[P] Prezenta Sistemului Coca-Cola in Romania aduce o valoare adaugata de 448 milioane de euro in economia locala

de     Smile Media
Vineri, 19 mai 2017, 11:08 Economie | Companii


Infografic - Impactul socio-economic al sistemului Coca-Cola in Romania
Foto: Coca Cola HBC
Sistemul Coca-Cola genereaza pe piata locala o valoare adaugata de 448 milioane de euro, echivalentul a 0,3% din PIB, conform rezultatelor studiului "Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola in Romania". Peste jumatate din aceasta suma, generata de intregul lant de valoare Coca-Cola, reprezinta contributia la bugetul de stat - 241 milioane euro - si constituie 0,8% din toate taxele incasate de statul roman. Totodata, fiecare loc de munca la Coca-Cola genereaza alte 12 locuri de munca in economie.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului realizat de compania de consultanta Steward Redqueen, avand la baza metodologia elaborata de castigatorul premiului Nobel pentru economie, Wassily Leontief.

"Recent, pe 8 mai, brandul Coca-Cola a sarbatorit 131 de ani, iar in Romania sarbatorim peste un sfert de secol de prezenta. 25 de ani in care am contribuit la cresterea economiei locale si la evolutia comunitatilor din Romania. Valoarea adaugata a Sistemului Coca-Cola se masoara in cifre, dar si in energia cu care noi ne implicam zi de zi, in sprijinul pe care il acordam celor care au nevoie, in modul in care protejam mediul si resursele naturale si bineinteles, in felul in care ne straduim sa infrumusetam viata celor din jur si desigur, pe a noastra. Da, Coca-Cola este un brand international, insa Sistemul Coca-Cola este intotdeauna unul local", spune Nicoleta Eftimiu, General Manager al Coca-Cola Romania si Moldova.

"Avem radacini puternice aici si un angajament ferm fata de Romania. De-a lungul celor peste 25 de ani de prezenta pe plan local, am obtinut rezultate remarcabile in ceea ce priveste dezvoltarea durabila si am generat valoare pentru economia Romaniei. Sunt mandru de lucrurile bune pe care le facem aici si de contributia sistemului nostru, acest lucru da o si mai mare semnificatie muncii noastre. Impreuna cu angajatii, partenerii si furnizorii nostri, alaturi de membrii comunitatilor si de consumatorii produselor noastre, vom continua sa construim in Romania si sa adaugam noi capitole acestei povesti de succes, cu fiecare nou an de prezenta aici", declara Jaak Mikkel, General Manager Coca-Cola HBC Romania.

Rezultatele studiului, corelate datelor anului fiscal 2015, arata ca:

