Scrisoarea de intentie cu FMI: Fondul cere Guvernului sa incheie renegocierea contractelor Hidroelectrica pana la 15 februarie
"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arata in scrisoare.
Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost prelungite pana in 2018.
In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
In ultimele zile ale anului trecut, surse din companie au declarat agentiei Mediafax ca Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vanzare a energiei, cu SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov, iar compania Luxten Lightning a renuntat la acord "din motive de imagine".
SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov cumparau cantitati mici de energie, la preturi printre cele mai ridicate practicate de Hidroelctrica la contractele bilaterale. Chiar si asa, preturile sunt de aproape doua ori mai mici comparativ cu tarifele obtinute pe bursa OPCOM.
In conferinta de presa sustinuta duminica, la finalul misiunii de evaluare, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct si de care beneficiaza doar anumite grupuri pe cheltuiala populatiei ar trebui incetate imediat, din moment ce astfel de intelegeri provoaca numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro in fiecare an.
Tema contractelor bilaterale este dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
adica pretul este de 2 ori mai mic decat ce este pe OPCOM dar este cel mai mare practicat de Hidroelectrica!
Ce fras de departament de vanzari este la Hidroelectrica?
Ce-ar fi sa-mi dati si mie niste energie la juma' de pret?
Asa vreo 200KW pe luna.
Promit ca o sa consum 300 daca ne intelegem la pret!
Astia sunt USL!
ce ii inetyreseaza de fapt!!
Jaful Jaful Jaful1
IMPERIUL NEASTAMPARAT CARE NE UCIDE FINANCIAR!
pune mana si vino in privat. aici e de munca.
pai noi sa muncim ca sa va tinem pe voi in spinare?
E o chestiune de societate! Apoi ..poate tu esti un postac!
pai de ce nu iti dai demisia si lasa-mi mie postul tau! si eu vreau sa traiesc bine pe seama altora, mai fraieri!
hai, fa asta! nu te lasa manat de egoisme!
Daca acele contracte care n-au fost negociate prin OPCOM pot fi anulate, asta nu inseamna, oare, ca ele au fost incheiate ilegal?
pt ca legea nu este retroactiva, tocmai de aceea acele contracte pot fi anulate.
Or aceasta situatie duce clar si direct la nelegalitatea acelor contracte ceea ce , automat ar trebui sa duca la recuperarea sumelor cheltuite de stat, prin incheierea unor contracte ilegale.
E ca si cum eu sunt prins ca fur curent de ani de zile, iar singura pedeapsa e ca din momentul in care am fost prins, incep sa platesc curentul consumat pe viitor.
Ce-am furat inainte, ramane bun furat si nimeni nu plateste si nici nu este tras la raspundere!?
Cam aiurea....
Pe scurt, aceste contracte SUNT incheiate pe una din multele piete Opcom, anume pe aceea Centralizata a Contractelor Bilaterale, PCCB.
Mai multe detalii pe Opcom, aici http://www.opcom.ro/tranzactii_produse/tranzactii_produse.php?lang=ro&id=74
sa inceteze cu uitatul la otv si latrina3.
ar fi primul pas.
sa puna mana sa citeasca, o carte de economie, una de georgrafie, una de politica, sa urmareasca stirile, datele de pe website-ul bnr, al ins, al mfin...
totul e sa vrea si sa faca un dram de efort.
cine il opreste sa faca astea?
Nu-i destul ca bancile "sug" seva din munca oamenilor? Dupa parerea mea, criza este impusa de banci. Toata nebunia fianciara pleaca de la faptul ca s-au dat credite foarte multe cu usurinta fara acoperire de risc.
Pana cand mai vindem tara asta, pe nimic.!
Dar cum sa dispara,cand insasi justitia noastra draga si corupta,i-a ajutat sa castige procesele intentate de ei statului roman(guvern),cand acesta a vrut sa reorganizeze sistemul energetic-prin creerea a 2 mari companii energetice de stat-cu mare impact pe piata energetica europeana si care ar fi adus venituri substantiale la buget.
Daca o sa reuseasca noul guvern ar fi o mare realizare.
Acum se poate ?!
Daca nu cerea FMIul, de ce nu s-a putut pana acum ?!!
Minciunele, minciunele portocaliu intens !!!
Daca se va intarzia privatizarea, s-ar putea sa se obtina acelasi "profit" obtinut in urma privatizarii Bancorex, Sidex-Galati si a altor privatizari ratate.
Propun ca dupa privatizare, sa se ia la puricat averile celor care au condus sau au facut afaceri cu Hidroelectrica pentru ca exista sute de insi care s-au imbogatit doar prin faptul ca au capusat acesta companie. Controale trebuie facute nu numai "la centru" dar si la nivelul fiecarei sucursale judetene pentru a intelege si a demantela un sistem local mafiot transpartinic care controleaza dpdv politic, financiar si administrativ judete intregi din Romania. Va sugerez sa verificati Sucursalele Neamt, Valcea...