UPDATE Vot final: Deputații PSD și ALDE au aprobat acapararea a 9 miliarde de lei și a celor mai importante companii de stat, prin Fondul Suveran de Investiții

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2018, 12:26 Economie | Companii


Camera Deputatilor
Foto: Hotnews
Camera Deputaților a dezbătut miercuri, în calitate de cameră decizională, Legea privind inființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care va fi format din 33 de companii de stat și cu un aport în numerar de 9 miliarde lei. Legea a suferit câteva modificări față de forma inițială, însă fără a exista dezbateri ample în comisii și fără un aviz obligatoriu din partea Eurostat. Dacă va intra în vigoare această lege, implicațiile acesteia asupra economiei ar putea fi uriașe.

Legea a fost aprobată cu 174 de voturi pentru, 98 împotrivă și 3 abțineri.

UPDATE 12 Victor Ponta: Domnul președinte al Camerei îl va duce (n.red. fondul) la Tel Aviv. 

UPDATE 11 Virgil Popescu (PNL): De ce a votat ALDE? pentru că pe culoare spuneau altceva.

UPDATE 10 Legea a fost aprobată cu 174 de voturi pentru, 98 împotrivă și 3 abțineri.

UPDATE 9 Amendamentul privind suplimentarea listei cu societățile care vor face parte din fond a fost adoptat. / Vor fi 33 de societăți în loc de 23 câte au fost aprobate de Senat.
(continuarea, după sondaj)UPDATE 8 Amendamentul care prevede aport în numerar de 9 miliarde lei a fost adoptat.

UPDATE 7 Ovidiu-Ioan Sitterli (neafiliat) acuză că a depus amendamente, care au fost discutate în comisia pentru industrii, însă nu se regăsesc în raportul final depus de Comisia pentru economie, fiind încălcată procedura. A fost propusă o pauză de 4-5 ore pentru ca amendamentele lui Sitterli să fie introduse în raport. Propunerea a fost respinsă.

UPDATE 6 Roman Florin (PNL): Aici nu ar fi trebuit să stea domnul Teodorovici, ar fi trebuit să stea nașul - domnul Dragnea și cu nașa... (în acest moment i s-a întrerupt microfonul).

UPDATE 5 Victor Ponta a povestit ce discuții a avut anul trecut pe marginea acestui fond. "Am discutat cu domnul prim-ministru Tudose și a zis că 'eu nu semnez așa ceva, că nu am de gând să intru în închisoare'". / Nu înțeleg de ce vor mai exista ministerul economiei și ministerul energiei, care vor rămâne doar cu secretarele și cu șoferii.

UPDATE 4 Varujan Vosganian (ALDE): Prin lege permitem ca veniturile din privatizare să fie îndreptate către investiții.

UPDATE 3 Microfonul lui Claudiu Năsui (USR) a fost întrerupt de mai multe ori. Claudiu Năsui: Aceste active vor fi puse într-un fond din care se va putea cheltui fără niciun control (...) În momentul în care va veni o criză, ce credeți că vor face creditorii acestui fond? Va lua activele sale. Le punem într-un fond care va fi opac.

UPDATE 2 Raluca Turcan (PNL) a anunțat că partidul pe care îl reprezintă va contesta legea la Curtea Constituțională deoarece sunt încălcate trei principii: principiul bicameralismului, principul economiei de piață și principiul liberei concurenței. Raluca Turcan a cerut retrimiterea legii în comisii. Propunerea  a fost respinsă.

UPDATE 1 Deputatul PNL Pavel Popescu acuză ca este cel mai mare jaf din ultimii 25 ani.

În primul rând, ar putea avea efect uriaș asupra deficitului bugetar. Acesta este și motivul pentru care era nevoie de avizul Eurostat.

Apoi, 33 de companii de stat, printre cele mai importante din România, se vor afla total sub control politic. Primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți printr-un simplu ordin al ministrului finanțelor. Consiliul de Supraveghere va numi la rândul său Directoratul, potrivit unor amendamente votate marți în comisia economică din Camera Deputaților.

Comisia economică a mai votat ca să fie adăugate pe lista companiilor ce vor forma fondul și unele care au pierderi, lucru total neacceptat de Eurostat. Aceste companii cu pierderi ar putea afecta eficiența fondului. În forma adoptată de Senat erau 23 de companii rentabile. Deputații au mai adăugat zece, printre care CFR, Poșta Română, Complexul Energetic Oltenia, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicații CFR SA.

Tot comisia economică a votat marți ca aportul în numerar să fie de 9 miliarde lei, față de 1,85 miliarde lei cât s-a votat în Senat. Fondurile necesare vor fi alocate de către Ministerul Finanţelor Publice din veniturile din privatizare.

Camera Deputaților a eliminat și articolele referitoare la constituirea unui comitet consultativ. Acestea prevedeau că indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ. Acest comitet urma să fie format din trei reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile.

În forma finală, pe listă se află companiile: Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Minerale, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, CFR, Societatea Națională de Radiocomunicații, Poșta Română, Aeroportul Traian Vuia Timișoara, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicații CFR, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacității de Muncă TBRCM SA, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.

