Co-fondatorul și directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a stat marți in fața Congresului SUA timp de 5 ore in care a oferit numeroase explicații, dar a lăsat și mai multe intrebări fără răsapuns. Miercuri va urma o noua audiere. Zuckerberg si-a asumat intreaga răspundere pentru că ”nu a înțeles la timp cum ar putea fi Facebook deturnată în multe feluri”, a susținut că Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare si că "lucrează" impreună cu procurorul special Mueller in legătură cu interferența Rusia in alegerile prezidențiale din SUA, potrivit AFP. Am aflat un set de măsuri propuse pentru a stopa furtul de date, dar și că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de Kogan şi altor companii. Una peste alta, breaking news-ul a lipsit, dar investitorii de pe Wall Street au privind cu ochi buni audierea, iar acțiunile Facebook au crescut cu 4,50%, ajungând la 165,04 dolari, cea mai mare crestere pe o sesiune din aprilie 2016.

Zuckerberg, audiere in CongresFoto: Captura YouTube

LIVE TEXT Principalele declaratii:

  • Audierile s-au incheiat după circa 5 ore. S-au dat multe explicații, dar au rămas si multe intrebări fară răspuns. "Va fi nevoie de timp pentru a efectua toate schimbările necesare, pentru a limita aceste abuzuri”, a adăugat el, recapitulând măsurile anterioare sau viitoare pentru remedierea problemelor.
  • "V-ați împărtăși cu noi numele hotelului în care ați rămas aseară?" l-a intrebat senatorul democrat Dick Durbin pe seful Facebook. Surprins de această întrebare, dar evident amuzat, Mark Zuckerberg a răspuns "aaa.. nu ...", provocând râsul audienței. "Cred că suntem în centrul temei: dreptul la confidențialitate, la limitele dreptului la confidențialitate (...) Este întrebarea asupra informațiilor pe care Facebook le colectează, cărora le trimite și dacă a cerut mai întâi permisiunea să facă acest lucru ", si-a explicat gluma senatorul dmeocrat. "Cred că toată lumea ar trebui să poată controla modul în care sunt utilizate informațiile," a răspuns Zuckerberg. (AFP)
  • Date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica: Întrebat de senatorul Tammy Baldwin dacă Kogan a vândut date colectate prin Facebook şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ. "Da, a vândut date şi altor companii”, a spus CEO-ul Facebook, menţionând compania Eunoia, dar precizând că au fost şi altele, pe care le va menţiona în declaraţia lui completă.
  • Cei peste 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt victime. Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook.
  • "Crezi că sunteţi mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?”, a întrebat senatorul Dean Heller. "Da”, a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian.
  • Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare
  • Traversăm o transformare filozofică extinsă a companiei
  • Compania încearcă să se schimbe în urma criticilor recente. Zuckerberg a declarat, ca și in trecut, ca incearcă să evite adoptarea unei legislaţii stricte pentru reglementarea activităţii celei mai mari reţele de socializare din lume
  • Wall Street: Acțiunile Facebook au crescut cu 4,50%, ajungând la 165,04 dolari, cea mai mare crestere pe o sesiune din aprilie 2016, investitorii fiind incurajați de faptul ca CEO-ul Facebook s-a prezentat in fața Congresului.
  • "Lucrăm" cu procurorul special Mueller in legătură cu interferența Rusia in alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Totusi, Zuckerberg spune că ”această colaborare a noastră cu acest consiliu este confidenţială”
  • Facebook este o companie optimistă şi idealistă. În cea mai mare parte a existenţei noastre, ne-am concentrat pe tot binele pe care îl poate genera conectarea oamenilor. În timp ce Facebook s-a dezvoltat, oamenii au primit un nou instrument puternic pentru a rămâne conectaţi la persoanele pe care le îndrăgesc. Recent, am văzut mişcarea #MeToo pe Facebook, iar după uraganul Harvey, oamenii au folosit platforma şi 70 de milioane de afaceri mici au folosit Facebook pentru a crea locuri de muncă şi pentru a se dezvolta
  • Nu am făcut suficient pentru a preveni ca aceste instrumente să fie folosite şi pentru a face rău şi că este greşeala sa şi îi pare rău. "Acest lucru se aplică pentru fake news şi pentru ingerinţa în alegeri. Nu am privit o imagine mai largă a responsabilităţii noastre. Aceasta a fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am înfiinţat Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă
  • Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea, potrivit news.ro.
  • Acum o lună, am auzit noi informaţii potrivit cărora această promisiune a fost falsă. În prezent lucrăm cu guverne din SUA, Regatul Unit şi din jurul lumii pentru a realiza un audit complet a ceea ce am făcut şi pentru a ne asigura vă vor şterge orice date deţin încă, potrivit news.ro si Reuters.
  • Mai întâi, înţelegem exact ce a făcut Cambridge Analytica şi vom informa toate persoanele care au fost afectate. Ce ştim acum este că Cambridge Analytica a accesat abuziv informaţii, cumpărându-le. Când am contactat Cambridge Analytica iniţial, reprezentanţii companiei ne-au spus că au şters datele.

Urmărește audierea aici

Co-fondatorul și directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a mers luni la Capitol Hill pentru mult așteptata sa mărturie asupra modului în care platforma de socializare a permis unei companii de extracție a datelor să obțină informații personale de la cel puțin 87 milioane de utilizatori, scrie Fox News. Cu toate acestea, perspectiva unor legi care restricționează Facebook și alte companii de internet este puțin probabilă, nu numai din cauza lipsei de voință politică și a lobby-ului eficient al companiilor de tehnologie, ci și din cauza faptului că puțini parlamentari doresc să se lupte cu complexitatea problemei, notează Reuters.

  • Peste 112.000 de români ar fi afectaţi de scandalul Facebook - Cambridge Analytica, după ce 78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica, citând un răspuns al site-ului de socializare. 78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica.

Zuckerberg se confruntă cu o revoltă combinată asupra modului în care Rusia a folosit Facebook pentru a răspândi propagandă politică divizională în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 și asupra felului în care Cambridge Analytica a colectat datele personale de la milioane de utilizatori Facebook, majoritatea americani.Denunţătorul Cambridge Analytica, Christopher Wylie, a declarat în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC că numărul celor afectaţi ar putea depăşi "cu siguranţă" 87 de milioane, cifră confirmată oficial de Facebook.

"Nu am făcut suficient să împiedicăm ca aceste instrumente să fie folosite în mod rău intenţionat (...). Nu ne-am dat seama de cât de mari sunt responsabilităţile noastre şi a fost o eroare gravă. Este eroarea mea şi îmi pare rău", urmează să spună Zuckerberg, potrivit textului intervenţiei sale transmis luni de Comisia pentru Comerţ din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care urmează să-l audieze miercuri, notează AFP.

Măsurile luate de Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica: