Rompetrol Rafinare raporteaza pierderi de 78,43 milioane dolari la sase luni, in scadere cu 40%
Cifra de afaceri a companiei a fost in primele sase luni ale anului trecut de 2,26 miliarde dolari.
Pe partea de rafinare, compania a raportat afaceri de 1,71 miliarde dolari, cu 18% sub nivelul de 2,08 miliarde dolari atins in intervalul similar din 2012, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere si opririi planificate a activitatii de productie a rafinariei Petromidia, in perioada martie-aprilie, potrivit unui comunmicat al grupului Rompetrol.
Pierderile aferente sectorului de rafinare au scazut in intervalul analizat cu 37%, de la 112,9 milioane dolari la 71,2 milioane dolari.
Vanzarile de carburanti de pe piata interna si cea externa au totalizat 1,2 milioane tone, dintr-un total de 1,6 milioane tone procesate.
Rafinaria Petromidia reprezinta peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei. Compania kazaha de stat KazMunayGas, proprietarul grupului Rompetrol, a investit in rafinarie 1,3 miliarde de dolari in perioada 2007-2012, potrivit comunicatului.
Cifra de afaceri consemnata de Rompetrol Rafinare in zona distributiei de carburanti a scazut in intervalul cu 5% in primul semestru, de la 1,22 miliarde dolari la 1,17 miliarde dolari.
Rompetrol Rafinare a reusit sa obtina in primul semestru un profit net de 324.136 de dolari pe partea de distributie a carburantilor, de la pierderi de 22,89 milioane de dolari in primele sase luni ale anului precedent, chiar daca volumele vandute au scazut cu 4% in retail si cu 2% in zona en-gros.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Nu poti sa ai decat daca sunt niste inepti in management.
Gandeste-te in primul rand ca peste jumatate din pretul benzinei sau motorinei pe care o platesti tu sau eu merge la stat, nu la compania petroliera. Fiindca combustibilul este un produs extrem de taxat, o sursa pretioasa pentru bugetul de stat.
Pe urma, gandeste-te la circuitul combustibilului de la Romeptrol. Petrolul brut (titeiul) este extras in Kazahstan. Dupa asta este transportat prin conducte pana la Marea Neagra (cam jumatate de continent). Asta costa. De acolo, este incarcat in tancuri petroliere (vapoare imense) care traverseaza Marea Neagra, pana la Petromidia. Asta costa. Iar la Petromidia este rafinat. Care si asta costa.... Plus ca evident trebuie transportat pe cale rutiera pana la benzinariile in sine. Iar simpla functionare a unei benzinarii in sine costa si ea bani....
Deci, per ansamblu, chiar cu management bun, uneori apar pierderi. Chiar mari. Acum vreo 3 ani Rompetrol a implementat un program serios de imbunatatire a managementului companiei, altfel pierderea era si mai mare.
Dar sa remarcam ca perioadele astea de pierderi alterneaza cu perioade de castig, mai mic sau mai mare, sau de profit zero, dar fara pierderi.
Oricum, investitia in domeniul petrolier, de o anvergura precum cea de la Rompetrol, este o investitie pe termen foarte lung. De aia numai marile companii isi permit sa investeasca in domeniul asta.
E si foarte simplu de facut ei baga in tara petrolul la un pret unflat artificial (tinand cont ca actionarul majoritar este si producator de petrol) cumpara utilaje, echipamente si consumabile prin firme din diferite paradisuri fiscale care le si cresc preturile si gata a disparut profitul.
La fel fac toti marii investitori de la noi, asa vor face si cei cu gazele de sist sau aur de la rosia montana, vor spune ca nu este profit, e greu, mereu se vor plange.
Revenint la Rompetrol, ce spui tu, cu profitul pe hartie zero ar avea logica doar dintr-o unica perspectiva: evitarea platii impozitelor. Adica iti "aranjezi" profitul pe hartie zero sau aproape de zero si gata, nu mai platesti deloc impozit! E simplu si... ilegal.
DAR, in ultimii 4 ani, Rompetrol a platit impozite statului roman in jur de 6 miliarde de euro. Deci, o medie de 1.5 miliarde de euro (miliarde, nu milioane). Ori asta chiar e o suma. Cu tot cu pierderi, ei tot platesc impozit. Ca sunt pe pierderi, ca sunt pe castig, o mare parte din impozit tot trebuie s-o plateasca. Si o platesc! 1.5 miliarde pe an bani virati la buget nu e deloc putin lucru. (pai noi ne laudam la nivel de tara, ca am mai luat 4 miliarde de la FMI, la nivel de tara, si o singura firma plateste la buget 1.5 miliarde).