1. Sistemul Coca-Cola contribuie la cresterea economica a Romaniei:

 • a. Valoarea adaugata directa* a Sistemului Coca-Cola insumeaza 53 de milioane de euro.
 • b. Valoarea adaugata totala generata de Coca-Cola si intregul sau lant valoric** in economia romaneasca,  direct si indirect, atinge 448 de milioane euro, adica 0,3% din PIB-ul Romaniei.
 • c. Fiecare euro de valoare adaugata produsa de Coca-Cola genereaza alti 7,5 euro in restul economiei nationale.
2. Coca-Cola contribuie substantial la bugetul de stat:
 • a. Taxele si impozitele platite direct de catre Sistemul Coca-Cola reprezinta 20 milioane de euro, iar intregul lant de valoare Coca-Cola contribuie la bugetul public cu 241 milioane euro.
 • b. Cel mai mare beneficiar al lantului de valoare Coca-Cola este bugetul de stat. Taxele si impozitele platite pe intregul lant Coca-Cola reprezinta 54% din total valoare adaugata.
3. Coca-Cola are un impact puternic asupra pietei locurilor de munca
 • a. Fiecare loc de munca la Coca-Cola genereaza indirect alte 12 locuri de munca in restul economiei.
 • b. Sistemul Coca-Cola angajeaza, in total, in Romania, 1.500 de persoane.
 • c. Prezenta Coca-Cola in Romania sustine 19.900 de locuri de munca, pe intregul lant de valoare al sistemului, ceea ce echivaleaza cu 0,3% din intreaga piata a fortei de munca din Romania.
4. Coca-Cola contribuie la dezvoltarea comunitatilor locale prin programe relevante si aloca, anual, intre 700.000 de euro si 1.000.000 de euro.
 • a.    Cele trei directii strategice ale Sistemului Coca-Cola pentru zona de responsabilitate sociala sunt: protejarea mediului si a resurselor naturale, sustinerea dezvoltarii profesionale a tinerilor si femeilor, precum si implementarea de proiecte alaturi de comunitatile locale, pentru dezvoltarea acestora.
 • b.    Printre proiectele implementate in 2015 se numara "Happy Moves", "Urbatlon", "Suntem Generatia in Miscare" - programe ce sustin un stil de viata sanatos, in care miscarea joaca un rol important ￯ si "Padurea Pedagogica", "Scoala de Mers pe Munte", "Adopta un rau de la izvor si pana la varsare", "Ziua Arborelui" - proiecte ce vizeaza protejarea mediului si a resurselor naturale si educatia in acest domeniu. 50.566 persoane au facut miscare si peste 66.500 de copaci au fost plantati in 2015 prin intermediul programelor Sistemului Coca-Cola.
Realizat de firma de consultanta Steward Redqueen, pe baza datelor financiare din 2015, "Studiul de Impact Socio-Economic al Sistemului Coca-Cola in Romania" detaliaza impactul generat de Sistemul Coca-Cola si lantul sau de valoare in economia Romaniei, atat prin generarea de locuri de munca si plus valoare in sectoarele economice importante, cat prin contributia reala la dezvoltarea comunitatilor locale. Studiul distinge intre impactul direct pe care il are sistemul Coca-Cola, si cel indirect, prin furnizorii (de produse si servicii) si clientii sai (magazine de proximitate, supermarket, hipermarket, HoReCa). Din 2012, Steward Redqueen a realizat 42 de studii similare pentru Sistemul Coca-Cola in 31 de tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Caraibe, precum si 2 studii paneuropene.

-------------------------------------
Despre Compania Coca-Cola

Coca-Cola este cea mai mare companie de bauturi racoritoare din lume, ce ofera consumatorilor peste 500 de marci de bauturi racoritoare, carbogazoase si necarbogazoase, si aproape 3.900 de produse. Pornind de la Coca-Cola, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai valoroase marci din lume, portofoliul companiei cuprinde 21 de branduri de miliarde de dolari, dintre care 19 sunt  disponibile si in varianta cu mai putine calorii sau fara calorii. Printre branduri se numara: Diet Coke, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Dasani, VitaminWater, Powerade, Minute Maid, Simply, Del Valle, Georgia si Gold Peak.

La nivel global, compania Coca-Cola este furnizorul numarul 1 de bauturi carbogazoase si necarbogazoase. Avand cea mai mare retea de distributie de bauturi racoritoare din lume, consumatorii din peste 200 de tari se bucura de bauturile companiei, consumul depasind 1,9 miliarde de portii pe zi.

Avand in vedere angajamentul pe care ni l-am asumat pentru dezvoltarea unor comunitati durabile, compania noastra se axeaza pe initiative de reducere a amprentei asupra mediului, crearea unui mediu de lucru sigur pentru angajati si promovarea dezvoltarii economice a cumunitatilor in care ne desfasuram activitatea.

Impreuna cu partenerii nostri de imbuteliere suntem in top 10 angajatori, avand peste 700.000 de angajati care fac parte din Sistemul Coca-Cola.

Pentru mai multe informatii legate de companie va rugam sa vizitati site-ul www.thecoca-colacompany.com, blogul www.coca-colablog.com sau sa ne urmariti pe Twitter la adresa www.twitter.com/CocaColaCo si LinkedIn, la adresa www.linkedin.com/company/the-coca-cola-company.

