Discuții la ANAF despre situația termoficării în București: ELCEN și RADET sunt în colaps/ Transferul lor la o nouă societate ridică problema ajutorului de stat și a unei rambursări de TVA de 500 de milioane de lei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 18 mai 2018, 16:41 Economie | Companii


RADET
Foto: Hotnews
Transferul afacerilor RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București este proces dificil, care nu poate fi efectuat fără o analiză asupra efectelor fiscale și a obligațiilor prevăzute de legislația română și europeană în materie de concurență și ajutor de stat, reiese dintr-o minută a unei întâlniri care a avut loc la sediul ANAF, pe 9 mai 2018, între reprezentanți ai fiscului și Ministerului Finanțelor, ai Primăriei Capitalei și ai administratorilor judiciari de la Elcen și Radet. Pe de altă parte, dacă nu este făcut acest transfer, falimentul Radet și Elcen este iminent, cele două fiind în colaps, după cum recunosc chiar reprezentanți ai primăriei. Într-o astfel de situație, peste 500.000 de apartamente din București ar rămâne fără căldură.

Context: În cazul falimentului, ar trebui montate urgent 500.000 de centrale de apartament, situație în care ar crește consumul de gaze în București cu până la 40%/ Creșterea consumului nu ar putea fi suportată de actualul sistem de transport al gazelor

Problema rezolvării situației celor două entități este urgentă, motiv pentru care în ședința de Guvern din 8 mai s-a stabilit indentificarea posibilelor soluții care să ducă la reorganizarea ELCEN și RADET. A doua zi, pe 9 mai, a avut loc întâlnirea de la ANAF.

Potrivit minutei întâlnirii consultată de HotNews.ro, reprezentantul Primăriei Capitalei, Sorin Chiriță, a afirmat că cele două entități sunt în colaps cu o tendință directă spre faliment. În caz de faliment, peste 500.000 de centrale de apartament vor trebui montate într-un timp record. În acest caz, consumul de energie și de gaze ar crește cu 30-40%. Însă nu există capacitatea necesară de transport al gazelor. Transgaz ar trebui să acopere această capacitate de transport, realizând investiții uriașe, care ar necesita ani de zile.

Sorin Chiriță a mai spus că este iminentă sistarea fondurilor europene, deoarece starea de insolvabilitate a Elcen și Radet nu mai asigură sustenabilitatea proiectului de finanțare. În lipsa unei decizii legate de cele două companii, riscurile sunt uriașe, fiind necesară rezolvarea insolvențelor până la sfârșitul anului, a mai spus Sorin Chiriță.

Acesta mai spus că în acest moment este pusă în pericol siguranța sistemului energetic și al cetățeanului.

Ordonanța de urgență care prevedea cumpărarea Elcen de către Municipiul București nu a avut efectul dorit, a mai spus Chiriță. Actul normativ prevedea cumpărarea acțiunilor Elcen la valoarea cea mai mare dintre valoarea nominală și valoarea rezultată din evaluare. Specialiștii ar fi spus că prețul rezultat din evaluarea acțiunilor ar fi fost mai mic decât valoarea nominală. În aceste condiții, nimeni din Primăria Capitalei nu îți va asuma semnarea sau cumpărarea unor acțiuni cu un preț cu mult mai mare decât cel rezultat din evaluare.

În ceea ce privește ipoteza falimentului Elcen, valorificarea activelor nu s-ar realiza conform naturii lor, ci se vor vinde ca niște simple active și nu pentru scopul acestora.

Astfel, transferul afacerii la Compania Municipală Energetica București ar fi o soluție.

Până pe 22 mai trebuie depus planul de reoganizare al Elcen. Speranța Munteanu, reprezentant KPMG, administrator judiciar al Elcen, va solicita o prelungirea acestui termen cu încă 30 de zile.
 • Transferul RADET și Elcen este sau nu ajutor de stat? Cum va primi Elcen rambursări de TVA de 500 de milioane de lei
Gheorghe Piperea, reprezentant Rominsolv, administratorul judiciar al Radet, spune că după transferul afacerilor, Elcen și Radet vor deveni o "coajă" și trebuie văzut în ce măsură se poate face la ambele entități o lichidare totală, precum și dacă se poate face așa ceva din punct de vedere al legislației privind insolvența.

Din punct de vedere juridic, ar fi o ștergere de datorie și acest lucru ridică două probleme majore din partea ANAF, a spus Piperea. Este sau nu ajutor de stat? Este sau nu o ștergere de datorie care să aibă numai efectul negativ în ceea ce privește Radet de a plăti impozit pe profit, ci și efectul pozitiv în privința Elcen de a beneficia de rambursare de TVA din această ștergere de datorie.

