Comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht, a declarat luni ca Uniunea Europeana va lua, in perioada urmatoare, masuri impotriva Argentinei, in urma deciziei de a nationaliza compania petroliera YPF, divizie a grupului spaniol Repsol, informeaza Reuters. Comisarul european nu a dat detalii cu privire la actiunile planificate de UE.

Decizia Argentinei de a prelua controlul asupra YPF i-a nemultumit pe principalii parteneri comerciali ai tarii, care isi pierdusera deja rabdarea din cauza masurilor protectioniste luate de a treia mare economie din America Latina.

Comisarul De Grucht a criticat, intr-un discurs sustinut luni la Bruxelles, "tendinta in crestere catre protectionism din America Latina".

"Vom da in curand un raspuns la actiunea Argentinei in cazul Repsol", a precizat Karel De Gautch.

Argentina a refuzat sa plateasca grupului Repsol suma integrala ceruta de grupul spaniol in schimbul pachetului actionar majoritar detinut la YPF. Guvernul argentinian de centru-stanga a exercitat presiuni asupra YPF pentru majorarea productiei.

Spania si Uniunea European au constatat ca este dificil sa formuleze un raspuns la actiunile Argentinei in conditiile in care guvernul de Buenos Aires au ignorat, anterior, amenzile internationale.

De Gautch a inaintat Argentinei o scrisoare, din partea blocului de 27 de state, in care a exprimat "ingrijorari serioase cu privire la climatul de investitii si afaceri din Argentina" si a criticat nationalizarea YPF.

Decizia Argentinei de a nationaliza compania petroliera locala YPF, controlata de firma spaniola Repsol, a naruit ani de negocieri cu grupul chinez Sinopec, care dorea sa achizitioneze compania din America de Sud, afirma surse bancare citate de Reuters.

Bancherii au spus ca Sinopec, cea de-a doua companie petroliera ca marime din China, negocia cu Repsol preluarea participatiunii de 57% detinuta de firma spaniola la YPF.

Insa planurile presedintelui argentinian Cristina Fernandez de Kirchner de a nationaliza YPF, care a suparat Spania si a generat critici la nivel international, a ucis orice speranta pe care firma de stat Sinopec o putea avea in realizarea acestui acord, au spus acestia.