Membrii Parlamentului European au cerut, vineri, directorului Amazon, Jeff Bezos, să oprească distribuirea prin intermediul platformei de vânzări online a produselor inscripționate cu simboluri sovietice, care, spun ei, ofensează victimele regimului, scrie AFP.

AmazonFoto: www.vpnsrus.com

Cererea vine după ce gigantul american de retail Walmart a promis în septembrie să nu mai distribuie haine care aveau simboluri precum ciocanul și secera, din cauza unor plângeri similare.

Într-o scrisoare deschisă, 27 de deputați europeni din 13 țări au cerut "stoparea vânzării de bunuri cu simbolul ciocanului și secera reprezentând Uniunea Sovietică pe platforma Amazon Inc.". Autorii apelului menționează articole cum ar fi tricourile, costumele de camuflaj, steagurile și suvenirurile.

Deputații europeni subliniază faptul că „numărul total al victimelor regimului sovietic este estimat la peste 60 de milioane“, fără a include „mai mult de 10 de milioane de oameni“ deportați în lagărele din Siberia, unde au fost supuși la „condiții inumane, muncă forțată, foamete și violență fizică ".

Amazon vinde tricouri roșii cu simboluri sovietice si textul „CCCP“, care înseamnă „URSS“, similare cu cele propuse de Walmart.