Vicepreședintele ANAF, Alexandru Drăghici, spune că totul trebuie făcut într-un cadru legal, reamintind că rolul ANAF este acela de executor fiscal, fiind preocupat de recuperarea creanțelor la bugetul de stat.

La rândul său, Mirela Călugăreanu, șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, consideră că înainte de oportunitate stă analiza de legalitate. De asemenea, este necesar un punct de vedere al Ministerului Finanțelor față de consecințele fiscale pe care le-ar produce operațiunea de reducere a creanței Elcen prin planul de reoganizare al Radet. Impozitul pe profit de plată în sarcina Radet s-ar ridica la aproximativ 170 de milioane de lei, iar suma reprezentând rambursarea de TVA către Elcen s-ar situa la peste 500 de milioane de lei. Mirela Călugăreanu a atras atenția și asupra analizei de prisma ajutorului de stat în cazul tăierii creanțelor în planul de reoganizare.

Este necesară "o analiză complexă din punct de vedere al conformității, corectitudinii și îndeplinirii obligațiilor prevăzute de legislația română și europeană în materie de concurență și ajutor de stat"

Adriana Arapu, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, a afirmat că reducerea creanței Elcen prin planul de reoganizare al Radet prezintă relevanță din perspectiva efectelor fiscale și consecințelor asupra obligațiilor datorate bugetului de stat, în ipoteza aprobării de către creditori și a confirmării de către judecătorul sindic a măsurilor propuse prin planul de reoganizare.

Ca efect fiscal, în urma reducerii creanței Elcen, pentru Radet ar rezulta un impozit pe profit, urmare a faptului că suma va fi înregistrată ca venit. Întreaga creanță înregistrată în contabilitate excede pierderea fiscală de recuperat. Pentru Elcen ar rezulta TVA deductibil și o cheltuială deductibilă. Adriana Arapu a precizat că transferul Elcen și Radet către o entitate nou creată presupune o analiză complexă din punct de vedere al conformității, corectitudinii și îndeplinirii obligațiilor prevăzute de legislația română și europeană în materie de concurență și ajutor de stat.

Adriana Arapu a mai arătat că pentru a garanta respectarea legislației privind ajutorul de stat, din perspectiva legii insolvenței, având în vedere că prin planul de reoganizare a activității Radet sunt prevăzute reduceri de creanțe bugetare (creanța Elcen), este oportună efectuarea testului creditorului privat de către acționarii Elcen. Rezultatele testului ar urma să fie aprobate de către asociații Elcen, anterior votării planului de reorganizare a Radet și a propunerii planului de reoganizare a Elcen. Strategia de reoganizare trebuie să aibă în vedere efectele fiscale și clarificarea aspectelor legate de ajutorul de stat.

Speranța Munteanu, reprezentantul administratorului judiciar al Elcen, a precizat că va fi nevoie de active libere de sarcini pentru finanțări viitoare, pentru a nu afecta interesele niciunui creditor. Transferul garanțiilor ar trebui efectuat etapizat. Într-o primă etapă, transferul de business ar trebui realizat cu transferul garanțiilor către noua societate și ulterior ridicate pentru accesarea fondurilor. Energetica are nevoie de fonduri europene, însă în condițiile în care acestea nu există, nu pot fi menționate în plan.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2346 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 18 mai 2018, 17:34)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
   ha, ha. am dat cu plus (Vineri, 18 mai 2018, 19:09)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   Primarita Generala - PG
   Poate face ce doreste dar cata vreme Procurarita DNA e pe pozitie se poate astepta la niste urmari.
   De-aia cel mai mare dusman al psd-ilor e Kovesi
  • +8 (8 voturi)    
   Toata tara e in colaps (Vineri, 18 mai 2018, 21:51)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   PSD a furat atat de mult incat a ajuns la osul din halca, a venit scadenta, cat erau sa reziste ramasitele comunismului?
  • +1 (1 vot)    
   Orice dorește-să și fure! (Sâmbătă, 19 mai 2018, 9:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   Ăsta-i rezultatul administrării pesediste a Bucureștiului.Falimentul serviciilor publice și mizeria care se va transforma în boli devastatoare.Firea a fost tâfnoasă la orice sugestie de rezolvare corectă a problemei termoficării în București,continuând politica falimentară a lui Oprescu,la un nivel superior.Oprescu a distrus RADET,Firea le-a distrus pe amândouă-RADET+ELCEN.
 • +15 (15 voturi)    
  clarificarea situatiei sistemului de termoficare (Vineri, 18 mai 2018, 17:44)

  acida [utilizator]

