Senatul a respins, in sedinta de miercuri, cererea presedintelui Traian Basescu privind urgentarea procedurilor de listare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea in care statul roman este actionar majoritar, potrivit Mediafax. Decizia Senatului, de respingere a solicitarii sefului statului, a fost luata cu 50 de voturi "pentru" si 43 "impotriva".

Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente arata ca ministerele si autoritatile publice au obligatia sa initieze procedurile necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de o serie de societati comerciale, societati nationale si companii nationale. Aceasta procedura de admitere la tranzactionare la BVB a acestor companii trebuia finalizata pana sfarsitul anului 2008.

"Actul normativ trimis spre promulgare modifica aceasta data astfel incat finalizarea procedurilor de admitere la tranzactionare se va realiza cel tarziu la 31 decembrie 2014. Consideram ca este oportun finalizarea in cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul Fondul Proprietatea in care statul roman este actionar majoritar intrucat acest lucru va contribui in mod semnificativ la cresterea pretului actiunilor Fondul Proprietatea, oferind statului roman resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari care si-au pierdut proprietatile in perioada comunista", se arata in scrisoarea presedintelui.

Forul decizional in privinta acestei legi este Camera Deputatilor.