"Raportul de evaluare a societatii nu a tinut cont de valoarea de piata a zacamantului potential exploatabil de la Rosia Poieni deoarece zacamantul de minereu cuprifer nu a facut parte din privatizarea Cupru Min", a transmis Ministerul Economiei la solicitarea HotNews. Potrivit ministerului "evaluarea s-a referit strict la activele societatii, la cota sa de piata, inclusiv licenta de exploatare a respectivului zacamant, care mai este valabila inca 7 ani. Conform legii minelor, zacamintele de minereuri nu pot fi instrainate".

Ministerul Economiei mai precizeaza ca prin privatizarea Cupru Min, nu s-au vandut rezervele de minereu cuprifer ale statului roman, ci o companie care detinea licenta de exploatare.

Evaluarea Cupru Min a fost efectuata de catre un evaluator, Evaluar Alba Iulia, iar raportul de evaluare a fost verificat pentru conformitate de catre o societate de consultanta in domeniul evaluarii, SC Olimp Grup Appraisal Office Srl Bucuresti, a mai aratat Ministerul Economiei.

In cursul zilei de vineri va fi semnat contractul de vanzare a Cupru Min Abrud. Roman Copper Corp. a castigat, la inceputul saptamanii trecute, licitatia organizata de OPSPI pentru vanzarea pachetului integral de actiuni la Cupru Min Abrud, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Sorin Gaman, director in cadrul Ministerului Economiei, a declarat ca pretul a fost determinat in functie de valoarea activelor, nu si in functie de valoarea zacamantului. Gaman a mai spus ca valoarea estimativa a metalului de la Rosia Poieni este de 13-14 miliarde de euro, insa din aceasta valoare se scad o serie de cheltuieli de extractie si de procesare. Gaman nu a precizat si valoarea acestor cheltuieli.

  • "Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat", a mai spus Sorin Gaman.

Cupru Min ar fi fost pe pierdere anul trecut daca ar fi facut toate investitiile necesare, iar profitul a fost de conjuctura pentru a atrage mai multi investitori, a mai afirmat Gaman.

Sorin Gaman a precizat ca, potrivit estimarilor, la Rosia Poieni exista circa 1 miliard de tone de minereu, din care gradul maxim de recuperare este de maxim 75%. Astfel, se pot recupera 750 de milioane de tone de minereu. Metalul care se poate obtine ajunge la circa 2,4 milioane de tone. Gaman a explicat ca ceea ce vinde Romania pe piata mondiala "este concentrat, nu metal", deoarece "metalurgia romaneasca a murit". "Pretul oferit pe concentrat este mai mic decat pe bursa. Mai este aurul si argintul din care se scad cheltuielile de concentrare", a mai spus Gaman. La fiecare tona de concentrat exista in medie 50 de grame de argint si 2 grame de aur.

  • In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal.