VIDEO Guvernele Romaniei si Chinei analizeaza proiectul unei linii de mare viteza Bucuresti-Iasi- Chisinau
"Proiectul de a avea o linie de cale ferata, pentru ca nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferata care permite aceasta viteza, este un proiect la care Guvernul Chinei tine foarte mult. L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut in vizita de la Bucuresti nu doar pentru Romania, ci pentru toate tarile din Europa Centrala si de Est. Si acum domnul Rus a intrat in discutii mai avansate pentru ca nu se poate face acest proiect pilot pe linia Bucuresti-Constanta, acolo este coridor european si Comisia Europeana se opune unui nou proiect. Insa cu ce am propus noi si urmeaza sa avem si studiile de fezabilitate ar fi o linie care sa lege Bucuresti-Iasi si mai departe spre Chisinau. Sigur, costurile sunt destul de mari, insa ca un prim proiect pilot pentru Centrul si Estul Europei mi-as dori ca Romania sa fie prima care sa aiba o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltata in China s-a dovedit in ultimii ani ca fiind extrem de performanta si extreme de sigura", a spus Ponta.
In privinta pretului unei linii de mare viteza, respectiv pentru limita maxima de viteza de 350 de km/h, Ponta a spus ca pretul mediu este 20 de milioane de dolari pe kilometru.
"Insa eu cred ca Romania are nevoie, nefiind distante atat de mari, are nevoie de tehnologia care prevede 200-250 km/h. Ati vazut, pentru Bucuresti-Constanta, viteza de 160 km/h schimba fundamental datele problemei", a spus premierul.
Ponta a explicat ca proiectul ar urma sa fie unul integrat.
"Problema principala este de finantare pentru ca, cu siguranta, nici nu avem noi atatia bani alocati si pentru fonduri europene 2014-2020, avem cu totul vreo sapte miliarde de euro pentru toata infrastructura si cea rutiera si cea navala si cea aeroportuara. Deci, problema, in primul rand este de finantare si daca finantarea vine din China evident ca proiectul va fi integrat in acest sens", a declarat premierul, intrebat daca proiectul include si achizitia de trenuri de mare viteza din China.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Linia Bucuresti - Iasi de 200 - 250 km/h
- Lungime: 380 km
- Cost pe km: 20 mil. dolari
- Cost total: 7.6 miliarde dolari
- Pret bilet: 50 $
- Recuperarea investitie de 7.6 miliarde $: 25 ani
- Numar necesar calatori/zi: 16 657
- Numar necesar calatori/an: 6.08 milioane
- Durata calatorie minim teoretic posibila: 1 ora si 31 minute la 250 km/h. Practic drumul va dura cel putin 2 ore.
Sa vedem ce parere au bucurestenii despre asta :)))
Dupa care alegeri mai vrem sa vorbim???
Naiv.
Cred totusi ca Iasului i-ar trebui mai degraba expertiza tehnica a lui Oprescu, pentru a crea o autostrada suspendata (intre 8 si 12 metri), ce ne va lega de Europa. N-ar fi decat a 7-a autostrada care vine/trece prin Iasi, si in plus dupa cel mai mare caltabos din lume, am putea avea si singura autostrada ce leviteaza.
Una peste alta eu le multumesc chinezilor pentru gandurile frumoase, imi place mancarea chinezeasca, asa ca e placut ca in aburelile lui Ponta sa intre si cateun chinez binevoitor.
ştiam dintotdeauna, dar atunci mai lăsa-ţi-ne (de tot) pe ăştia de pe ruta Braşov, Cluj, Viena. Că nu ne potrivim. Nicicum...
Insa pe rutele mentionate de tine se construiesc deja doua autostrazi, nu prea cu spor, dar se construiesc.
In Ardeal se construiesc cele mai multe autostrazi din Romania.
Pe de alta parte, mitomania asta nu se va face niciodata, ca de altfel si celalalt proiect propus in tandem cu chinezii: linia de mare viteza Bucuresti-Cluj-Budapesta.
