei perfectiunea, schimbi si mai des"
   3. Orice ETF pe care dl Gaitan si Black Rock le vor aduce si implementa la Sibex, va avea un market maker cu un spread infim. Pe monezi sper sa atrag cateva banci ca market makeri. Tinand cont ca avem doi actionari-banci, din care una italiana online (Mediolanu) si alta Sarasin Private Bank in Elvetia, sunt convins ca si acestia vor dori sa fie market makeri si vor aduce produse structurate la Sibiu.
   4.Vom incerca sa dezvoltam noi produse derivate. Ma gandesc la un warrant-basket care sa contina o actiune Apple, una Google si una Baidu. Oricne are acces la NYSE va putea fi market maker pe un astfel de produs structurat
  • completare (Luni, 2 mai 2011, 14:11)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui panta

   5. Si spot si derivate, Investitorii vor decide ce produse trebuie dezvoltate si ce produse trebuie retrase. Noi vom propune, iar investirorii vor decide mereu.
   6. Daca eu nu as avea incredere in membrii noului CA, cum as putea avea pretentia ca investitorii, intermediarii si actionarii sa aiba incredere in mine?
   Increderea trebuie acordata inainte de a fi primita.
 • Ce s-a schimbat esential? (Luni, 2 mai 2011, 15:00)

  Michael [anonim]

  Acum cca 1 an ati declarat ca firma din care ati demisionat de curand, facea bani exclusiv de pe pietele externe de actiuni, intrucat aici in tara cele doua burse de la Bucuresti si Sibiu nu prezentau interes. Ce s-a schimbat asa de drastic in acest interval de cca 1 an, ca sa va starneasca apetitul de a va inhama intr-un "nou proiect" cu aceste burse autohtone?
  • 876 (Luni, 2 mai 2011, 14:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Michael

   WBS a tranzactionat 467 k contracte din 1,6 milioane iar pe piata spot de la sibex, 27 mil ron dintr-un total de 47 mil ron. Nu inteleg sensul intrebarii, chiar daca este adevarat ca acest volum reprezinta 5% din volumul de tranzactionare al WBS, restul fiind facut intr-adevar, pe pietele externe.
 • volum fals la sibex (Luni, 2 mai 2011, 15:04)

  simona [anonim]

  credeti ca traderii din piata nu au vazut cum s-au facut contractele de catre market maker anul trecut? considerati ca daca mm isi face singur volum pe dedjia sau oricare alt titlu va ajuta cu ceva piata?
 • wbs ?! (Luni, 2 mai 2011, 15:20)

  V.ION [anonim]

  WBS va mai avea credibilitate de investitii,fara presedintele C.SIMA?
 • market maker (Luni, 2 mai 2011, 15:28)

  cristian dumitrescu [anonim]

  buna ziua,
  dupa cum stiti, la sibiu se trazactioneaza doar DJIA
  si sif5 si astea avand volume foarte mici. nu exista niciun market maker care sa lichidizeze pentru inceput macar cateva simboluri (ex. sif2, brd, snp, tlv, fp). se poate face ceva in acest sens?
  multumesc
 • Completare la intrebarea cu "esential" (Luni, 2 mai 2011, 15:29)

  Michael [anonim]

  Eu nu stiam cifrele, dar dvs ati confirmat ca numai 5% din activitatea WBS era legata de bursele din Romania. Impresia mea este ca ceva "esential" s-a produs in mintea dvs, daca v-ati decis sa va concentrati pe ceva care inainte era neglijabil, de numai 5%. Intrebarea mea, de nespecialist in bursa, este ce anume a motivat aceasta rasucire a mintii dvs. Ce anume idee v-a strafulgerat, daca vreti sa va puneti in slujba comunitatii bursiere din Romania, mai ales ca ati mai avut tentative din care ati demisionat?!
 • Scoala Austriaca de Economie (Luni, 2 mai 2011, 16:30)

  ek23 [utilizator]

  1.Ce parere aveti de Scoala Austriaca de Economie? ( Menger, Mises, Hayek, Rothbard, Huerta de Soto )

  2.Cum vedeti viitoarul principalelor monede ? Vor rezista dolarul si euro ? Vor fi tari care vor iesi din euro ? Vom avea o moneda mondiala?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by