Guvernul a aprobat Hotararea privind instituirea unui sistem de trasabilitatea a articolelor pirotehnice, act normativ care are scopul de a crea mecanisme care sa faca posibila identificarea articolelor pirotehnice si a producatorilor acestora in fiecare etapa a lantului de distributie. Astfel, articolele pirotehnice vor fi etichetate cu un numar de inregistrare bazat pe un sistem de numerotare uniform, informeaza Guvernul.

Numarul de inregistrare va contine informatii cu privire la organismul/institutia care a emis certificatul de examinare, certificatul de conformitate, care a aprobat sistemul calitatii respectivului produs conform procedurii de evaluare, precum si categoria de articol pirotehnic pentru care este certificata conformitatea.

Producatorii si importatorii de articole pirotehnice vor avea obligativitatea de a tine un registru cu toate numerele de inregistrare ale articolelor pirotehnice produse sau importate de ei, impreuna cu denumirea lor comerciala, tipul si subtipul generic, daca este cazul si locul de productie, timp de cel putin 10 ani dupa ce articolul pirotehnic a fost introdus pe piata. Actul normativ stabileste ca producatorul sau importatorul va furniza autoritatilor competente si autoritatilor de supraveghere a pietei din toate statele membre, la cerererea motivata a acestora, toate informatiile inregistrate in registrul articolelor pirotehnice.

In cazul in care producatorul sau importatorul isi inceteaza activitatea, acesta va transfera registrul cu toate informatiile inregistrate catre autoritatea de supraveghere a pietei. Nerespectarea acestor conditii de catre producatorii si importatorii de articole pirotehnice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Hotararea de Guvern transpune integral in legislatia romaneasca Directiva 2014/58/UE privind instituirea unui sistem de trasabilitate a articolelor pirotehnice, cu termen de transpunere data de 30 aprilie 2015 si care trebuie sa intre in vigoare incepand cu 17 octombrie 2016.