Guvernul sterge datoriile CFR SA la buget, de peste 900 mil euro, prin conversia in actiuni - proiect OUG
"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii si asmiliate salariilor, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 ianuarie 2012, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA la aceasta data si neachitate la data eliberarii certificatului de atestare fiscala", se arata in proiect, intocmit de Ministerul Transporturilor.
La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.
CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite in acordul cu institutia financiara internationala, se mentioneaza in proiect.
Un proiect similar a fost lansat la mijlocul lunii ianuarie, prin care urmau sa fie sterse in acelasi mod datoriile CFR SA, care insumau insa atunci 4,5 miliarde lei.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
de ce nu se recupereaza de la elsau de la nasul mitre ca doar el l a uns acolo
ori de la fostul pm nastase,,,poate ca asta cfr ulo fi matusa lui
imi aduce aminte de gaura neagra de la sidex, care pierdea 5% din pib-ul Romaniei in vremurile sale "de glorie".
PS: cred ca cel mai bine inn tara aia ar fi sa se accepte solutia din USA cand a fost descoperita, sa mergi cu trasura si bagi doi pari in pamant si intre parii aia e al tau, cel putin asa ar prinde si prostimea niste pietre :)
salariatii de la petrom si de la sidex sunt mult mai fericiti (si mai bine platiti) de cand cu privatizarea.
eu imi permit benzina, pentru ca muncesc. ce, ai vrea sa stau cu mainile incrucisate si sa astept sa mi se vanda asa de ieftin precum vreau eu, pentru ca mi se cuvine?
mai stati voi la asteptatul perei malaiete. ce, cu sidexul a plecat cineva in spate de la galati si l-a mutat in japonia? tot acolo a ramas, privatizat, si merge foarte bine.
bine ca am emigrat. ma bucur ca muncesc pentru alt stat. care are mai multa minte.
si da, de asta am emigrat. pentru ca in romania e prea mult etatism si prea mult asteptat de para malaiata care "i se cuvine" lenesului si hotului.
pa! cand nu veti mai avea pensii si populatie, sa stiti de ce eu si multi altii am emigrat: pentru ca ne-am saturat de ifose, lene si pretentii.
tu chiar ti-ai lasa pielea de politican tabacita pentru asemenea hal de alegatori?
2: soselele ce profit aduc? nici unul (direct), evident. hai sa le vindem si pe alea, tot pe un leu.
ce nu intelegi tu e ca vorbim de infrastructura STRATEGICA a romaniei, care e indispensabila economiei. in chefereu trebuie investitii majore si stopatul furturilor, nu vandutul pe un leu.
prin anularea datoriilor nu e ajutata doar cfr infrastructura, ci si cfr calatori, caci astfel i se permite sa plateasca o redeventa muuuuult sub costuri. adica i se face un cadou.
in fine, strategica sau nu, nimeni nu are sa plece cu caile ferate ins pate. indiferent cine este proprietare, exista legi care ingradesc ce se poate si ce nu se poate face cu calea ferata.
exact cum nici dumneata, proprietar fiind peste o bucata de teren, nu poti construi acolo nimic fara autorizatie. si nici sa forezi prin subsol.
nu te mai lasa leganat de propriile-ti iluzii.
Cele aproape 400 de milioane de euro ar putea fi folosite, spre exemplu, pentru construirea a 100 de kilometri de autostradă sau pentru a plăti salariile pe un an pentru 125.000 de angajaţi din învăţământ, conform unei analize a Ziarului Financiar - Gândul - Mediafax, pe baza bilanţurilor pe anul trecut depuse de companii la Ministerul Finanţelor.
Cele mai mari pierderi, de circa 300 de milioane de euro, le-a înregistrat CFR SA, compania de stat care administrează infrastructura de cale ferată din România, aflată în subordinea Transporturilor."
http://www.zf.ro/analiza/factura-platita-de-romani-in-contul-pierderilor-companiilor-de-stat-un-milion-de-euro-pe-zi-8778389
si eu am emigrat.
in loc sa se mareasca nivelul de trai al populatiei se sterg datoriile si smenurile facute de toti directorasii de la CFR, de tzepele lui mitrea, nastase, nicolae etc..
Chipurile aceste transporturi constituie SERVICIU SOCIAL în accepţiunea statului, chestiune care ar putea fi valabilă dacă trenurile lor nu ar circula permanent goale şi dacă singura lor preocupare nu ar fi aceea de a se substitui companiei feroviare naţionale şi de a o aduce in stare de faliment pentru a putea ulterior domina piaţa.
Este deja de notorietate, presa a semnalat repetat acest lucru, atât practica REGIOTRANS SRL de a suge fonduri consistente de la Guvern.
Uitati-va domnule Basescu de ce nu sunt bani la buget! Pentru ca se eternizeaza furtul facut de unii si altii!
Unde sunt directorii anchetati pentru furtul asta? Unde sunt averile confiscate?
Am si eu un credit de 40.000 de euro? Mie de ce nu mi-l stergeti? Pe langa astia 900 de milioane e un mizilic!
Ah, da! Mai e ceva: Sa-ti fie rusine, Dinu PAtriciu!
Pentru scepticii acestui tip de politica economica: spuneti-mi o institutie sau companie administrata de stat care merge pe plus.
Dupa ce i se sterg datoriile va fi privatizata pe o suma de trei ori mai mica ! Asta da afacere , inteligent statul roman in frunte cu politicienii !
Nici o administratie feroviara din Europa nu este rentabila..Statul vine si compenseaza diferenta intre costurile de intretinere si venituri tocmai pentru a nu realiza pierderi...stergerea datoriilor de fapt reprezinta unele compensatii pe care ar fi trebui sa le dea statul catre CFR...
In Romania, statul asteapta profit de la calea ferata...dar el acopera doar 10-15 km pe an de reparatii capitale la propriile bunuri...
Vad multe comentarii aiurea...cine nu stie cu ce se manaca calea ferata sa taca...