Curtea de Apel Bucuresti a suspendat hotararea controversata a Tribunalului Bucuresti, prin care Cupru Min S.A. a fost obligata la plata a peste 17 milioane de euro catre Energo Mineral S.A. Bucuresti, companie aflata in prezent in insolventa, a anuntat Dragne& Asociatii printr-un comunicat de presa. Litigiul a pornit de la pretentiile unui consortiu de societati care s-au asociat cu compania de stat in 2007 pentru a exploata zacamintele de cupru aflate in administrarea Cupru Min.

"Odata cu criza economica mondiala, societatile din consortiu au intrat in insolventa si, cu toate ca incasasera sume importante din exploatarea resurselor de cupru puse la dispozitie de Cupru Min, au incercat sa obtina restituirea unor pretinse investitii efectuate", se mai arata in comunicat.

Cupru Min a contestat aceste investitii, in prezent procesul aflandu-se in recurs la Curtea de Apel Bucuresti, unde compania de stat a obtinut o prima sentinta favorabila.

In iunie 2007 a fost incheiat un contract cu un consortiu format din societatile Cuprom SA Bucuresti, Energo Mineral SA Baia Mare si Ipronef SA Bucuresti, detinut de oamenii de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea, asa numiţii "bancheri ai cuprului". Potrivit contractului incheiat pe o perioada de 10 ani, consortiul se angaja sa investeasca 155 milioane de euro in retehnologizare, in urmatorii cinci ani. Investitia nu a fost realizata. Ba mai mult, in iulie 2009, dupa o lunga perioada de stagnare a activitatii, consortiul a denuntat contractul. Motivul invocat a fost ca statul a refuzat sa renegocieze anumite clauze contractuale si a refuzat sa acorde anumite garantii pentru investitiile care urmau sa fie facute. Din cauza faptului ca nu au fost realizate investitiile necesare, exploatarea de la Rosia Poieni detinuta de Cuprumin a fost la un pas de dezastru. De fapt, consortiul a renuntat la contract in momentul in care au inceput sa apara problemele de mediu. Consortiul ar fi trebuit sa inceapa procedurile de ecologizare si neutralizare.