Bursele si-au recapatat timid suflul luni, dupa turbulentele de saptamana trecuta, gratie titlurilor energetice sustinute de sperantele unui final al conflictului din Libia dar si al vanatorii de afaceri bune, relateaza AFP.

Dupa ce au debutat pe rosu, bursele europene si-au revenit puternic la mijlocul zilei dar si-au moderat castigurile la finalul sedintei. Majoritatea au inchis pe verde: Paris - 1,14%, Londra - 1,08%, Madrid - 1,87%, Milano - 1,78%. Bursa din Frankfurt a inchis in scadere cu 0,11%.

Bursa din New York se stabiliza si ea la jumatatea sedintei, dupa o saptamana neagra: in jurul orei 17,00 GMT, Dow Jones castiga 0,096% iar Nasdaq 0,97%.

Valorile sectorului energetic, in special grupurile petroliere, s-au apreciat in Europa, pe fondul sperantelor legate de sfarsitul conflictului din Libia, unde rebelii sunt pe punctul de a rasturna regimul lui Gaddafi, ceea ce ar permite redeschiderea instalatiilor petroliere din aceasta tara.

Francezii de la Total au inchis in crestere cu 2,25% iar italienii de la Eni, unul dintre cei mai mari operatori din Libia, cu 6,33%. EON a castigat 3,57%.

Pe piata valutara, euro si dolarul se apreciau in fata francului elvetian, dupa o interventie masiva a Bancii Nationale Elvetiene pentru devalorizarea monedei nationale.