Despre Coca-Cola HBC Romania

Coca-Cola Hellenic este unul dintre cei mai mari imbuteliatori ai companiei Coca-Cola, avand vanzari de peste 2 miliarde de unitati. Compania activeaza intr-o zona geografica extinsa, avand operatiuni in 28 de tari, servind o populatie de aproximativ 590 milioane de oameni. Coca-Cola HBC ofera o gama variata de bauturi racoritoare din categoria celor carbogazoase, sucuri, apa, energizante, ceaiuri si cafea.

Coca-Cola HBC promoveaza o dezvoltare durabila, generand valoare pentru afacerea sa si pentru societatea in care activeaza. In acest sens, compania furnizeaza bauturi racoritoare care satisfac nevoile diverse ale consumatorilor, incurajand in acelasi timp un mediu de lucru deschis si desfasurandu-si activitatea intr-un mod responsabil astfel incat sa protejeze si sa mentina neschimbat mediul inconjurator, contribuind la dezvoltarea socio-economica a comunitatilor locale. Coca-Cola HBC este lider al industriei de bauturi in Dow Jones Sustainability Index (atat la nivel mondial cat si european) si este totodata inclusa in FTSE4Good Index. in Romania, ca in toate tarile in care isi desfasoara activitatea, Coca-Cola detine si functioneaza pe baza unui sistem propriu, incluzand toate verigile necesare producerii si distributiei produselor catre consumatori.

In Romania, Sistemul este format din Coca-Cola Romania (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul marcilor inregistrate) si partenerul sau Coca-Cola Hellenic denumit Coca-Cola HBC Romania, care imbuteliaza si distribuie produsele Coca-Cola sub licenta The Coca-Cola Company in Romania. Pentru mai multe informatii legate de companie va rugam sa vizitati site-urile www.coca-colahellenic.ro si www.thecoca-colacompany.com.


*Valoarea totala directa a Sistemului Coca-Cola include salariile si taxele, cu exceptia T.V.A.
**Valoarea totala a intregului lant de valoare al Sistemului Coca-Cola este formata din salarii, taxe, inclusiv TVA, si profituri ale companiilor de pe lant, exceptand companiile care formeaza Sistemul Coca-Cola.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3270 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  milioane (Vineri, 19 mai 2017, 11:22)

  bobyff [utilizator]

  si acum scazi daunele pe care le produce: sute de mii de oameni diabetici, zeci de mii de oameni cu cancer. Parca da pe minus acum.
  • -6 (8 voturi)    
   sa fim realisti (Sâmbătă, 20 mai 2017, 18:16)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   Zaharul nu produce diabet.

   Si de unde ai scos-o pe aia cu cancerul?!

   Coca Cola este un gigant, drept pentru care ar trebui mult mai bine supravegheat din punct de vedere al liberei concurente. Nu spun ca ar incalca legea, ci doar ca ar trebui bine supravegheat, cum ar trebui sa fie orice corporatie cu asemenea putere.

   Dar sa nu o acuzam aiurea, de ce nu face.
   • 0 (0 voturi)    
    Este documentat medical - stiintific (Luni, 22 mai 2017, 10:27)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Faptul ca un consum de bauturi carbogazoase puternic indulcite (Coca Cola, Pepsi si altele) combinat cu consum de grasimi (hamburgheri, etc) creste riscul de diabet. Coca Cola cat a fi de gigant este un dublu pericol inatai prin modul de alimentatie complet nesanatos promovat si in al doilea rand prin "optimizarea fiscala" prin care exporta practic tot profitul si astfel nu mai plateste impozite in Romania. Articolul e evident o reclama platita pentru a ascunde aceste lucruri
 • +10 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 mai 2017, 11:31)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   paranoia (Luni, 22 mai 2017, 8:08)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui

   asta cu coca cola mai buna in strainatate. Din cauza ei in fiecare tara in care calatoresc dau bani aiurea pe cola... de fiecare data ajung la concluzia ca e fix la fel.
 • +8 (10 voturi)    
  ati calculat (Vineri, 19 mai 2017, 11:31)

  Adran [utilizator]

  si cheltuielile statului roman cu toti bolnavii ce se gasesc prin spitale ? pierderile de forta de munca cu acesti bolnavi ? pe partea cu plus insa puteti sa adaugati si economiile de la plata pensiilor pentru statul roman pentru cei care nu mai apuca sa-si vada pensia de la atata zahar, coloranti, conservanti si alte chimicale. mai e o problema cu descompunerea la dezgroparea de 7 ani. Dar ne descurcam noi, sa fim sanatosi.
  • -4 (4 voturi)    
   e uite ca unii chiar vor sa fie liberi (Sâmbătă, 20 mai 2017, 22:09)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Adran

   Pai, ce treaba are statul roman cu pofta fiecaruia de a se indopa cu ce doreste?!

