"Suntem incantati sa fim parte a unuia dintre cele mai importante proiecte miniere din Romania, vom folosi expertiza la nivel de top si toate resursele pentru ca exploatarea miniera de la CupruMin sa fie la un standard inalt. Suntem incantati de faptul ca am achizitionat Cupru Min in urma unui dialog deschis si a unui proces de licitatie transparent", a declarat Mike Curtis, reprezentant al BayFront, pentru Financial Post.
"Avem un mare respect pentru cultura si traditiile din Romania si intentionam sa colaboram indeaproape cu comunitatile locale. Prioritatea noastra este sa finalizam numirea unui management de top si a unei echipe operationale. Aceasta echipa va colabora cu comunitatile din apropiere, inclusiv Lupsa si Abrud, precum si cu judetul Alba, si se va angaja pe deplin in viata sociala si culturala a regiunii", a adaugat acesta.
Reprezentantul Bayfront Capital Partners spune ca un alt obiectiv este o crestere semnificativa a productiei minei, lucru care ar duce la cresterea numarului locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de munca la mina.
In plus, comunitatile locale ar urma sa beneficieze de infrastructura consolidata si de alte beneficii economice si sociale.
In ceea ce priveste problemele de mediu, Mike Curtis sustine ca noii proprietari ai minei nu se vor limita la a proteja mediul, ci vor si investi pentru a repara problemele din trecut: "Nu noi am creat probleme de mediu la Rosia Poieni, dar noi le vom rezolva".
BayFront Capital Partners, actionar unic la Roman Copper Corp., "colaboreaza cu un sindicat de banci de investitii de anvergura pentru a atrage investitori internationali", mai scrie publicatia canadiana.
Reamintim ca luni, 26 martie, compania Roman Copper Corp a cistigat licitatia deschisa pentru intreg pachetul de actiuni al Cupru Min SA, companie aflata pina la acest moment in subordinea Ministerului Economiei si care detine, conform estimarilor, circa 60% din rezervele nationale cunoscute de cupru (adica aproximativ 900 milioane tone, potrivit Strategiei guvernamentale pentru industria miniera).
Mai multe publicatii electronice au scris la acel moment ca fondatorul companiei ar fi fost omul de afaceri canadian Stephen Roman, care in trecut ar fi avut legaturi cu alte companii care au activat in Romania. Ulterior, o investigatie Rise Project a aratat ca trei dintre fondatorii Bayfront Capital Partners au avut conexiuni de afaceri cu Frank Timis, controversatul om de afaceri care pornit afacerea Rosia Montana.
- Cine sunt Roman Copper Corp. si BayFront Capital Partners
Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de BayFront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere.
Pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Aceasta a fost si prima intrebare a celor interesati de licitatia pentru Cupru Min: cum va plati Roman Copper suma de peste 200 milioane euro?
Marti, seful Oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren. "Firma Roman Copper a fost infiintata in noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu stim cine se afla in spatele acestei firme, pentru ca nu suntem serviciu de informatii, dar daca era ceva suspect am fi fost informati. Nu vine nimeni sa isi bata joc de banii sai", a adaugat Vladan, dupa ce a fost intrebat de presa daca OPSPI s-a interesat inainte de vinzarea Cupru Min in privinta potentialilor cumparatori.
Miercuri, la doua zile de la licitatie, Ministerul Economiei a anuntat ca, potrivit documentelor prezentate, Roman Copper va fi asistata de BayFront, fondatoarea sa, in procesul de atragere a finantarii necesare pentru cumpararea Cupru Min.
Joi, intr-un interviu pentru Bursa, ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ca noul proprietar al Cupru Min va fi obligat sa sustina investitiile de mediu cifrate la 19 milioane de euro.
pasul doi = sa plateasca obligatiile de mediu
pasul trei = sa inceapa productia si sa plateasca taxele in Romania
restul e doar bla bla bla.
De unde ideile astea nationalist - revansarde ????
Ce aiureala incredibila pentru secolul 21 !!!... Ce tara inapoiata, ce oameni redusi.. Bine facea primul ministru Ungureanu cand atragea un semnal de alarma grav in ceea ce priveste miscarile nationaliste. Una dintre putinele minti treze de pe plaiurile mioritice.
Oricum, cine este in masura, trebuie sa ia masuri neintarziat impotriva celor ce sustin ca bogatiile subsolului romaniei apartin romanilor.
P.S. In mod sigur nu veti publica comentariul
Constituţia României
Economia ARTICOLUL 135
(1) Economia României este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.
(2) Statul trebuie să asigure:
a) libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie;
b) protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară;
c) stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, a artei şi protecţia dreptului de autor;
d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;
e) refacerea şi ocrotirea mediului înconjurător, precum şi menţinerea echilibrului ecologic;
f) crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii;
g) aplicarea politicilor de dezvoltare regională în concordanţă cu obiectivele Uniunii Europene.
Proprietatea ARTICOLUL 136
(1) Proprietatea este publică sau privată.
2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
(5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.
PDL a spus ca a marit redeventa, dar a mintit. Ce se ascunde aici?
De ce nu se face partajarea corect: 50%-50%
Cuprumin nu functioneaza de azi de ieri si au contracte de concesiune cu statul cu redeventele bine stabilite.
Acum statul vrea sa renegocieze redeventele adica sa le creasca. Sa vedem daca chiar asa o fi.
Faptul ca aceasta privatizare nu e in regula o demonstreaza si declaratia aberanta a lui MRU cum ca Cuprumin era o gaura neagra a economiei. De fapt societatea avea datorii istorice de 15 mil Euro si obtinuse profit anul trecut doar cu o singura linie de productie de 8 mil Euro. To in acest context e si afirmatia lui MRU ca s-a obtinut un pret de 3.5 ori mai mare ca pretul de pornire fara sa spuna cum de s-a stabilit un pret de pornire de doar 57 mil Euro.
Lipsa autorizatiei de mediu si declaratiile de mai sus ale MRU par sa dovedeasca faptul ca autoritatile au facut tot ce au putut pentru ca pretul de vanzare sa fie cat mai mic. De altfel, pretul real o sa-l aflam atunci cand societatea de intermediere care a cumparat Cuprumin o va vinde (dupa ce guvernul le va da autorizatia de mediu) catre adevaratii investitori.