​Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) intentioneaza sa anuleze transportul gratuit sau tarifele reduse cu 50% ale pensionarilor si categoriilor sociale defavorizate, se arata intr-un comunicat al federatiei. Potrivit acestuia, motivul ar fi datoriile Ministerului Transportului fata de operatorii de transport. "FORT a atras in nenumarate randuri atentia asupra faptului ca datoriile Ministerului transporturilor se acumuleaza, iar bugetul este din ce in ce mai redus. In momentul de fata MT are datorii restante la luna Iulie 2012 fata de operatorii de transport", se arata in comunicat. In plus, bugetul ministerului a fost redus cu 953 milioane lei in urma rectificarii, fapt care arata ca arata ca nu exista sanse ca aceste arierate sa fie achitate.

Membrii FORT mai sustin ca au facut solicitari catre Ministerul Muncii, Ministerului Transporturilor si Ministerului Finantelor, in ceea ce priveste plata arieratelor, insa nu au primit raspunsuri satisfacatoare.

"Raspunsul la intrebarea clara lansata de FORT in data de 16.07.2013 nu a fost dat de nici unul din cele doua ministere (Ministerul Muncii si Ministerul Transporturilor) ce arata cu degetul in alta parte…la Ministerul de Finante. FORT a adresat tuturor celor trei ministere aceeasi intrebare: ” In cazul in care nu exista buget pentru a efectua plata arieratelor in perioada urmatoare va rugam sa ne comunicati ce trebuie sa faca transportatorii rutieri in ceea ce priveste transportul catergoriilor defavorizate?“ Nici Ministerul de Finante nu a oferit un raspuns pana in prezent", precizeaza FORT.

Potrivit acestuia, principalul vinovat insa, de data aceasta este Ministerul Muncii care la inceputul anului curent a anulat printr-o Ordonanta 4/2013 modificarile aduse prin legea 211/2012 de Parlamentul Romaniei la ordonanta 8/2011.

FORT considera ca atata timp cat nu exista buget pentru acoperirea acestor arierate, Guvernul trebuie sa revina la solutia data de Parlament sau pur si simplu sa renunte sa faca protectie sociala pe „spinarea” agentilor economici din transporturi. "Pe fondul diminuarii bugetului MT cu inca 950 mil. este din ce in ce mai clar ca nu exista sanse ca aceste arierate sa fie achitate, fapt ce conduce la refuzul transportatorilor de a mai acorda reduceri si gratuitati", mai sustine FORT.

Intr-o scrisoare a Ministerului Transporturilor catre federatie se arata ca "la data prezentei (n.red. 27 iulie) nu mai avem sume aprobate in vederea deschiderii la finantare". Ministerul Transporturilor precizeaza ca pe trimestrul III exista suma de 10 milioane de lei, care este insa blocata potrivit legii finantaloer si nu va putea fi utilizata decat daca la rectificarea bugetului va fi aprobata deblocarea ei. "In situatia in care se va debloca suma de 10 milioane de lei, aceasta nu va acoperi platile restante din perioada iunie 2012-2013. Se impune ca pe langa solicitarea Ministerului Transporturilor de suplimentare a bugetului si operatorii de transport sa solicite la Ministerul Finantelor suplimentarea prevederilor bugetare cu destinatia decontarii platilor restante catre operatorii de transport", mai precizeaza Ministerul Transporturilor.