Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca Administratia de Stat pentru Supravegherea Certificarii si Acreditarii din China a aprobat exporturile de carne de porc din Romania. "Daca reusim ce ne-am propus de atata timp, sa avem piata Chinei pentru produsele alimentare romanesti. Anul trecut am facut 600 de milioane de euro excedent al balantei comerciale numai pe produse de agricultura", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Romania poate incepe exportul de carne de porc congelata in China, dupa ce producatorul Smithfield Romania a primit aprobarea inregistrarii in tara respectiva, a anuntat marti Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), potrivit AGERPRES.

Pana la demararea exporturilor, mai este necesara listarea companiei pe site-ul Autoritatii Sanitare Veterinare din China.

"In data de 16 martie 2015, Romania a primit scrisoarea oficiala a Administratiei de Stat pentru Supravegherea Certificarii si Acreditarii din R.P. Chineza prin care se comunica partii romane aprobarea inregistrarii in R.P. Chineza a primei companii producatoare de carne de porc din Romania, SC Smithfield Romania SA. In acest fel, dupa listarea pe site-ul Autoritatii Sanitare Veterinare din China, se poate incepe exportul de carne de porc congelata in R.P. Chineza", arata MADR.