Vezi aici raportul Comisiei.

Citește șiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12360 vizualizari

 • +42 (44 voturi)    
  d-asta... (Miercuri, 6 iunie 2018, 12:59)

  liviu_ [utilizator]

  se grabesc sa o demita pe Kovesi si sa subordoneze justitia
  vad banii si trebuie neaaparat sa-i fure!
  • -34 (42 voturi)    
   De ce sa-i fure? Sint pe maini (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:14)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Mult mai bune la psd decat la hoti din banci!
   • +12 (16 voturi)    
    pe 13 cel mai tarziu pe 15 iunie 2018 (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:12)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui asistat

    cu Sigurantza Ca Vei fi pe Maini Bune !
    • +5 (7 voturi)    
     Firmele infiintate de Primarie, toaca bugetul! (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:09)

     pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     Fondul Suveran va toca toate proprietatile staului!

     Atunci maharii PSD se vor plimba intre Brazilia si Israel... iar noi dupa ce am ramas:
     fara resurse,
     am ramas fara pamanturi,
     nu avem infrastructura,
     acum vom pierde si intreprinderile Statului!

     Romania o sa ramana cu saracii care voteaza pentru ulei si malai?
   • +14 (16 voturi)    
    Aha .. (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:37)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui asistat

    .deci hotii tai sunt mai buni decat hotii de la banci. Am inteles.
 • +26 (28 voturi)    
  Oportunitatea (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:10)

  tarabost [utilizator]

  este deosebita. Controlul actionariatului si conducerii companiilor respective deschid calea spre scurgerea veniturilor respectivelor companii in cheltuieli dedicate, prin accesul la informatiile din caietele de sarcini chiar inainte de intocmirea lor - asta daca ramane in vigoare legislatia achizitiilor publice. Altfel, directionarea veniturilor ramane "la liber". La revedere investitii!
 • -29 (33 voturi)    
  acapararea? (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:33)

  gpavel [utilizator]

  un fond romanesc de investitii este cat se poate de necesar,de folositor romaniei,bine inteles el nu e dorit de marile "multinationale"deorece le poate face concurenta reala(daca e bine structurat si condus),reactia "contra"e justificate pe deoparte de neincrederea in eficienta lui,in frica de "subordonare politica",in posibilele avantaje aduse majoritatii guvernamentale,in dorinta de a nu "supara"sponsorii externi.....
  ideia aprobarii fondului e buna,neincrederea noastra nu ar trebui sa torpileze din "fasa"orice masura care ar putea fi inceputul unei dezvoltari reale ale tarii!
  • +15 (17 voturi)    
   ehhh (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:13)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Minti ca o mazeta sovietica
  • +21 (23 voturi)    
   S-a vaut ... (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:21)

   vioridix [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   S-a vazut in toti cei 28 de ani de la Revolutie cat de bun, competent si cinstit administrator este statul!Toate nulitatile cu carnet de partid si toti hotii vora acapara fondul si-l vor falimenta in cel mai scurt timp posibil.
 • +21 (23 voturi)    
  si a inceput marea furaciune (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:50)

  liviu_ [utilizator]

  pariei ca din aia 9 miliarde o sa se schimbe niste borduri si o sa se puna niste panselute si ATAT!
  • +4 (4 voturi)    
   zi-i pe nume, sa se stie in toata lumea! (Miercuri, 6 iunie 2018, 20:16)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   NATIONALIZAREA COMUNISTA
 • +24 (26 voturi)    
  Acesta este... (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:53)

  vioridix [utilizator]

  Acesta este ultimul si cel mai mare jaf psd-ist.Acum au pus mana si pe ce a mai ramas bun de furat in aceasta tara si apoi gata!.Toti hotii si toti cretinii cu carnet de partid si toate rudele si prietenii lor vor lucra aici.Va fi un exemplu de studiat in intreaga lume de cel mai rasunator esec si de cea mai mare hotie la nivel de stat.
  Mandri ca suntem romani!
  • +17 (19 voturi)    
   Bulgarul Dragnev si (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:07)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui vioridix

   bulgarul Valcov nu au interese comune cu Romania. Ei vand Romania si pleaca. Problema este ca o vand prin hotarari ale parlamentului cu aspect de lege si cu protectia Curtii Constitutionale. Ca pe vremea fanariotilor Romania este vanduta si fanarioti fug cu banii.Totul se face sub protectia legii data chiar acum in Parlament de parlamentari tradatori care pentru o ciorba voteaza orice.Astfel Dragnev si Valcov spera ca sa scape fiind lege aprobata in parlament si ei zic ca isi respecta programul de guvernare PSD care este sa se vanda Romania. Mai iau bugetarii cateva salarii pana incaseaza Dragnev si apoi scapa cine poate ca PSD se retrage de la guvernare si lasa pe altii sa plateasca oalele sparte.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 iunie 2018, 19:46)

   [anonim] i-a raspuns lui vioridix

   • +1 (1 vot)    
    in ce sens e "ultimul" (Joi, 7 iunie 2018, 9:11)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu, nu ultimul in sensucl ca se termina cu jafurile, cu jefuitorii!
    CI in sensul de "cel mai recent"!
    Si ar putea fi si ULTIMUL, pentru ca dupa aia, chiar nu va mai fi nimci de furat ...
 • +7 (9 voturi)    
  "Avize" ? Ce sunt alea ? (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:56)

  Susufler0 [utilizator]

  Pai d-aia am intrat noi in UE ? Ca sa dam si ultimul stropşor de suveranitate strainilor ?