Daca magaria cu tinutul secuiesc nu tine, trebuie inventat altceva, si mai perfid, pentru dezmembrarea tarii.
Ce ar fi daca ne-ai lasa tu pe noi (de tot) cu astfel de otravuri. Stim ca dusmanii externi ai romaniei si-au dat mana cu tradatorii autohtoni si ca deja, in mintea lor, si-au luat fiecare cate o halca.
Visare lunga si umeda va doresc !
Dezmembrarea n-o vei decide tu sau eu. Cei care se ocupă acum de Ucraina, poate. Şi n-are nimeni nici o garanţie că va fi mai bine după.
Domnu' Ponta, ia vorbeste cu chinejii si sa faceti in ardeal o panza de paianjen formata din 24 de autostrazi intretaiate.
Sa promita don ponta ca in locul padurilor taiate vor planta autostrazi cu 300 de benzi pe sens, sa se poata lafai si utilizatorul VW_Bora.
Gata, se rezolva!
Mda....inseamna ca avem o problema.
:)
Ca degeaba e modernizata linia Bucuresti-Constanta, daca tot se strica contactele si iar trebuie insotit trenul de personal CFR care merge pe jos.
Reactoarele 3 si 4 de la cernavoda or fi bune, dar toata lumea are excedent de energie electrica (care a ajuns si foarte ieftina). Aruncam numai bani degeaba.
Si nici alte proiecte mamut nu se justifica. Castigam economic 0.05% din PIB si platim 5% dobanzi pe an.
Ponta asta vrea neaparat sa indatoreze Romania si nu gaseste motiv.
2) Scapat de termocentrale poluante
3) Hidro nu produc constant, depind de precipitatii pt a functiona, daca e seceta pot fi oprite (e drept ca si Cernavoda parca a fost oprit intr-o vara ca scazuze nivelul Dunarii). La fel si metodele alternative, eoliene, solare.
La alea hidro, in SUA a aparut moda sa le darame, din ce-am vazut, pt a reface ecosistemul bla bla.
4) E folosita la greu in anumite industrii (aluminiu). Daca nu ma insel astia de la noi si-au facut propria centrala pana la urma...
5) Excedentul se poate exporta. As prefera sa le exportam la bulgari decat sa mai avem un incident la nici 100km de Bucuresti, tu ce zici?
Nu stiu care-i situatia cu Rep Moldova, din ce-am citit industria ar fi in Transnistria, posibil si productia de electricitate sa fie tot acolo asa ca pt ei ar fi o gura de independenta, no?
e chiar retardă ideea
Voi gugustiucilor ati promis acu 2 ani jumate un milion de locuri de munca si le-ati dat romanilor un cacat si un car de impozite si taxe,sictir guvern de papagali .
CCCC compania chineza care vrea sa faca "soseaua de viteza Pitesti- Craiova" (la ce trebuie, cand nu avem autostrada Pitesti- Sibiu ?!!) nu vrea licitatie; asigura ea finantarea, dar la pret dublu fata de altii.
CCCC este pe lista neagra a Bancii Mondiale pana la 12 ianuarie 2017 pentru drumuri si poduri (in 2009 un pod facut de ea s-a prabusit in provincia chineza Harbin; au murit oameni; oficialitatile chineze au dat vina pe o supraincarcare a podului cu camioane. Evident, podul era pentru carute si boi).
Pe astia ii vrea Ponta; astia dau spaga.
Asta este tara noastra !
Suntem mandri ca suntem romani !
Refuzam fonduri europene, ca sunt greu de furat si luam finantare chineza la pret dublu, dar luam si spaga. Nu noi; Ponta si ai lui. Va fi interesant sa-i vedem averea care trebuie sa o declare la orice noua functie. O sa vedem sute de milioane de euro de la "matusica"...
Rominii sint mai isteti decit credeti voi....Mos Gerila e pentru copii.