Gigantul american Chevron intentioneaza sa inceapa operatiunile de explorare a gazelor de sist la Pungesti in "doua trei saptamani", a declarat marti, pentru AFP, Tom Holst, directorul pentru Romania, in cadrul unei vizite la locul unde se vor derula operatiunile.

Protest la Pungesti, 19 octombrieFoto: Agerpres

"Ne asteptam ca explorarea sa inceapa in doua trei saptamani la Pungesti", a spus Tom Holst.

Chevron a fost nevoit sa-si intrerupa in mai multe randuri activitatile in vederea explorarii gazului de sist din cauza protestelor locuitorilor acestui sat din nord-estul Romaniei si a opozantilor.

Marti, grupul american a organizat o vizita de presa in aceasta localitate care va gazdui primele puturi de explorare pentru gazul de sist din Romania.

Dar zeci de opozanti, atent supravegheati de jandarmi, au reusit sa se apropie de sit scandand: "stop Chevron", "nu gazelor de sist", "Chevron, iti cerem sa te intorci acasa".

Numerosi locuitori din aceasta regiune se tem de efectele negative asupra mediului in special din cauza tehnicii de extractie a gazelor de sist denumita "fracking" sau "fracturare hidraulica".

Autorizata in Statele Unite, aceasta metoda presupune injectia in sol, la o presiune foarte mare, a unei solutii de apa si substante chimice.

Tom Holst a afirmat insa ca grupul sau respecta toate normele de mediu.

"Nu vom utiliza fracturarea hidraulica pentru explorare", a subliniat aceasta, apreciind ca o decizie privind o eventuala extractie prin fracturare nu va fi luata decat peste trei - cinci ani.