  PS. O sa ne arate Dragnea acum cum se teleporteaza miliarde, nu cum se primeau milioane din privatizari pe vremea lui Bombonel. (Si actiuni la intreprinderi industriale "valabile)!
 • +16 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 iunie 2018, 14:23)

  polonyca [anonim]

  • -6 (6 voturi)    
   Buna recomandarea dvs. , (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:50)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   dar eu as recomanda si lucrarea lui Noam Chomsky a ’’Zece strategii de Manipulare”
   prin mediile de informare .

   Fiti vigilenti , ca deja eu i-am vazut pe Dragnea si Tariceanu cum se indreptau spre granita cu sacii cu cei 9 miliarde RON , si cred ca se indreptau spre Israel sau Brazilia .
   Nu va lasati jefuiti !
  • +5 (5 voturi)    
   Crezi ca, (Miercuri, 6 iunie 2018, 16:01)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   votanti PSD(FSN) citesc carti, in cel mai bun caz "almanahe" :)
 • +6 (6 voturi)    
  Cand mafia iti acapareaza tara (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:04)

  V. Istina [utilizator]

  Sub masca „poporului care a votat“, popor pacalit pentru ca nimeni cu mintea sanatoasa nu ar fi votat asa ceva, mafia politica ia in stapanire (conducere politica) cele mai mari companii romanesti de stat. Un „om de la partid“ ministrul finanteloe are liber la furturi astronomice(contracte date tovarasilor, conform unei liste de sarcini facuta special), investitii pe spranceana... etc Nimeni nu-l controleaza, decat „seful“ de partid- acum Dragnea.

  Ce dracu ramane de facut cand parlamentul e hot si criminal si da legi antisociale si antiromanesti iar cele mai inalte instante de judecata sunt umplute cu fosti membri de partid PCR?

  Insurectie si nesupunere civica, mecanismele democratice sunt deja compromise.
  Ori stam de pomana cu gura cascata la stiri pana ne transformam pe noi si copiii nostri in electorat psd: saraci, obositi, bolnavi, sictiriti si plini de ura. Buni de manipulat pt un vot o data la cativa ani, di flamanzi cat sa iesim la miting de fiecare data cand ni se ordona.
  Nu.
  Iesim in strada, si sa speram ca iese si armata cu noi, ca astia nu au nici mama nici tata, sunt porniti sa ne ingroape pe noi si Romania noastra!

  E pur si simplu halucinant.
 • +6 (6 voturi)    
  Fondul acesta va fi un haram (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:48)

  Susufler0 [utilizator]

  iar la un moment dat, toti cei care au avut initiativa crearii lui (un nr mic de oameni) il vor lasa de haram !

  Si cum bine spunea Ovidiu Nasui de la USR, creditorii fondului vor mai lua ceea ce va mai ramane din el !

  PS. Adica praful de pe toba !
 • -7 (7 voturi)    
  Update: Uite ca putem face si (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:51)

  asistat [utilizator]

  lucruri bune pt țărișoară! Aveam nevoie de un fond puternic!
  • +3 (3 voturi)    
   NU-nu, ai gresit fundamental ! (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:39)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Voi nu aveti nevoie de un "fond puternic" ci de un fund puternic care sa "capitalizeze" toate suturile pe care le veti primi din toate partile, si dinauntrul "tarisoarei" si din afara ei !

   De-asemeni mai aveti nevoie si de niste buze noi, puternice care sa le inlocuiasca pe cele vechi, uzate, tocite de atatea pupaturi cate i-ati tras lui Dragnea.

   In fine, si Livache are nevoie de un cur nou, de preferinta din titan, care sa reziste pe viitor dezmierdarilor voastre, ale armatelor de asistati.

   PS. O seara buna ! Spor la treaba !
 • +3 (3 voturi)    
  . (Miercuri, 6 iunie 2018, 15:56)

  Ingwar [utilizator]

  mafia face maximum pina incepe vacanta de vara, dupa cum se zice "dam foc la tara si plecam in vacanta la mare", de preferat undeva mai departe. prostii sa ramina acasa cu problemele sale
 • +6 (6 voturi)    
  a (Miercuri, 6 iunie 2018, 16:03)

  adrian67 [utilizator]

  Baga marfa noua la DNA.
 • +9 (9 voturi)    
  Pusculita e goala (Miercuri, 6 iunie 2018, 16:20)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Nu mai sunt bani de pensii si salarii nesimtite si trebuia o sursa ca sa indreptam deficitul . Am incercat cu pilonul 2 , dar a fost mai simplu cu fondul suveran .
  Dragnea la puscarie !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by