Asistam la o criza a capitalului autohton in Romania? Cat de dificil va fi sa iti finantezi afacerile? Cornel Marian  manager al fondului suedez de private equity Oresa Ventures a discutat online cu cititorii

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 19 ianuarie 2012, 15:11 Economie | Companii


Cornel Marian
Foto: RBLS
Asistam la o criza a capitalului autohton in Romania? Cat de dificil va fi sa iti finantezi afacerile? Care sunt solutiile pentru a evita un deficit de capital? Cum vede rolul capitalului autohton in viitorul apropiat si pe termen mediu un participant la apropiatul summit romanesc de business - Romanian Business Leaders Summit - RBLS. Despre bani si cum pot fi ei obtinuti, Cornel Marian manager al fondului suedez de private equity Oresa Ventures a discutat cu cititorii HotNews.

Carte de vizita
Cornel Marian este manager al fondului suedez de private equity Oresa
Ventures, prezent pe piaţa românească din 1997. Educat în România
(Fizică Nucleară) și Anglia (MBA Durham University), și-a început
cariera ca manager de investiţii. Doi ani mai târziu, a preluat
conducerea fondului Oresa, gestionând toate investiţiile din România
şi Serbia și având în portofoliu, de-a lungul anilor, Flanco (pentru
care a fost CEO în 2005 şi 2006), Credisson, La Fântâna, Medicover,
Synevo, Motoractive, Brewery Holding (Ciuc), Bauprofil/Duraziv, Kiwi
Finance, Somaco și Fabryo. Cea mai recentă achiziție în portofoliul
Oresa este RTC Proffice, liderul național din domeniul papetărie și
birotică, preluat integral în noiembrie 2011 de la Grupul RTC.

 • Nota redactiei:

 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Dr.Ing.Marian Sorin IONESCU

  Capitalul romanesc, atat cat este nu ar trebui atras de BVB (ar fi intersenate cateva propuneri ale dvs.), sau intr-un alt caz in costituirea de institutii financiare (banci) romanesti, care sa se substituie capitalurilor straine, imprevizibile si din ce in ce mai greu de accesat???

  • Cornel Marian

   Capitalul romanesc este atras de bursa si banci in general si mai recent si de catre administratorii fondurilor de pensii private. O parte este atras de guvern in taxe si redistribuit in plata serviciilor publice si in investitii.

   Din pacate este prea putin pentru nevoia de finantare din acest moment. De exemplu depozitele in banci in Romania sint cu citeva zeci de miliarde sub nivelul creditelor. Este tot mai greu si mai scump de a (re)finata acest deficit pina acum finantat pe pietele externe.

   Subiectul extrem de important pentru 2012 dar si pe termen lung este de unde vor atrage companiile Romanesti bani pentru dezvoltare si pentru capital de lucru?

 • Întrebarea nr. 2 simplu

  Toata lumea vorbeste despre cum sa infiintam si/sau sa pastram capitalul autohton, dar nu se face nimic. Ce poate RBLS sa aduca nou din acest punct de vedere? Spuneti-ne cateva proiecte care ar putea imbunatati ponderea capitalului autohton in economie.
  Multumesc

  • Cornel Marian

   RBLS este o fundatie fondata de un grup de lideri in bussiness in Romania pe care ii respect pentru ce fac ca si manageri sau entreprenori in companiile lor. Am fost onorat de invitatia lor de a modera discutiile pe tema Dezvoltarea capitalului pentru firmele romanesti, de la Summitul RBLS de pe 2-3 Feb.

   Ideea lor este ca in urma acestui summit care are sesiuni de lucru sa selecteze si sa sustina anumite initiative pe care sa le implementeze la fel cum un manager isi implementeaza un proiect de business.

   Idei pentru cum se poate canaliza mai mult capital pentru antreprenori care doresc sa inceapa o afacere sau companii care au nevoie de finantare pot fi de exemplu: promovarea infiintarii/atragerii de fonduri de investiti tip VC/PE, promovarea formarii retelelor de "Angel Investors" pentru a atrage bani si expertiza de la antreprenorii locali in start-ups sau firme tinere, Initiative pentru dezvoltarea BVB, Incubatoare de afaceri eg pt IT, design, sau pe linga universitati si centre de cercetare. Poate chiar idei despre cum se poate promova un acord Viena 2.0 in care bancile Europene se angajeaza sa mentina finantarea pentru Romania, etc

 • Întrebarea nr. 3 exemplu

  Puteti sa ne dati unul sau doua exemple legate despre modul in care compania Dv a sprijinit capitalul autohton? Multumesc

  • Cornel Marian

   Oresa investeste in Romania de 15 ani. Sintem parteneri pentru citiva antreprenori si echipe de mangement in firme unde am investit aproape 200 mil Euro. Pe linga bani am adus knowhow si experienta noastra in alte tari si sectoare. Am construit firme (Medicover, Sinevo, La Fantana, Motoractive, Credisson, Flanco, Fabryo, Somaco, Kiwi) - unele de la faza de start-up. In acest proces am creat valoare, iar antreprenorii si managerii care au lucrat cu noi au facut bani - zeci de milioane de Euro. Unii i-au reinvestit in firme pe care le dezvolta acum sau au finantat (in calitate de "Angel Investors") alti antreprenori. Un exemplu este fostul nostru partener din Fabryo care dupa exit a investit in productia de vin, in livezi, in Duraziv. Florin Andronescu dezvolta Sanador. Cristi Amza a ramas in La Fantana, dar a reinvestit si in Media. Avem manageri care dupa exitul nostru din investitie si-au luat bonusul de exit si au inceput afacerea lor.

 • Întrebarea nr. 4 Marius

  Sa ai o economie numai cu capital autohton nu se poate. Sa ai o economie doar cu capital strain, nici atat. care e echilibrul sau nivelul optim al ponderii capitalului autohton?

  • Cornel Marian

   Capitalul autohton are radacini mai adinci, este mai loial, are mai multa rabdare - pentru ca este administrat de oameni care au si o conectare emotionala cu Romania dar care au o intelegere mai buna a riscurilor si oportunitatilor. Deci cu cit mai mult cu atit mai bine. Desi am acumulat cred destul de mult in ultimul ciclu economic (economia a crescut de peste 3 ori daca ne uitam la PIB in 2002 fata de nivelul de acum) si s-a acumulta ceva capital la firme, antreprenori, familii - este inca putin fata de nevoia de finantare in economie daca ne dorim crestere. Cresterea a fost finantata cu bani din exterior. Acestia devin mai scumpi si fug de zonele perceput ca si riscante.

 • Întrebarea nr. 5 Vasilescu Marian

  De ce nu avem un proiect national-cum este cel de aderare la Euro- de incurajare a capitalului national?

  • Cornel Marian

   O intrebare buna! Cred ca dezvoltarea pieteti de capital (banci, bursa, fonduri VC/PE, retele de Angel Investors) care sa poata aigura finatari pentru antreprenorii Romani si companiile Romanesti este un proiect la fel de important. IMM-urile in Europa de Vest asigura in medie peste 66% din locurile de munca (80% din locurile de munca in Italia sint in companii cu sub 200 de angajati). IMM-urile si antreprenorii sint baza unei economii. Ar avea nevoie si in Romania de mai mult sprijin si incurajare. Inovatia, creativitatea, locurile de munca, cresterea economica si chiar atragerea unor Multinationale depinde de modul in care se dezvolta IMM-urile care ofera o infrastructura de servicii. RBLS cu siguranta va promova si sustine initiative de dezvoltare a pietei de capital pentru antreprenori.

 • Întrebarea nr. 6 Vintilescu

  Ati avut pana acum vreun esec in proiectele de sprijin al capitalului local? Ne puteti da exemple?

  • Cornel Marian

   Multe. Greselile din care invat sint avantajul meu competitiv fata de cei noi in piata fodurlor de investitii:-)

   As putea da exemple de sectoare gresite in care am intrat (e.g. outdoor media prin anii 1998-99 era un sector in care un fond suedez nu putea cistiga jocul la "primarii si agentii"). Am investit in oameni care nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. In general insa experienta noastra in Romania este extrem de pozitiva.

 • Întrebarea nr. 7 intrebari

  Cat au investit pana acum fondurile de investitii in businessuri locale (in ultimii 5 ani de pilda)?

  Asistam la o criza a capitalului autohton sau suntem mai degraba in asteptarea ei (a crizei)?

  Cand se va termina aceasta criza?

  • Cornel Marian

   Fondurile PE/VC au investit peste 2.5 miliarde Euro - multe din companiile de top in aproape orice sector a avut la un moment dat un fond de investitii in spate - de la Connex, Dialog, Astral, RCS, etc.In telecom- Siveco, Totalsoft in IT sau in materiale de constructii- Somaco, Macon, Ceramica, Fabryo, Policolor etc si lista ar putea include citeva zeci.

