Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Guvernul sterge datoriile CFR SA la buget, de peste 900 mil euro, prin conversia in actiuni - proiect OUG

Guvernul sterge datoriile CFR SA la buget, de peste 900 milioane de euro, prin conversia in actiuni, releva un proiect de ordonanta de urgenta, citat de Mediafax. Actiunile vor fi preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar. Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala ce reglementeaza datoria publica, se mai arata in proiectul citat. La finalul anului trecut, datoria companiei catre buget era de aproape 4 miliarde lei, din care 2 miliarde reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere. Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat. CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar lipsa acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite in acordul cu institutia financiara internationala, se mentioneaza in proiectul ordonantei de urgenta.

Proiect scrisoare de intentie cu FMI: Pana la sfarsitul lunii aprilie, Guvernul trebuie sa decida cum vor arata noile redevente petroliere

Guvernul se angajeaza sa pregateasca pana la sfarsitul lunii aprilie un proiect de pachet de masuri de impozitare, de stabilire a redeventelor si de reglementare in sectorul petrolier si al gazelor naturale, se arata intr-un proiect al scrisorii de intentie care urmeaza sa fie transmisa Fondului Monetar International. Potrivit documentului obtinut de HotNews.ro, acest pachet de masuri va fi stabilit in urma consultarii cu reprezentantii companiilor din industria petrolului si a gazelor naturale. In proiect se mai arata ca pana in aprilie va fi numit un operator care sa dezvolte o platforma de tranzactionare a gazelor. Practic o bursa a gazelor pe care sa fie derulate operatiuni incepand cu 1 ianuarie 2013. Pana in 2014, statul trebuie sa stabileasca modificari in structura redeventelor petroliere. Potrivit surselor HotNews.ro, se ia in calcul inclusiv ideea ca redeventele sa fie mentinute la nivelul actual, stabilindu-se insa o taxa suplimentara in domeniul petrolier.

China a inregistrat un deficit comercial record in februarie - 31,48 mld. dolari

China a inregistrat in februarie cel mai mare deficit comercial din ultimii 12 ani, de aproape 32 de miliarde de dolari. Deficitul inregistrat vine pe fondul cresterii importurilor, in special a celor de petrol, potrivit cifrelor publicate de serviciile vamale. Importurile au crescut cu aproape 40% in cifre anualizate, la 145 miliarde de dolari, in timp ce exporturile s-au majorat cu 18%, la 114 miliarde dolari. Pentru primele doua luni ale anului, China afiseaza un deficit comercial de 4,25 miliarde dolari. Deficitul comercial record ar putea incuraja Beijingul sa-si relaxeze si mai mult politica monetara, pentru a sustine activitatea, se arata intr-o analiza realizata de Agentia France Presse. Exporturile chinezesti sufera in acest moment din cauza crizei datoriilor suverane din Europa si a nivelului insuficient de relansare din Statele Unite ale Americii.

Bulgaria ar putea reduce TVA-ul in acest an pana la 18% - ministru de finante

Ministrul bulgar de Finante a anuntat ca Taxa pe Valoare Adaugata ar putea fi redusa in acest an, chiar pana la 18%. Oficialul a spus ca guvernul de la Sofia asteapta in prezent rezultatele din implementarea bugetului pentru urmatoarele trei-patru luni si ca datele de la inceputul acestui an si pana acum sunt bune, incasarile la buget fiind cu 200 de milioane de leva mai mari decat cele prevazute. In acest context, decizia privind scaderea TVA-ului ar putea fi luata cel mai devreme in luna mai. Ministrul a explicat ca doreste o reducere a TVA-ului in doua trepte - mai intai de la 20 la 19%, iar apoi la 18% - in cursul acestui an.