   Adica, de ce ar sta statul sa ma pazeasca sa nu consum Coca Cola sau orice alta bautura de acest fel?!

   Si de unde pana unde statul cheltuieste cu sanatatea?!

   Nu, nu statul da bani pentru sanatate!

   Statul nu are nici un ban in afara de aia pe care ii ia prin impzite de la mine, de la tine etc.

   De ce ar trebui statul sa se bage in ce consum eu?!

   In curand o sa ajungem sa primim pe email in fiecare dimineata ce avem voie sa facem si sa mancam si sa bem in ziua respective.

   Pentru ca unora li se pare comod sa raspunda statul pentru faptele lor, nu?!

   ===

   Libertatea e esentiala pentru om. Si libertatea include nu doar dreptul de a face ce doresti, ci si raspunderea pentru faptele tale. Bune sau rele.
   • 0 (0 voturi)    
    Libertatea fara informare (Luni, 22 mai 2017, 10:30)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    si fara inteligenta este anarhie. Statul e obligat sa verifice gradul de periculozitate al alimentelor, respectarea normelor igienice si sanitare la fabricare, transport si comercializare. Poate in cazuri ca ale tale ar trebui lasata legea lui Darwin sa actioneze si sa fii lasat sa consumi produse toxice si expirate.
  • 0 (0 voturi)    
   bre (Duminică, 21 mai 2017, 20:19)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Adran

   cheltuielile, daca sunt, nu sunt ale statului, sunt tot ale tale, ca statul inafara de un pat, niste medici si niste asistente, care sunt platiti din asigurarile noastre colectate de stat, nu ofera nimic altceva, restul este pe cheltuiala privata a fiecaruia :))
 • +9 (11 voturi)    
  si cati diabetici produce? (Vineri, 19 mai 2017, 15:06)

  voxpopulix [utilizator]

  Ati uitat sa mentionati care sunt costurile sistemului medical pentru a rezolva problemele de sanatate cauzate de consumult acestei bauturi otravitoare.

  O cutie de 330 depaseste cu mult doza de zahar recomandata de OMS pe o zi. O CUTIE!!!!!

  Asta in conditiile in care si restul alimentelor contin cantitati mai mari sau mai mici de zahar.

  Este inadmisibil sa vinzi acest produs, fara sa explici consumatorilor ca isi distrug sanatatea, ca distrug sanatatea copiiilor.
  • -5 (7 voturi)    
   precizare (Sâmbătă, 20 mai 2017, 18:08)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Zaharul nu produce diabet. Doar ca e mai daunator celor care au deja diabet.

   Se recomanda consumul moderat de zahar pentru alte motive, cum ar fi sanatatea danturii sau mentinerea echilibrului nutritional.

   Dar poti sa bagi in tine 500 de g de zahar pe zi, ca diabet tot nu vei face. Eventual o sa te ia doar o greataaaa...!
   • 0 (0 voturi)    
    Ce dulce postare ! (Luni, 22 mai 2017, 10:31)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Cam de 1000 de grame de zahar - greata! :-))))
 • +8 (10 voturi)    
  si altii (Vineri, 19 mai 2017, 16:48)

  Nsm [utilizator]

  Asteptam sa vina si firme ca JTI, BAT sa ne spuna ce multa valoare aduc statutului prin accizele platitet la tutun si TVA. Mai ca imi vine sa vars o lacrima.
  • -4 (6 voturi)    
   in ton cu lumea (Sâmbătă, 20 mai 2017, 18:20)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Nsm

   Pai, nu vorbeste toata lumea de "cati bani aduc la buget"?

