Strategia de privatizare a CFR Marfa a fost aprobata de Guvern
Potrivit Mediafax, saptamana trecuta, actul normativ a fost dezbatut de Guvern in prima lectura, fiind asteptat si avizul din partea Consiliului Economic si Social (CES).
CFR Marfa inregistreaza in prezent datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget si 600 milioane lei catre CFR Infrastructura, restul reprezentand penalitati de intarziere si restante catre furnizori privati.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a avizat strategia de privatizare, solicitand ca aceasta sa se faca cu un investitor strategic si cu respectarea obligatiilor pe care societatea le are fata de MApN, NATO si alte structuri de securitate.
Cu ocazia dezbaterii din Plenul reunit al Parlamentului privind Legea Bugetului de stat, vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat ca privatizarea CFR Marfa se va finaliza pana la jumatatea lunii iunie 2013, va fi realizata cu un investitor strategic si va avea o garantie de participare de 10 milioane euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor detinute de stat.
Conform strategiei, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfa prin negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, etapa urmata de licitatie cu oferta in plic.
"Ministerul Transporturilor va vinde pachetul majoritar de actiuni din capitalul social al CFR Marfa, inclusiv in privinta pachetului de actiuni care va fi detinut de stat in urma conversiei creantelor statului fata de CFR Marfa in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, si anume negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante urmata de licitatie cu oferta in plic, conform legislatiei in vigoare. Criteriile de precalificare vor fi stabilite prin dosarul de prezentare si publicate in oferta de vanzare si vor consta in experienta relevanta in domeniul transportului de marfa si capabilitatii operationale si capabilitati financiare care sa demonstreze posibilitatea preluarii si dezvoltarii unei noi afaceri", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa.
Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul oferit.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Cumparatorul face profit de peste 90 mil Euro. doar din vinzarea la fiare vechi a celor 39000 vagoane si 900 locomotive ale CFR Marfa la pretul estimat de 151 mil Euro, vezi calculele de aici:
http://www.zf.ro/eveniment/ministerul-transporturilor-privatizeaza-cfr-marfa-la-pret-de-fier-vechi-10540558
Avem de-a face cu un jaf national de proportii uriase!
Deci daca faci un simplu calcul ma tantalaule, ai sa vezi ca pretul de vanzare se situeaza in jurul sumei de 450 milioane Euro....
Datoriile, peste jumatate se anuleaza ca-s penalitati si datorii la stat, alelalte se reesaloneaza si platesc in maxim 3 ani daca schimbi toti directorii si cativa gestionari cu unii care n-au treaba cu furatul.
Care ar fi prostul care ar accepta sa cumpere o astfel de companie, iar apoi sa nu poti sa-ti desfasori activitatea din cauza infrastructurii dezastruoase?
probabil numai firmele de reciclare care ar taia vagoanele pentru fier vechi, ca altfel....
Nici macar nu se face o evaluare corecta, un audit ca la carte... E strigator la cer, e al doilea Petrom.
Ganditi-va numai cate terenuri (inclusiv in orase mari), cate depouri si facilitati are compania. La o adunare simpla ne iese peste 1 mld Euro. Deci chiar daca se aduna datorii, tot nu iese calculul...
E totul cu 'dedicatie' din moment ce pachetul majoritar se va vinde unui 'investitor strategic".
De ce nu "privatizeaza" CFR catre toti lucratorii cailor ferate, ca tot isi dau cu caramida in piept ca tin cu poporul ?????
Este clar ca nu tin cu poporul ci se tin de buzunarul poporului.
Halal politicieni !
Pai anul trecut se voteaza in CSAT sa ramana CFR Marfa in portofoliul statului ca si companie strategica (cum dealtfel sunt mai toate in Europa, exista companii private dar si o puternica companie de stat sau mai bine spus unde statul detine minim 51% din actiuni) cu conditia unui management profesionist, privat care sa aduca compania pe profit. A venit FMI in ''vizita de lucru'' la Bucuresti si gata, nu mai e strategica, hotararea CSAT nu mai are importanta, trebuie sa vindem in timp de criza, cand oricine stie ca nu e indicat sa vinzi nimic! Solutia CSAT, e adevarat nu a fost sau nu a spus lucrurile pana la capat. Nu stiu de ce trebuie noi sa reinventam mereu roata si ibricul cand putem vedea si lua exemplu de la altii unde treburile merg bine. In loc de a reface SN CFR dupa modelul german sau francez am adoptat cea mai proasta varianta! Faramitarea si distrugerea! Si daca ar fi singurele...Sunt curios, la aceasta vanzare v-a exista si un comision?