   Cred ca este deja mult mai dificil pentru o companie sa-si finanteze capitalul de lucru si proiectele de dezvoltare. Probabil este mai usor pentru companiile Romanesti din top in fiecare sector sa atraga bani dar este greu pentru clientii, distribuitorii, furnizorii lor mai mici - deci toti sint afectati.

 • Întrebarea nr. 8 leopold margaritescu

  Cum vedeti anul 2012? Va fi mai dificil decat 2011? Dar 2013?

  Care sunt sectoarele in care merita investit in Romania in acest an si care sunt cele in care nu v-ati pune banii?

  Cum se poate reduce dependenta de finantarea straina (care aduce cu sine deficite mai mari si riscul retragerii banilor atunci cand tarile mama au nevoie de capital)?

  • Cornel Marian

   2012 este un an incert pentru Romania exact din cauza problemelor de finantare a economiei - in contextul crizei din zona Euro.

   Anul cred ca putea fi mai bun decit 2011 pentru ca Romania a facut citeva refome importante in ultimii doi ani si economia pare stabilizata. Din pacate avem un an electoral care poate aduce instabilitate politica si sociala (vezi evenimetele din piata). Perceptia de risc si instabilitate crescuta va face ca anul sa fie mult mai greu dect ar fi putut fi.

   Banii merg acolo unde exista incredere, stabilitate si crestere economica - unde exista antreprenori cu idei, viziune, proiecte si perspectiva. Sper ca Romania sa nu piarda increderea investitorilor.

  • Cornel Marian

   Sint multe sectoare interesante in Romania. Noi la Oresa sintem focalizati pe citeva sectoare in care am investit si pe care le cunoastem: servicii medicale, servicii de business, materiale de constructii, servicii financiare, branded fmcg. Foarte atractive sint si sectoarele energie, oil&gas (unde poti avea expunere si ca investitor mic- de exemplu am investit recent ca si Angel Investor intr-o firma mica GASOIL care ofera servicii de mentenanta la sonda si alte servicii outsourcing pentru jucatorii din oil&gas straini care intra in Romania). Domeniul IT, media online sit de asemenea interesante.

 • Întrebarea nr. 9 Ionut

  Cum vedeti nivelul fiscalitatii ddin Ro? Cat de greu este sa infiintezti un business aici si sa-l mentii avand la zi taxele? O comparatie cu Suedia, poate?

  Cand vom avea capital autohton care sa iasa cu succes dincolo de granitele Ro?

  Multumesc

  • Cornel Marian

   Fiscalitatea in Romania nu a fost mare pina de curind (fata de suedia!). Inteleg ca pe termen mediu va creste pentru ca nu vom putea acoperi altfel deficitul bgetar. Eu sper ca Guvernul sa reduca cheltuielie publice ineficiente pentru a nu mai creste taxele.

   Firmele Romanesti incep sa iasa dincolo de granite - mai mult prin export decit prin investitii. Pina nu avem piete mari si competitive in care sa se dezvolte jucatori locali cu adevarat puternici nu cred ca avem mari sanse sa vedem multe firme din Romania cistigind in piete internationale. In acest moment ne ajuta MNCs (vezi Renault - sper si Ford in curind) la cresterea exporturilor.

 • Întrebarea nr. 10 lili

  Ce ramuri de activitate sunt in obiectivul fondului?
  Care este suma minima pe care acceptati s-o investiti intr-o firma?
  Cind investiti intre-o firma ? Exemple!
  Care sunt obiectivele pe tremen scurt, mediu si lung ale dvs privind o investitie facuta intr-o firma?
  Cind va retrageti dintr-o firma? Exemple!

  • Cornel Marian

   gasiti raspunsurile pe website Oresa Ventures

   in general cautam oportunitati de a investi in firme care sint sau pot deveni lider in sectorul lor, care au potential de crestere, management exceptional si in care sa punem intre 7 si 20 m Euro. Iesim din firme dupa 5-7 ani cind vindem unui investitor strategic sau altui fond PE.

   Un exemplu bun este ultima investitie in RTC Proffice liderul local in birotica si papetarie - unde am investit pentru a recapitaliza firma si pentru cresterea capitalului de lucru.