   Nu toata lumea este de accord ca rolul statului este sa ia de la bogati si sa dea la saraci?!

   Aceste idei socialiste domina infiorator societatea romaneasca.

   Si cand predomina socialismul intr-o tara, marile companii castiga foarte bine.

   Nu e nici vina si nici meritul lor. Populatia face posibil asa ceva, pentru ca nu e in stare sa vada dicnolo de varful nasului (citeste sa inteleaga ca redistribuirea si taxarea nu aduc bunastare, ci doar imbunatatatesc cativa ani viata celor care nu muncesc, apoi totul se prabuseste.)
 • +4 (8 voturi)    
  :-) (Vineri, 19 mai 2017, 17:55)

  Prostu' satului [utilizator]

  Am false amintiri sau am citit de curand pe undeva ca se pregateste (si) in Romania o lege de supraimpozitare a bauturilor carbogazoase?
 • +5 (9 voturi)    
  Pervers PIB-ul asta (Vineri, 19 mai 2017, 23:44)

  Gojifruit [utilizator]

  Cand coca-cola genereaza diabet si obezitate, de fapt mai creste inca o data PIB-ul, pentru ca toate costurile cu spitalizarea si medicamentele sunt calculate in PIB ca activitate economica, valoare creata. Nu e tare? Multumim Coca-Cola ca ne cresteti PIB-ul! Si glicemia..
  • -3 (7 voturi)    
   e raspunderea fiecaruia (Sâmbătă, 20 mai 2017, 18:13)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

   Coca-Cola nu pune trei haidamaci sa te tina de maini si sa iti caste gura in timp ce al patrulea iti toarna suc pe gatlej...:-)

   Ca la orice produs, responsabilitatea cumpararii si ingurguritarii lui iti revine tie, drag consummator...

   Asa pe morala asta ca "face rau" vom ajunge la planurile nutirtionale de pe vremea comunismului.

   Coca-Cola o avea ea probleme, dar sa nu o invinuim pentru ca avem noi vointa slaba si ne indopam cu Coca-Cola.

   Ca la orice produs, fie poti sa il refuzi cu totul, fie poti sa il consume moderat.

   Eu nu vreau sa aiba statul grija de mine sa nu consum Coca-Cola in exces. Sau copiii mei. Viata mea e raspunderea mea, nu a lui Grindeanu sau Boc.

   Cine a ramas copil si nu se poate abtine sau nu isi poate controla propriul comportament - nu are decat sa se maturizeze. Nu sa incarcam statul cu tot felul de raspunderi in locul nostrum si apoi sa ne plangem de ce guvernul e asa de numerous si ca exista o prea mare birocratie.
 • +1 (3 voturi)    
  bring back the real taste (Sâmbătă, 20 mai 2017, 13:45)

  harapalb [utilizator]

  Desi as consuma in mod obisnuit coca-cola, nu mai beau in prezent deoarece gustul e oribil - are gust a farmacie. Cum spunea cineva mai sus, gustul de cc este inferior fata de cel din alte tari.
 • -2 (6 voturi)    
  solutia e concurenta, nu taxarea (Sâmbătă, 20 mai 2017, 22:15)

  Dedalus [utilizator]

  Unde sunt Brifcor si Cico?

  Unde sunt bauturile organice, citronada, limonada, braga?

  Ditamai ministerul se ocupa si cu produsele organice de decenii. Si? A iesit in toti acesti zeci de ani vreo bautura neaosha capabila sa faca fata Coca Cola, Pepsi Cola si altor giganti de acest fel?

  Si acum dam vina pe acesti giganti pentru neputinta noastra, pentru incompetenta si lene. Pentru dorinta socialista de a lua bani multi fara sa facem nimic si fara sa infruntam nici un risc.

  E comod sa ai tot timpul la indemana un vinovat de serviciu, nu?

  ==

  Adica, facem ca ala care se aseaza pe sine si dupa aia declara (!) ca locomotive e de vina ca l-a lovit....
 • 0 (0 voturi)    
  Reclamă (Luni, 22 mai 2017, 12:45)

  stos [utilizator]

  Cosumați Coca-Cola, cel mai bun decapant din România!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by