  trebuie verificata de Curtea de Conturi si cu indreptare de recuperare a prejudiciilor aduse de catre primarii generali din 2000 incoace, inclusiv consilierii alesi ai PMB pentru neaprobarea pretului/Gcal pentru RADET in conditiile in care furnizorii de utilitati - inclusiv ELCEN (in cazul lor trebuie efectuata verificare la componenta tarifului ptr energia termica vs energia electrica produsa), practicau preturi modificate /ajustate dupa criterii de eficacitate.
  Ajustarea pretului Gcal ar fi insemnat, implicit, o subventie mai mare de la bugetul PMB...
  • +9 (9 voturi)    
   continuarea de mai sus (Vineri, 18 mai 2018, 18:48)

   acida [utilizator] i-a raspuns lui acida

   aceasta este cauza blocajului financiar creat intre RADET si Elcen ce a condus ori conduce la falimentul sistemului de termoficare in cogenerare (- vezi cerinta standard european - ) si care este principala cauza a insolventei celor doua - onor administratori judiciari
  • +6 (6 voturi)    
   etc (Vineri, 18 mai 2018, 19:00)

   acida [utilizator] i-a raspuns lui acida

   un subiect de investigatie pentru presa
 • +9 (9 voturi)    
  o data (Vineri, 18 mai 2018, 18:34)

  nahir [utilizator]

  da Firea cu piciorul in pamant, "pandiele, vreau acu IELCIENUL" si se implineste. Ce mai conteaza acolo neste amanunte?
 • +6 (8 voturi)    
  Dacă chiar primăria voia să facă ceva PENTRU (Vineri, 18 mai 2018, 19:31)

  nick24 [utilizator]

  bucureșteni, ar fi trebuit SĂ TERMINE de izolat termic blocurile, să micșoreze pierderile de căldură, prin modernizarea ELCEN și RADET cu BANI EUROPENI și să restructureze personalul din cele două.
  Dacă făceau asta, cantitatea de căldură necesară ar fi fost mai mică pe apartament și chiar s-ar fi putut renunța la subvenție, plătindu-se aceeași sumă la întreținere ca în prezent.
  Trebuiau să acceseze fonduri europene și să facă tot ce trebuie legal pt asta. Atenție de aici nu se poate fura nimic!
  Dar cei de la primărie nici nu înțeleg aceste concepte, ei doresc doar să căpușeze tot ce pot.
  • +5 (5 voturi)    
   aia cu izolarea blocurilor e tot o mare furaciune (Vineri, 18 mai 2018, 22:07)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Azi auzeam la radio ca nu's ce mare contract a pus la cale PG-ul Firea.
   Si ca costul per bloc poate depasi 3 milioane lei. Nu cred ca e vorba de lei vechi fiindca ar fi derizoriu. Dar daca e vorba e lei noi sumele sunt imense. Economia aia de energie nu e atat de mare cat sa acopere furtul astora. Dupa 15 ani blocurile alea vor fi coscovite daca nu cumva peste inca 25 de ani vor fi deja expirate.
   Elcen-ul si Radet-ul trebuiau modernizate din anii pre-aderarii sau imediat dupa, acum e prea tarziu, ambele sunt niste ruine dpvd tehnologic.
   • +2 (2 voturi)    
    Izolarea blocurilor este obligatorie că altfel ne (Sâmbătă, 19 mai 2018, 0:02)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    penalizează EU. Dar nu e obligatoriu să fure bani din asta prin niște prețuri umflate.
    Oricum se vor apuca de lucru, dar cu 1 an înainte de alegeri, ca să arate ei că lucrează de zor.

    Să vedem dacă vor mai prosti si manipula oamenii!
  • 0 (2 voturi)    
   elcen (Vineri, 18 mai 2018, 23:48)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   o capitala/regiune europeana de secol 21 nu are voie sa mai produca energie electrica dand foc la pacura si, daca se aliniaza astrele, si la gaze naturale din cand in cand. Sa continui cu incalzirea comuna in cogenerare inseamna sa condamni o regiune intreaga la folosirea unui sistem de producere a energiei electrice poluant si depasit.
 • +4 (4 voturi)    
  O cloca (Vineri, 18 mai 2018, 19:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O cloaca buna de muls de borfasii din psd+alde. Si un loc bun pentru clientela incompetenta de partid, platita cu salarii grase (de noi!), cam asta inseamna RADET. Schimbarea nu poate aduce NIMIC - alti incompetenti puturosi la conducere, aceiasi borfasi din CIUMA ROSIE care ii numesc, aceleasi pierderi si MAREA HOTIE care guverneaza actiunille fostei mâncătoare de ra*at in solda securistului de la Latrine. Ra*at pe care il mănânca si de când a ajuns primaritza, ca la altceva oricum nu se pricepe. Politrucă, o carierista inrăită si o tzoapa fara pereche - pe nume Firea din Voluntir.
 • +1 (1 vot)    
  saracii bucuresteni.. (Sâmbătă, 19 mai 2018, 20:50)

  CRMS [utilizator]

  Or fi tot aia care l-au votat pe Oprescu?..ca aia care au votat-o pe Firea sigur sunt


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by