VIDEO Cum vor fi platiti managerii privati de la companiile de stat

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 12 septembrie 2011, 13:48 Economie | Companii


Grila coeficientilor de ierarhizare
Foto: Senatul Romaniei
 documente
Concursurile de selectie a managerilor privati la companiile de stat se vor organiza in termen de 60 de zile de la data hotararii adunarilor generale ale  actionarilor (AGA) privind modificarea prevederilor referitoare la managementul societatii, se arata intr-un proiect de lege aflat in lucru la comisiile  permanente ale Senatului. In vederea selectarii managerului privat, AGA societatii constituie o comisie de selectie formata din maxim 5 membri. Managerul, persoana fizica sau juridica, va fi platit cu o indemnizatie bruta lunara din fondurile societatii si prin participarea la profitul net al companiei. Vezi in text care sunt criteriile de performanta pentru managerii privati.

Pentru a participa la concursul de selectie, participantii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care:
 • Sa nu figureze pe lista cuprinzand administratorii carora li s-a revocat mandatul din motive imputabile acestora
 • Sa nu fi suferit condamnari penale definitive
 • Trebuie sa declare pe proprie raspundere ca nu vor avea calitatea de manageri la alte societatii in situatia in care vor fi selectati si ca nu detin actiuni  care confera mai mult de 5% din drepturile de vot la o societate concurenta

In termen de 10 zile de la solutionarea eventualelor contestatii din cadrul procesului de selectie, are loc negocierea contractului de management intre  reprezentantii companiei si managerul selectat.

Contractul de management are ca obiect gestionarea activitatii, in baza unor obiective si criterii de performanta cuantificabile, in schimbul unei  indemnizatii si cote din profitul net.

Obiectivele si criterii de performanta sunt aprobate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau ministerul de resort, in functie de  caz.

 • Contractul de management se incheie pe o perioada de 1-4 ani. In conditiile indeplinirii de catre managerul privat a obligatiilor asumate prin contract, la  expirarea perioadei pentru care fost incheiat contractul, partile pot conveni prelungirea acestuia pentru un termen care nu poate fi mai mare decat cel  stabilit initial.

Managerul, persoana fizica sau juridica, va fi platit cu o indemnizatie bruta lunara din fondurile societatii si prin participarea la profitul net al  companiei.

Criteriile de performanta stabilit prin contract:
 • rata profitului net
 • rata rentabilitatii exploatarii
 • rata rentabilitatii economice
 • productivitatea muncii in preturi curente
 • productivitatea muncii in preturi comparabile
 • perioada de recuperare a creantelor
 • perioada de rambursare a datoriilor
 • rotatia stocurilor
 • rata lichiditatii generale (nivelul trebuie sa fie peste 1,5)
 • rata lichiditatii partiale (nivelul trebuie sa fie peste 0,5)
 • ponderea cheltuielilor cu personalul in valoarea adaugata (ponderea trebuie sa fie sub 80%, considerata limita de alarma)
 • pentru ramuri mari consumatoare de energie, optional de pot utiliza indicatori privind reducerea consumurilor de energie

Criteriile de performanta se determina pe baza indicatorilor de referinta. In functie de specificul companiei, comisia de selectie decide numarul criteriilor  de performanta si coeficientii de ponderare a acestora, negociind nivelul criteriilor de performanta.

Indicatorii de referinta se stabilesc de catre comisia de selectie pe baza indicatorilor economico-financiari realizati in exercitiile financiare din ultimii  2 ani.

Managerului privat ii sunt interzise orice activitati in beneficiul unor societati concurente, cu acelasi domeniu de activitate sau al unor companii care  sunt in relatii comerciale cu societatea la care lucreaza.

 • Pe toata durata prezentului contract managerul privat este obligat sa pastreze confidentialitatea unor date si informatii referitoare la activitatea  intreprinderii publice. Aceasta obligatie se mentine si pentru o perioada de 3 ani de la incetarea contractului de management privat.

