Companiilor afectate de pandemia COVID-19 care vor beneficia de bailout-uri din partea guvernelor statelor membre UE le vor fi interzise plata de dividende, acordarea de bonusuri iar răscumpărarea de acțiuni va fi permisă doar în anumite condiții, atât timp cât statul va deține o participație în ele, a anunțat vineri Comisia Europeană, potrivit Reuters.

Avioane LufthansaFoto: Frankfurt Airport

Executivul Uniunii Europene, care a relaxat regulile stricte privind ajutoarele de stat încă din luna martie, a anunțat de asemenea că guvernele vor putea acorda împrumuturi în condiții avantajoase companiilor afectate de pandemie.

Ambele măsuri urmăresc să ajute firmele să evite insolvența.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că pe măsură ce criza a va evolua multe afaceri vor avea nevoie de capital pentru a își putea continua activitatea.

„Dacă statele membre vor decide să intervină, vom aplica regulile de astăzi pentru a asigura contribuabilii europeni că sunt remunerați suficient și că sprijinul lor vine cu condiții”, a declarat aceasta.

Comisia a afirmat că ajutorul în vederea recapitalizării poate fi acordat doar pentru a evita probleme sociale și ale pieței datorită pierderii semnificative a locurilor de muncă, pentru a preveni ieșirea unei companii inovative sau sistemic importante sau pentru a evita riscul de a perturba furnizarea unui serviciu important.

Companiile listate la bursă vor fi nevoite să propună un plan de restructurare dacă statul va continua să dețină o participație în acționariat după șase ani, în timp ce termenul limită pentru cele nelistate este de șapte.

Va fi impus un plafon asupra salariilor conducerii, o interdicție asupra acordării de bonusuri iar achiziția unei părți mai mari de 10% nu va fi posibilă până când compania nu cumpără cel puțin 75% din partea deținută de stat.

Companiile vor fi nevoite să raporteze maniera în care folosesc ajutorul de stat în concordanță cu obiectivele digitale și ecologice ale Uniunii.

Planul de recapitalizare face parte din strategia de a preveni preluări ostile asupra companiilor strategice de către cumpărători străini, multe dintre ele văzându-și valoarea de pe bursă prăbușindu-se datorită pandemiei coronavirus și carantinelor impuse de guverne.

Citește și: