Ministrul finanțelor Florin Cîțu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că sunt făcute teste pentru legarea caselor de marcat de ANAF. "Procedura de returnare a TVA va fi redusă și sperăm că până la 1 octombrie să avem și sistemul de facturare electronică pus la punct", a mai afirmat Cîțu într-o discuție legată de informatizarea ANAF.

Orban si CituFoto: Hotnews

Premierul Ludovic Orban l-a întrerupt spunând că Italia a înregistrat o creștere spectaculoasă a încasărilor după ce a folosit un sistem de facturare electronică. "Iar noi aici avem o resursă importantă. M-am uitat, la nivelul UE avem cea mai mică rată de colectare a TVA. Dacă reușim implementarea acestui sistem, practic putem ști orice informație legată și să putem asigura respectarea legii", a precizat Orban.

Florin Cîțu a răspuns că ceea ce va fi folosit în România este inspirat din sistemul italian. "Îmbunătățit, bineînțeles, pentru că vine la câțiva ani după, dar este exact acel model. Chiar și cu cel cu casele de marcat, veți vedea că lucrătorii ANAF vor putea comunica prin SMS cu casele de marcat. Va fi un salt important în modul în care se lucrează cu agenții economici din România. Și la TVA sper să ajungem la zero zile", a mai afirmat Cîțu.