Indemnizatia lunara bruta platita managerului privat se negociaza pornindu-se de la salariul de baza mediu brut pe societatea de stat, corespunzator  incadrarilor stabilite prin contracte individuale de munca ale salariatilor, calculat in ultima luna, inainte de numire, inmultita cu un coeficient de  ierarhizare. Grila de salarizare (vezi documentele atasate) tine seama de realizarea unui anumit nivel anual al cifrei de afaceri, pe de o parte, si de numarul mediu scriptic de  salariati ai societatii, pe de alta parte. Cifra de afaceri se determina pe ultimele 12 luni incheiate anterior numirii managerului privat.

 • In cazul in care societatea inregistreaza pierderi, coeficientul de ierarhizare se va diminua, proportional cu valoarea pierderii, cu un procent intre 0 si  30%. Procentul maxim de diminuare se aplica in situatia in care pierderile reprezinta 20% sau mai mult din valoarea capitalului social.
 • In cazul in care societatea inregistreaza datorii, coeficientul de ierarhizare se va diminua, proportional cu valoarea datoriei, cu un procent intre 0 si  20%.
 • Procentul maxim de diminuare se aplica in situatia in care datoriile inregistreaza o crestere, fata de situatia existenta la data semnarii contractului de  administrare, cu 50% sau mai mult peste indicele de inflatie.

Potrivit unor calcule realizate de Mediafax, managerul de la Hidroelectrica va avea o indemnizatie bruta lunara de 53.692 euro plus 2,7 milioane euro din  profit, iar cel care va conduce Romgaz ar beneficia de o indemnizatie bruta de 43.246 euro plus 4,5 milioane euro din profit.

Managerii companiilor Transgaz vor avea 30.221 euro brut lunar plus 3,1 milioane euro din profit, de la Nuclearelectrica 75.755 euro brut lunar plus 163.853  euro din profit, iar de la Transelectrica 41.765 euro brut lunar plus 153.586 euro din profit.

La Romarm, managerul va primi 11.768 euro brut lunar plus 161.089 euro din profit.

In cazul companiilor cu pierderi, managerul va incasa doar o indemnizatie lunara pentru indeplinirea criteriilor de performanta, de 23.195 euro brut la CFR  Marfa, 27.843 euro brut la CFR Calatori, de 25.830 euro brut la SNLO, de 24.056 euro brut la CNH, de 22.625 euro brut la Oltchim, de 41.159 euro brut la  Tarom si de 29.349 euro brut la Metrorex.

Primele companii care vor avea management privat

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, primele companii care vor avea management privat sunt Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a  Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm.

Pe 13 septembrie 2011 expira termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini Ministerul Economiei in procesul de organizare a activitatii  de recrutare a noilor manageri.

Compania de consultanta care va castiga selectia va intocmi pentru fiecare dintre cele cinci companii caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor  pentru desemnarea firmelor de recrutare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6203 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  CERINTE ANTICORUPTIE (Luni, 12 septembrie 2011, 13:59)

  I - conomics [anonim]

  Pentru a evita anumite probleme:

  - Persoanele care in ultimi 5 ani au lucrart pentru ori ce tip de instututie a statului sa nu poata candida. Daca acest lucru nu se va intimpla vom avea doar o rotire de cadre cu mult fas dar fara efect si cu costuri transparnte mult marite.

  - Persoanele care in ultimi 5 ani au lucrart pentru firme private a caror cifra de afaceri depindea cu peste 35% de bugetul statului iarasi nu ar trebui sa poata participa la selectie din aceleasi motive exprimate mai sus.