1924 vizualizari

 • Capital Romanesc (Joi, 19 ianuarie 2012, 20:35)

  Dr.Ing.Marian Sorin IONESCU [anonim]

  Capitalul romanesc, atat cat este nu ar trebui atras de BVB (ar fi intersenate cateva propuneri ale dvs.), sau intr-un alt caz in costituirea de institutii financiare (banci) romanesti, care sa se substituie capitalurilor straine, imprevizibile si din ce in ce mai greu de accesat???
  • 1 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 11:55)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr.Ing.Marian Sorin IONESCU

   Capitalul romanesc este atras de bursa si banci in general si mai recent si de catre administratorii fondurilor de pensii private. O parte este atras de guvern in taxe si redistribuit in plata serviciilor publice si in investitii.

   Din pacate este prea putin pentru nevoia de finantare din acest moment. De exemplu depozitele in banci in Romania sint cu citeva zeci de miliarde sub nivelul creditelor. Este tot mai greu si mai scump de a (re)finata acest deficit pina acum finantat pe pietele externe.

   Subiectul extrem de important pentru 2012 dar si pe termen lung este de unde vor atrage companiile Romanesti bani pentru dezvoltare si pentru capital de lucru?
 • intrebare (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:03)

  inginer [anonim]

  Cum poate fi dezvoltat capitalul autohton, atata cat e? Care sunt vulnerabilitatile rezultate din lipsa acestui capital autohton?
 • 1 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:07)

  simplu [anonim]

  Toata lumea vorbeste despre cum sa infiintam si/sau sa pastram capitalul autohton, dar nu se face nimic. Ce poate RBLS sa aduca nou din acest punct de vedere? Spuneti-ne cateva proiecte care ar putea imbunatati ponderea capitalului autohton in economie.
  Multumesc
  • 3 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 12:20)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui simplu

   RBLS este o fundatie fondata de un grup de lideri in bussiness in Romania pe care ii respect pentru ce fac ca si manageri sau entreprenori in companiile lor. Am fost onorat de invitatia lor de a modera discutiile pe tema Dezvoltarea capitalului pentru firmele romanesti, de la Summitul RBLS de pe 2-3 Feb.

   Ideea lor este ca in urma acestui summit care are sesiuni de lucru sa selecteze si sa sustina anumite initiative pe care sa le implementeze la fel cum un manager isi implementeaza un proiect de business.

   Idei pentru cum se poate canaliza mai mult capital pentru antreprenori care doresc sa inceapa o afacere sau companii care au nevoie de finantare pot fi de exemplu: promovarea infiintarii/atragerii de fonduri de investiti tip VC/PE, promovarea formarii retelelor de "Angel Investors" pentru a atrage bani si expertiza de la antreprenorii locali in start-ups sau firme tinere, Initiative pentru dezvoltarea BVB, Incubatoare de afaceri eg pt IT, design, sau pe linga universitati si centre de cercetare. Poate chiar idei despre cum se poate promova un acord Viena 2.0 in care bancile Europene se angajeaza sa mentina finantarea pentru Romania, etc
 • exemplu (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:13)

  exemplu [anonim]

  Puteti sa ne dati unul sau doua exemple legate despre modul in care compania Dv a sprijinit capitalul autohton? Multumesc
  • 4 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 12:34)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui exemplu

   Oresa investeste in Romania de 15 ani. Sintem parteneri pentru citiva antreprenori si echipe de mangement in firme unde am investit aproape 200 mil Euro. Pe linga bani am adus knowhow si experienta noastra in alte tari si sectoare. Am construit firme (Medicover, Sinevo, La Fantana, Motoractive, Credisson, Flanco, Fabryo, Somaco, Kiwi) - unele de la faza de start-up. In acest proces am creat valoare, iar antreprenorii si managerii care au lucrat cu noi au facut bani - zeci de milioane de Euro. Unii i-au reinvestit in firme pe care le dezvolta acum sau au finantat (in calitate de "Angel Investors") alti antreprenori. Un exemplu este fostul nostru partener din Fabryo care dupa exit a investit in productia de vin, in livezi, in Duraziv. Florin Andronescu dezvolta Sanador. Cristi Amza a ramas in La Fantana, dar a reinvestit si in Media. Avem manageri care dupa exitul nostru din investitie si-au luat bonusul de exit si au inceput afacerea lor.
 • intrebare (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:15)

  Marius [anonim]

