Guvernul discută în ședința care se desfășoară la această oră proiectul de OUG privind amânarea până la nouă luni a plății ratelor către bănci. Ministrul finanțelor Florin Cîțu a confirmat că este pregătit cu ordonanța de urgență, beneficiari fiind persoane fizice, persoane juridice, dar și persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale.

Sedinta GuvernFoto: Hotnews

Premierul Ludovic Orban a spus că insistă ca în actul normativ să fie trecute și contractele de leasing, deoarece transporturile reprezintă unul dintre cele mai afectate sectoare de criza coronavirus. Florin Cîțu l-a asigurat că sunt trecute și contractele de leasing.

Florin Cîțu a spus miercuri la TVR că această facilitate se adresează atât persoanelor fizice cât şi celor juridice şi este şi pentru credite de consum, şi pentru credite ipotecare, nefiind niciun credit restricţionat.

Totodată, vor fi câteva criterii care vor apărea joi în Ordonanţa ce va fi aprobată de Guvern şi vor fi făcute câteva diferenţieri în funcţie de motivaţie.

„Vom vedea mâine forma finală. Este important că se va face la cererea clientului, se va face o cerere către bancă, se va spune motivul şi pentru ce perioadă. Repet, toţi cei care se gândesc, să se gândească întâi la o perioadă scurtă şi apoi să extindă. (...) Perioada de 9 luni este o propunere pe care am făcut-o, e agreată, dar recomandarea mea este să nu meargă pe maxim pentru că după aceea tot trebuie să fie plătite (ratele n.r)”, a spus ministrul Finanţelor la TVR, potrivit Agerpres.

El a menţionat că pe această perioadă de amânare nu se întâmpla nimic în ceea ce priveşte situaţia creditului, nu va fi la biroul de credit, „nu va fi nicăieri”, decizia de marţi a Băncii Naţionale a permis acest lucru, iar creditele nu vor intra în categoria de credite neperformante şi băncile nu vor trebui să facă provizioane.

Pentru a beneficia de această măsură, cei interesaţi nu trebuie să meargă la bancă ci vor depune o declaraţie online.

„Decizia Băncii Centrale de ieri deja permitea clienţilor băncilor să restructureze creditele şi să ceară amânare. Toate băncile din România (au agreat n.r) şi din Europa, pentru că Banca Europeană a permis băncilor să folosească această facilitate fără să trebuiască să facă provizioane şi să-i califice pe clienţi ca rău platnici”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului.