Colaj Reuters: Un broker german urmarind evolutia indicilor bursieri

FED (sistemul bancilor centrale din SUA) a decis marti ca va pastra nivelul actual (aproape de zero) al dobinzii-cheie in SUA, dar nu a anuntat mult-asteptata injectare de lichiditati in piata. Anuntul FED a trimis imediat in jos indicii burselor din New York. Aproape de finalul sedintei, indicii au inceput sa creasca, recuperind pierderile initiale.

>>>Vezi aici comunicatul integral al FED (lb. engl.)

Bursele din Londra si Paris au inchis sedinta de marti in crestere, pentru prima oara in ultima saptamina, pe fondul asteptarilor mari ale investitorilor intr-o decizie a FED (sistemul bancilor centrale din SUA) de a injecta lichiditate in piata financiara din SUA. Situatia din pietele financiare ramine insa tensionata (vezi in articol evolutia principalelor burse europene si asiatice), cu un grad mare de volatilitate cauzata de neincrederea investitorilor. Nervozitatea a caracterizat marti evolutia pe bursele europene, iar Bursa de la Bucuresti a inchis pe rosu.

Ora 23.00 UPDATEWall Street, in crestere semnificativa: Dow Jones castiga 3,98%, iar Nasdaq 5,29% (rezultate finale)

Ora 22.52: Indicii bursieri din SUA au inceput sa creasca dupa declinul initial cauzat de anuntul FED, potrivit Reuters.

Ora 21.49: Reactie mixta la bursele din New York dupa anuntul FED: Indicele Dow Jones industrial a scazut cu 0.47 pp, indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0.16 pp, iar indicele Nasdaq Composite cu 0.58 pp, anunta Reuters. Dar un lucru e sigur: cotatia aurului creste

Ora 21.32: FED a anuntat ca va pastra dobinda-cheie aproape de zero pentru "cel putin doi ani", dar nu a anuntat injectarea de lichiditati. Ramine de vazut cum va reactiona Bursa de la New York la acest anunt. Votul din Federal Open Market Committee a fost 7-3 in favoarea deciziei. E pentru prima oara sub conducerea lui ben Bernanke cind trei membri ai Comitetului voteaza impotriva unei decizii, relateaza Bloomberg.

Ora 19.11: Principalii indici ai Burselor din Madrid si Frankfurt au inchis sedinta de marti in scadere, punctind o zi extrem de agitata pe bursele europene.

Ora 19.01: Principalul indice al Bursei din Londra, FTSE 100, a inchis sedinta de marti in crestere cu 1.89% fata de luni. In precedentele 7 sedinte, indicele inchisese sedintele in scadere

Ora 18.45: Indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a inchis in crestere cu 1,63% fata de sedinta de luni, anunta AFP. Este prima sedinta terminata "pe verde" dupa 11 sedinte consecutive incheiate in scadere. Volumul schimburilor derulate luni la Bursa de la Paris a fost de aproape 7 miliarde euro.

Ora 17:00: Bursa de la Bucuresti a inchis pe rosu, cele mai mari pierderi fiind inregistrate pe indicele societatilor de investitii financiare, de 4,93%. Indicele BET, al celor mai lichide titluri listate, a scazut cu 1,97%, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, a coborat cu 3,37%.

Ora 16:44:Bursa din New York a deschis sedinta de marti pe plus, dupa pierderile substantiale din ziua anterioara, in conditiile in care investitorii asteapta cu speranta declaratiile reprezentatilor Federal Reserve. Dupa primele minute de tranzactionare, indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 0,55%, a 10.868,88 puncte, iar indicele Nasdaq, dominat de companiile tehnologice, a crescut 1,96%, la 2.403,81 puncte.

  • Ora 16:40: Comitetul de politica monetara al Federal Reserve s-a reunit marti la Washington, a anuntat un purtator de cuvant al institutiei. Pietele se asteapta ca reprezentantii Fed sa faca un anunt la sfarsitul reuniunii, in jurul orei 18:15 GMT.

>>> Directorul unei banci canadiene, pentru HotNews.ro: Panica pe piata americana este foarte ridicata, iar intrunirea comitetului de politica monetara al FED nu va calma pietele. "FED nu prea are cum sa linisteasca pietele. Ceea ce se intampla acum este un efect emotional al deciziilor decidentilor politici. Suntem iar intr-o criza a increderii, mai dificil de escaladat decat cea din 2008", a mai declarat bancherul (citeste mai multe aici)

  • Ora 16:00: "Tarile care au probleme legate de datoria publica si cu deficitul bugetar trebuie sa adopte politici "monetare si fiscale practice si responsabile" pentru a restabili increderea pietei, a declarat marti premierul chinez Wen Jiabao, citat de AFP. Aceasta este prima declaratie a unui lider chinez cu privire la criza datoriilor suverane si vine in contextul unui val de panica care a cuprins pietele bursiere internationale.

>>> "Actuala criza este cea mai severa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si ar fi putut fi cea mai severa de la Primul Razboi Mondial daca politicienii nu ar fi luat o serie de decizii importante", este de parere Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. El a mai aratat ca BCE este pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni emise de tarile din zona euro, insa nu a confirmat daca cumpara si obligatiuni emise de Italia si Spania. (citeste mai multe aici)

  • Ora 15:00: Grecia a vandut marti certificate de trezorerie la sase luni in valoare de 812,5 milioane de euro, la un randament in scadere. Randamentele cerute de investitori s-au ridicat la 4,85%, in usoara scadere comparativ cu emisiunea similara din 12 iulie. (citeste mai multe aici)

>>>Kenneth Rogoff (fostul economist - sef al FMI) sustine ca unele state europene sunt practic falimentare, iar Grecia, Portugalia si, probabil, Irlanda au nevoie de planuri masive de restructurare. El a mai spus, intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel, ca Germania va trebui sa garanteze datoriile guvernamentale ale Italiei si Spaniei. Rogoff, care este profesor de economie la Harvard, a mai precizat ca o stimulare fiscala nu este valabila in situatia actuala, iar bancile centrale ar trebui sa accepte o inflatie mai ridicata timp de cativa ani, care ar contribui la depasirea depresiei. Citeste aici tot interviul cu Kenneth Rogoff

  • Ora 14:45: Comisia Bancara a Senatului Statelor Unite analizeaza decizia Standard & Poor's de saptamana trecuta de a retrograda ratingul SUA. Acesta a precizat ca nu a fost lansata o investigatie oficiala, insa sunt luate in calcul toate optiunile. (citeste mai multe aici)
  • Ora 14:40: Bursa de la Bucuresti a urmat tendinta pietelor europene, iar la ora 14:40 pierderile indicilor erau de maxim 5,97%, scadere inregistrata pe sectorul SIF-urilor. Indicele BET, al celor mai lichide titluri, se deprecia cu 2,78%.
  • Ora 14:30: Volatilitate ridicata pe pietele externe. Dupa ce au cunoscut scaderi si de peste 5% in prima jumatate a sedintei, bursele europene au revenit iar unele au reusit chiar sa inregistreze cresteri. Bursa din Paris avansa cu 0,94%, iar cele din Spania si Italia cresteau cu 0,34%, respectiv 1,14%. Indicii pietelor din Londra si Frankfurt se mentineau in teritoriu negativ, cu scaderi de 0,08%, respectiv 1,54%.
  • Ora 13:50: Situatia economica internationala va fi discutata marti la Palatul Cotroceni. La intalnirea care incepe la ora 17:00 participa presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
  • Ora 13:30: Tensiunea din piete a dus francul elvetian la 4,02 lei, iar euro la 4,26 lei. 

>>> Un trader a declarat pentru HotNews.ro ca "exista foarte multa crispare in piata. Lipseste un reper de optimism. Toata lumea stie ca ceea ce se intampla acum in lume va avea doua consecinte: inflatie si recesiune". (citeste mai multe aici)

  • Ora 13:20: Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Realitatea TV: Bursa noastra are adancime mica, iar crizele financiare au efecte mult mai mari pe piete cu adancime mica si din cauza asta bursa noastra a scazut mai mult decat cea de la New York. Asta nu inseamna ca e ceva in neregula cu economia romaneasca. Legatura dintre Bursa de la Bucuresti si economia romanesaca este foarte slaba.
  • Ora 13:00: Pierderile s-au diminuat si pe pietele europene: Indicele londonez FTSE 100 scade cu 2,08%, Bursa din Frankfurt coboara cu 3,09%, iar cea din Paris cu 1,66%.
  • Ora 13:00: Pierderile indicilor BVB s-au mai redus pana la jumatatea sesiunii de tranzactionare: indicele BET cobora cu 8,19%, iar indicele BET-FI scadea cu 10,68%.
  • Ora 12:40: Limita inferioara de variatie zilnica pentru actiunile Broker Cluj, SIF Banat Crisana si SIF 5 Oltenia a fost extinsa de la 15% la 25%.
  • Ora 12:40: Doar trei companii inregistrau cresteri pe BVB: Carbochim (+14,88%), Grupul industrial Electrocontact (+4,50%) si Ropharma Brasov (+1,38%). Cele mai mari pierderi erau inregistrate de SSIF Broker (-23,80%), SIF Oltenia (-16,73%) si Armatura (-15,00%).
  • Ora 12:30: Stere Farmache, presedinte BVB pentru HotNews.ro: Actuala evolutie este o consecinta directa a turbulentelor de pe pietele internationale, care pe fondul crizei datoriilor suverane si a scaderii ratingului SUA manifesta nelinisti si panica. Speram ca in urma intalnirii FED de marti sa apara opinii care sa linisteasca nervozitatea din piata, iar autoritatile si politicienii sa ia lucrurile in serios.
  • Ora 12:00: In jurul orei 12:00, indicele BE-FI al Bursei de la Bucuresti scadea cu 13,8%, in vreme ce restul indicilor coborasera cu peste 11%.
  • Ora 11:00: Indicii Bursei de Valori Bucuresti scadeau cu peste 5% dupa prima ora de tranzactionare. Indicele BET, al celor mai lichide titluri listate, se deprecia cu 5,34%, la 4.267,86 puncte, iar BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, a ajuns la valoarea de 16.899,52 puncte, cu 8,23% mai putin decat joi. (citeste mai multe aici)
  • Ora 11:00: Principalele burse europene au continuat sa fie foarte "nervoase" si in sedinta de marti, iar pretul actiunilor a oscilat rapid, fara a avea o directie clara. Bursa din Londra scadea cu 3,5%, iar principalii indici ai pietei din Paris si Frankfurt coborau cu 2,62%, respectiv 2%. (citeste mai multe aici)
  • Un investitor misterios, care ar putea fi George Soros, a castigat aproape un miliard de dolari dupa ce a pariat, luna trecuta, la o probabilitate de 10 la 1, printr-un contract futures, pe retrogradarea rating-ului AAA al Statelor Unite. Intrebarea care se pune acum este daca misteriosul investitor a avut informatii din interior sau daca a fost vorba despre noroc. (citeste mai multe aici)
  • In aceasta dimineata, operatorul pietei de capital din Coreea a suspendat pentru cinci minute programul de tranzactionare al Bursei din Seul dupa ce KOSPI 200 futures a pierdut peste 5%.

Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari evolutia principalelor burse internationale.