  - Pentru a putea avea rezultate, Managementul privat trebuie sa aibe o larga putere de actiune fara a fi constransi AGA de reprezentantii numiti poolitici.
 • +2 (4 voturi)    
  manageri (Luni, 12 septembrie 2011, 15:29)

  livu6789 [anonim]

  Nu prea inteleg cum vine treaba la societatile de stat care merg pe minus (pierdere) dar angajeaza manager cu indemnizatii fabuloase pt. tara noastra ! Adica sa-nteleg ca un astfel de manager isi va incasa indemnizatia, chiar daca societatea va inregistra in continuare pierderi - ca doar pe pierdere a gasit-o (eventual poate sa piarda max. 30% din indemnizatie, indiferent de performante), asa ca spor la dormit in continuare pe banii statului - adica ai nostri - pardon !
 • 0 (4 voturi)    
  management privat cu logica de stat (Luni, 12 septembrie 2011, 15:59)

  ionut [anonim]

  Penibil !!!!
  Ar trebui ca indemnizatia sa fie mult mai mica (si eventual NEGOCIABILA) iar din profit sa se dea un procent negociat anterior.
  Deci stai sa vad: cineva ia 59,000 euro lunar si daca face profit de 3,100,000 euro mai primeste 3 milioane euro iar statul ramane cu 100,000 euro.
  • +1 (3 voturi)    
   intr-adevar, esti penibil (Luni, 12 septembrie 2011, 16:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ionut

   scrie in lege cum se calculeaza. maxim 3.2% din profitul net. mie mi se pare cam putin. macar 5% ar fi putut sa dea.
 • +4 (4 voturi)    
  In al 12 ceas (Luni, 12 septembrie 2011, 16:07)

  dorin bretan [anonim]

  Nu stiu daca sunt mari sau mici , pentru ca nu am termeni de comparatie. Stiu sigur ca cel putin jumatate de intreprinderile inchise ar fi fost functionale si azi daca legea intra in vigoare acum 15 ani. Nimeni nu avrut sa aiba manageri puternic determinati care sa nu poata fi manevrati , cumparati , santajati !
  • +1 (1 vot)    
   Si eu ... (Luni, 12 septembrie 2011, 17:48)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui dorin bretan

   ... sunt convins. Eventual si privatizate pe bani mult mai multi, fara datorii la bugetele de stat.

   Astept insa sa vad cum va fi pusa in practica "ideea". Ca de la intentii si propuneri venite de la FMI pana la ceea ce se va intampla in realitate poate sa fie cale lunga lunga...
 • +1 (1 vot)    
  Si la... (Luni, 12 septembrie 2011, 18:28)

  gogu [anonim]

  Dar la nivel de filiale, adica societati, ce va fi?...
 • 0 (0 voturi)    
  si care-i chichirezu? (Luni, 12 septembrie 2011, 20:29)

  codrutza [utilizator]

  Aceleasi criterii nu puteau (de MULT!!!) sa fie bagate si la "managerii de stat"? (apropo: ce-i aia "manageri privati", cei dinainte nu erau persoane private? erau institutii?)

  De ce le trebuie salarii asa mari? Pentru ca, daca li se scad 30% din 50.000 (adica 15.000) sa ramana, saracii incompetenti, cu macar 35.000 bietii oameni? :-p

  Asta e un Mare Fâs, ca de obicei! Praf in ochi, cacealma samd... cum mai doriti sa-i spuneti!
 • 0 (0 voturi)    
  arendasie - verde ptr jumulit (Luni, 12 septembrie 2011, 21:01)

  gopo [anonim]

  managerii privati, in medie, sufera de sindromul lacomiei ca si ceilalti. salariile vor fi uriase ptr posibilitatile noastre, iar neperformanta va fi pusa in permanenta in spatele "mostinirilor grele".. 'mostinirili' grele si lipsa 'infrastructurilor' de calitate vor fi tapii ispasitori, iar multi vor pleca incasandu-si nonsalant packetele porcesti pe care si le-au negociat la angajare (asemena 'compensatii' nu lipsesc din contractele nici unui manager mai rasarit, se intalnesc si in vest peste tot, si sunt insusite indiferent daca firma e cu un picior juma' in faliment).

  sezonul corbilor grasi se apropie.. sa le uram un romanesc "pofta buna!".. doar suntem obisnuiti, nu e prima oara.

  (capul plecat poate sabia nu'l taie, da' din cauza pozitiei nu poti sa vezi decat haznaua..)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by