Ministrul muncii Violeta Alexandru a anunțat că procedura de acordare a ajutorului de stat pentru șomaj tehnic a fost simplificată printr-o ordonanță de urgență aprobată joi. La rândul său, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a spus că ajutorul a fost extins pentru toate tipurile de companii și toți angajații afectați de epidemia cu coronavirus. Au fost incluși și cei care au contracte de drepturi de autor. Și aceștia vor putea beneficia de o indemnizație de până la 75% din salariul mediu brut. De asemenea, au fost clarificate o serie de aspecte reclamate de angajatori și angajați.

Violeta Alexandru si Ionel DancaFoto: Hotnews

"Toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califică pentru această facilitate, fie că vorbim de IMM-uri, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajaţi cu contracte individuale de muncă. Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile şi toţi angajaţii cu contract individual de muncă, care sunt afectaţi în aceasta perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus", a declarat Ionel Dancă într-o conferință comună cu ministrul muncii, Violeta Alexandru.

Dancă a mai spus că a fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie - februarie și, de asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați.

Și Violeta Alexandru a precizat, de asemenea, că a fost introdusă o prevedere potrivit căreia au fost incluse și creșele în rândul activităților închise prin decretul privind intituirea stării de urgență, în condițiile în care acestea nu sunt considerate unități de învățământ.

Violeta Alexandru a mai spus că pentru obținerea ajutorului de stat, firmele să înceapă să pregătească deja documentația până la sfârșitul lunii, pentru a o depune la sediile agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM), la începutul lunii aprilie, perioada 16 - 31 martie. Ministrul a spus că a fost redus termenul până la momentul în care plăţile sunt făcute, astfel încât în maxim 15 zile agenţiile judeţene trebuie să efectueze plăţile.

Ministrul a precizazt că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic, aceasta fiind o facilitate. Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât în începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic."Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul. Plăţile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. La fel se va întâmpla şi la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, 1 - 16 aprilie", a precizat Violeta Alexandru.

Ajutorul este acordat pe perioada stării de urgență.

Alte precizări făcute de Violeta Alexandru

  • Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse, urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIS, dacă lucrează cu alte forme contractuale. Nu trebuie să plătească angajatorii de la ei, urmând să primească fondurile înapoi.
  • Procedura este că depun aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie acoperită de decret, şi vor primi în cel mai scurt timp banii. Aş vrea să lămuresc acest aspect: nu este vorba de decontarea banilor, ci fiecare angajator se prezintă cu această situaţie, respectiv fiecare PFA sau persoană care lucrează în altă formă contractuală, urmând să primească banii în cel mai scurt timp
  • Faptul că am simplificat procedurile înseamnă că avem încredere în angajatori, respectiv în Persoanele Fizice Autorizate, în persoanele care desfăşoară activităţi pe alte forme de muncă legale, că ceea ce ne vor declara dânşii corespunde cu realitatea. Declaraţia pe proprie răspundere vă arată că Guvernul pleacă de la premisa de încredere faţă de toţi cei care vor solicita fonduri guvernamentale.
  • Nu vom face verificări în această perioadă. De aceea insist pe componenta de încredere pe care o avem în români. Eventuale verificări se vor face ulterior, pe baza unui eşantion pe care îl avem în vedere, dar după ce depăşim această perioadă critică.
  • Pentru alte categorii, pentru alţi angajatori, pentru tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, prevederile privind şomajul tehnic se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm deopotrivă agenţii economici, ONG-urile, să-şi pregătească documentele şi să le depună la AJOFM-uri.
  • Pentru alţi profesionişti, pentru persoane fizice, pentru PFA, procedura pe care Guvernul a stabilit-o şi a detaliat-o prin actul normativ adoptat aseară prevede ca pe baza aceleiaşi proceduri, şi anume o declaraţie pe proprie răspundere să se depună solicitări la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, urmând ca pe măsură ce aceste documente se primesc să se efectueze plăţile, în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe ţară pentru fiecare solicitare adresată. Toate aceste solicitări se pot depune online.
  • Am inclus prevederi detaliate cu privire la plata sportivilor, şi pentru această categorie Guvernul a venit cu măsuri clare. Fiecare club sportiv care are în acest moment dificultăţi în plata sportivilor angajaţi pe bază de contracte individuale de muncă se va prezenta la sediul AJOFM, iar dacă sportivii sunt încadraţi prin contracte de activitate sportivă, clubul se va adresa AJPIS pe baza unei solicitări la care ataşează un tabel cu câteva informaţii despre sportivii pe care doreşte să îi plătească prin fondurile puse la dispoziţie de către Guvern
  • Ordonanța mai clarifică și situația în care o persoană are mai multe contracte, dintre care toate suspendate, poate opta - spune reglementarea adoptată aseară - pentru acel contract pe care vrea să-l includă în șomajul tehnic, care îl avantajează cel mai mult. Dacă are mai multe contracte, dintre care unul este activ, din păcate, nu poate beneficia de fonduri aferente șomajului tehnic, având în vedere faptul că cel activ este în funcțiune.
  • Am inclus prevederi clare privind posibilitatea ca mămica aflată în concediu de creştere a copilului să-şi continue acest concediu pe perioada reglementată de decret, după cum am asigurat fondurile pentru acoperirea stimulentului de inserţie pentru acele mămici care doresc să revină în activitate mai devreme.
  • Pentru că creşele din punct de vedere juridic nu sunt unităţi de învăţământ, ele nefiind beneficiare ale prevederii de închidere a unităţilor de învăţământ pe perioada aferentă decretului, prin ordonanţa de urgenţă de aseară am solicitat Guvernului să includem şi creşele între acele unităţi cu privire la care se suspendă activitatea, astfel încât părinţii cu copii la creşă să poată beneficia de cadrul legal astăzi în vigoare care le permite ca unul dintre ei să rămână acasă să îşi îngrijească copilul beneficiind de o indemizaţie pentru a putea să rămână la domiciliu.
  • Tot ce înseamnă verificări pentru acordarea serviciilor sociale, inclusiv pentru plata prestaţiilor, se vor efectua tot ce înseamnă verificări, se va efectua în mediul online. Nu în ultimul rând, am solicitat prin ordonanţa pe care a propus-o Cabinetului executării silite pentru pensiile aflate în această situaţie şi prvederea adoptată aseară, practic suspend această procedură pe perioada decretului. Şi închei, spunând că ne-am gândit inclusiv la situaţiile limită, cum ar fi situaţia în care membrii familiei au nevoie de acte în vederea primirii ajutorului de deces şi acest tip de ajutor se poate solicita online, prin evitarea deplasării la casele judeţene de pensii, în vederea obţinerii acestuia.