  Sa ai o economie numai cu capital autohton nu se poate. Sa ai o economie doar cu capital strain, nici atat. care e echilibrul sau nivelul optim al ponderii capitalului autohton?
  • 2 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 12:06)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Capitalul autohton are radacini mai adinci, este mai loial, are mai multa rabdare - pentru ca este administrat de oameni care au si o conectare emotionala cu Romania dar care au o intelegere mai buna a riscurilor si oportunitatilor. Deci cu cit mai mult cu atit mai bine. Desi am acumulat cred destul de mult in ultimul ciclu economic (economia a crescut de peste 3 ori daca ne uitam la PIB in 2002 fata de nivelul de acum) si s-a acumulta ceva capital la firme, antreprenori, familii - este inca putin fata de nevoia de finantare in economie daca ne dorim crestere. Cresterea a fost finantata cu bani din exterior. Acestia devin mai scumpi si fug de zonele perceput ca si riscante.
 • pt dl invitat (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:16)

  Ioana [anonim]

  Care sunt in prezent segmentele din economie finantate preponderent prin capital local? In banci de pilda, peste 70% e capital strain.Care sunt avantajele si dezavantajele permiterii ifuziei de capital strain intr-un sector economic?
 • intrebare (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:18)

  Vasilescu Marian [anonim]

  De ce nu avem un proiect national-cum este cel de aderare la Euro- de incurajare a capitalului national?
  • 5 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 12:42)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasilescu Marian

   O intrebare buna! Cred ca dezvoltarea pieteti de capital (banci, bursa, fonduri VC/PE, retele de Angel Investors) care sa poata aigura finatari pentru antreprenorii Romani si companiile Romanesti este un proiect la fel de important. IMM-urile in Europa de Vest asigura in medie peste 66% din locurile de munca (80% din locurile de munca in Italia sint in companii cu sub 200 de angajati). IMM-urile si antreprenorii sint baza unei economii. Ar avea nevoie si in Romania de mai mult sprijin si incurajare. Inovatia, creativitatea, locurile de munca, cresterea economica si chiar atragerea unor Multinationale depinde de modul in care se dezvolta IMM-urile care ofera o infrastructura de servicii. RBLS cu siguranta va promova si sustine initiative de dezvoltare a pietei de capital pentru antreprenori.
 • esecuri ati avut? (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:21)

  Vintilescu [anonim]

  Ati avut pana acum vreun esec in proiectele de sprijin al capitalului local? Ne puteti da exemple?
  • 5 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 12:47)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vintilescu

   Multe. Greselile din care invat sint avantajul meu competitiv fata de cei noi in piata fodurlor de investitii:-)

   As putea da exemple de sectoare gresite in care am intrat (e.g. outdoor media prin anii 1998-99 era un sector in care un fond suedez nu putea cistiga jocul la "primarii si agentii"). Am investit in oameni care nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. In general insa experienta noastra in Romania este extrem de pozitiva.
 • intrebari (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:23)

  intrebari [anonim]

  Cat au investit pana acum fondurile de investitii in businessuri locale (in ultimii 5 ani de pilda)?

  Asistam la o criza a capitalului autohton sau suntem mai degraba in asteptarea ei (a crizei)?

  Cand se va termina aceasta criza?
  • 7 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 12:53)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui intrebari

   Fondurile PE/VC au investit peste 2.5 miliarde Euro - multe din companiile de top in aproape orice sector a avut la un moment dat un fond de investitii in spate - de la Connex, Dialog, Astral, RCS, etc.In telecom- Siveco, Totalsoft in IT sau in materiale de constructii- Somaco, Macon, Ceramica, Fabryo, Policolor etc si lista ar putea include citeva zeci.

   Cred ca este deja mult mai dificil pentru o companie sa-si finanteze capitalul de lucru si proiectele de dezvoltare. Probabil este mai usor pentru companiile Romanesti din top in fiecare sector sa atraga bani dar este greu pentru clientii, distribuitorii, furnizorii lor mai mici - deci toti sint afectati.
 • intrebare (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:26)

  leopold margaritescu [anonim]

  Cum vedeti anul 2012? Va fi mai dificil decat 2011? Dar 2013?

  Care sunt sectoarele in care merita investit in Romania in acest an si care sunt cele in care nu v-ati pune banii?

  Cum se poate reduce dependenta de finantarea straina (care aduce cu sine deficite mai mari si riscul retragerii banilor atunci cand tarile mama au nevoie de capital)?
  • 8 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 13:08)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui leopold margaritescu

   2012 este un an incert pentru Romania exact din cauza problemelor de finantare a economiei - in contextul crizei din zona Euro.

   Anul cred ca putea fi mai bun decit 2011 pentru ca Romania a facut citeva refome importante in ultimii doi ani si economia pare stabilizata. Din pacate avem un an electoral care poate aduce instabilitate politica si sociala (vezi evenimetele din piata). Perceptia de risc si instabilitate crescuta va face ca anul sa fie mult mai greu dect ar fi putut fi.

