Guvernul introduce un sistem de punctaj la acordarea ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri
Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a spus ca in urma modificarii, inregistrarile se vor face online, pe formulare tip, iar punctajul intrunit de fiecare proiect, calculat pe baza unor criterii precise. Fiecare intreprinzator isi va putea calcula singur punctajul inainte de inregistrare.
"In principal, punctajele sunt date pentru IMM-uri care opereaza in domeniul industriei prelucratoare, dupa care invatamant-cercetare si celelalte servicii, pe locul al treilea in grila de punctaj", a spus Grapini. Deschiderea aplicatiei va fi anuntata cu cinci zile inainte, iar inregistrarile online se vor face pe parcursul a zece zile, fara sa mai conteze ora si minutul inregistrarii, ci doar punctajul intrunit.
"Dupa ce se face inregistrarea, timp de 60 de zile, firmele au timp suficient sa depuna dosarul in teritoriu, la oficiile pentru IMM-uri. Evident, vom aloca banii in ordinea descrescatoare a punctajului. Punctajul minim pentru care poate fi finantat este 60 de puncte din 100. Daca sunt punctaje egale, avem criterii de departajare: cei care angajeaza tineri pana in 25 de ani vor primi punctaje suplimentare. In situatia in care banii alocati nu vor ajunge pentru proiectele pana in 60 de puncte, le consideram valide si vom aloca in perioada urmatoare alte sume, incat toate proiectele eligibile sa fie valorificate", a mai spus ministrul.
Grila de punctaj va lua in considerare si daca este in mediul rural sau urban. Practic, intreprinderile din mediul rural vor primi punctaj superior. De asemenea, micro-intreprinderile vor primi punctaje mai mari fata de intreprinderile mici si cele mijlocii.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Exemplul cel mai simplu si care contine esenta acestui ajutor de stat:
Vrei sa deschizi o firma si vrei sa-ti cumperi un calculator, da ? Gasesti firma vanzatoare, ei iti ofera o oferta de pret, esti de acord, toate bune si frumoase.
Faci cererea de ajutor, completezi acolo la cheltuieli si investitii cei 2000 de lei pentru calculator.
Intrebarea cheie: trebuie sa cumperi calculatorul iar statul iti da banii dupa ce l-ai cumparat ?
Sau pe baza facturii proforma, ti se vireaza banii daca proiectul este aprobat, urmand ca ulterior sa achizitionezi calculatorul ?
Adica ai nevoie de bani INAINTE sau DUPA ce faci "cererea de plata" ?
Daca ai nevoie de bani inainte, nu e niciun ajutor, pentru ca nu te finanteaza nici dracu pe promisiunile statului.
Caz in care, exista vreo masura sau ajutor de stat care sa iti dea pur si simplu acces la bani pe baza unui proiect de investitii ?