Precizări făcute de Ionel Dancă

  • În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații, de la primirea acestor sume, să facă plata către angajați.
  • Avem categoria 'alţi profesionişti' prevăzută în ordonanta de urgenţă, care include toate formele de prestaţii economice, în baza unor autorizații de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală și alte forme de derulare a activității. Pentru aceste persoane, indemnizația fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizația este de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităților economice, se acordă o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu pe economie.
  • Ce se întâmplă în situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie? În această situație, angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar față de indemnizația acordată de stat diferența până la 75% din salariul de bază, în funcție de negocierile dintre angajați și angajatori.
  • Dacă sunt incluse în categoria ''alți profesioniști'' și persoanele cu contracte de drepturi de autor, contractele pentru activități culturale, activități creative? A fost inclusă o prevedere specială pentru persoanele care desfășoară activități și câștigă venituri exclusiv în baza unor contracte de drepturi de autor și aceștia beneficiază de indemnizație de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgență.
  • Sunt două mari categorii de beneficiari: cei cu contracte individuale de muncă angajatorul depune documentele la ANOFM, laa structurile județene teritoriale, pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, depun documentele individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii.
  • Au fost, de asemenea, chestiuni neclare cu privire la modul în care se constată că o companie, un angajat, o persoană fizică autorizată sau altă forma de desfășurare a activității este afectată de efectele epidemiei cu coronavirus. În acest sens, a fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie - februarie și, de asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați.
  • În acest moment, facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăților.
  • Plata nu este condiționată de efectuare a acestui control pe perioada stării de urgență. În fine, o altă chestiune ridicată cu privire la modul în care se face această plată. Unde depun documentele. Sunt două mari categorii de beneficiari: cei cu contracte individuale de muncă angajatorul depune documentele la ANOFM, laa structurile județene teritoriale, pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, depun documentele individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii.
  • Dacă ești angajat, trebuie să soliciţi angajatorului să trimită solicitarea la ANOFM. Dacă nu ești angajat şi desfășori o activitate în baza unor alte forme legale de desfășurare a activității, trebuie să depui individual această solicitare la Agenția pentru Plăți și Intervenții Sociale (APIS) a Ministerului Muncii. Cred că, cu această ocazie, am lămurit suficient neclaritățile apărute în spațiul public legate de această facilitate.