   Banii merg acolo unde exista incredere, stabilitate si crestere economica - unde exista antreprenori cu idei, viziune, proiecte si perspectiva. Sper ca Romania sa nu piarda increderea investitorilor.
  • 9 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 13:13)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui leopold margaritescu

   Sint multe sectoare interesante in Romania. Noi la Oresa sintem focalizati pe citeva sectoare in care am investit si pe care le cunoastem: servicii medicale, servicii de business, materiale de constructii, servicii financiare, branded fmcg. Foarte atractive sint si sectoarele energie, oil&gas (unde poti avea expunere si ca investitor mic- de exemplu am investit recent ca si Angel Investor intr-o firma mica GASOIL care ofera servicii de mentenanta la sonda si alte servicii outsourcing pentru jucatorii din oil&gas straini care intra in Romania). Domeniul IT, media online sit de asemenea interesante.
 • ce anume lipseste? (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:30)

  Cristina [anonim]

  Ce proiecte viitoare are in plan RBLS pentru dezvoltarea capitalului local?

  Ne lipseste o cultura antreprenoriala, educatia financiara...ce anume lipseste Romaniei pentru a dispune de un capital autohton sanatos?
 • comparatie (Vineri, 20 ianuarie 2012, 8:31)

  Ionut [anonim]

  Cum vedeti nivelul fiscalitatii ddin Ro? Cat de greu este sa infiintezti un business aici si sa-l mentii avand la zi taxele? O comparatie cu Suedia, poate?

  Cand vom avea capital autohton care sa iasa cu succes dincolo de granitele Ro?

  Multumesc
  • 10 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 13:19)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Fiscalitatea in Romania nu a fost mare pina de curind (fata de suedia!). Inteleg ca pe termen mediu va creste pentru ca nu vom putea acoperi altfel deficitul bgetar. Eu sper ca Guvernul sa reduca cheltuielie publice ineficiente pentru a nu mai creste taxele.

   Firmele Romanesti incep sa iasa dincolo de granite - mai mult prin export decit prin investitii. Pina nu avem piete mari si competitive in care sa se dezvolte jucatori locali cu adevarat puternici nu cred ca avem mari sanse sa vedem multe firme din Romania cistigind in piete internationale. In acest moment ne ajuta MNCs (vezi Renault - sper si Ford in curind) la cresterea exporturilor.
 • Intrebari care poate sau mai pus... (Vineri, 20 ianuarie 2012, 9:50)

  lili [anonim]

  Ce ramuri de activitate sunt in obiectivul fondului?
  Care este suma minima pe care acceptati s-o investiti intr-o firma?
  Cind investiti intre-o firma ? Exemple!
  Care sunt obiectivele pe tremen scurt, mediu si lung ale dvs privind o investitie facuta intr-o firma?
  Cind va retrageti dintr-o firma? Exemple!
  • 11 (Vineri, 20 ianuarie 2012, 13:24)

   Cornel Marian [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   gasiti raspunsurile pe website Oresa Ventures

   in general cautam oportunitati de a investi in firme care sint sau pot deveni lider in sectorul lor, care au potential de crestere, management exceptional si in care sa punem intre 7 si 20 m Euro. Iesim din firme dupa 5-7 ani cind vindem unui investitor strategic sau altui fond PE.

   Un exemplu bun este ultima investitie in RTC Proffice liderul local in birotica si papetarie - unde am investit pentru a recapitaliza firma si pentru cresterea capitalului de lucru.
 • Democratizarea reala a mediului de afaceri (Vineri, 20 ianuarie 2012, 11:10)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Exista in Romania o tentativa de valorificare a capitalului national si de dezvoltare a spiritului ntreprenorial sau se vrea, ca in politica, ca numai unii sa fie "destepti"? Ca Tiriac,Patriciu,Adamescu,Taher, Voiculescu, Paunescu,etc. Si fondurile mai mult sau mai putin vizibile.Care este ponderea afacerilor serviciilor secrete si a grupurilor care beneficiaza de sprijinul mai mult sau mai putin tacit? Ce se poate face pentru democratizarea reala a mediului de afaceri romanesc?
 • Marimea minima a fondului de VC/PE (Vineri, 20 ianuarie 2012, 17:15)

  Vasile Curiosu [anonim]

  Tinand cont de dimensiunea pietei romanesti, care ar fi, in opinia Dvs., volumul minim al unui fond de tip VC/PE pentru a fi sustenabil? Dar cel optim?

  Multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by