Constructorul japonez de automobile Nissan a anunțat că renunță la producerea unuia dintre modelele sale, crossoverul X-Trail, în uzina sa din Sunderland (nord-estul Angliei), cea mai mare pe care o deține în Europa, invocând indirect Brexitul, scrie AFP.

Nissan X-TrailFoto: Nissan

"Am luat această decizie din rațiuni economice, dar incertitudinea care persistă în ce privește viitorul relațiilor Marii Britanii cu UE nu ajută companii cum este a noastră să-și planifice viitorul", a declarat Gianluca de Ficchy, președintele Nissan Europe, într-un comunicat.

Acest anunț constituie o nouă lovitură dură pentru industria auto din Marea Britanie, confruntată cu o cădere de aproape jumătate a investițiilor în 2018 din cauza incertitudinilor legate de Brexit, potrivit Asociației constructorilor și vânzătorilor de automobile (SMMT).

Nissan a precizat că generația viitoare a X-Trail pentru piața europeană va fi produsă în uzina sa din Kyushu, în Japonia, mei degrabă decât în Sunderland, cum anunțase în 2016.

Viitoarele modele prevăzute la Sunderland, 4x4 Juke și Qashqai, "nu vor fi afectate" de această decizie, a precizat grupul.

Uzina Nissan din Sunderland - oraș unde votul pentru Brexit a fost de 61% în iunie 2016 - are peste 7.000 de angajați și produce 500.000 de mașini anual, dintre care 55% sunt exportate spre UE, fără drepturi vamale, ceea ce s-ar putea schimba dacă Marea Britanie iese fără acord din blocul comunitar.