Compania chineză Huawei Technologies a anunțat joi că a primit aprobarea pentru construirea unui centru de cercetare și dezvoltare în valoare de 1 miliard de lire sterline în Marea Britanie, relatează Reuters.

Intr-un centru de cercetare HuaweiFoto: Huawei

Unitatea va angaja în jur de 400 de persoane și se va axa pe producerea de dispozitive folosite în sistemele de comunicații prin fibră optică, a afirmat compania într-un comunicat.

Mutarea este așteptată să producă nemulțumiri la Washington și în rândul unor parlamentari britanici care au făcut presiuni asupra premierului Boris Johnson să reconsidere decizia luată în ianuarie de a permite companiei un rol limitat în dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie, Johnson anunțând la finalul lunii mai că urmează să reducă implicarea Huawei în proiect.

Oficialii americani susțin că echipamentul Huawei poate fi folosit de către Beijing pentru activități de spionaj, o acuzație pe care compania o respinge. Oficialii britanici afirmă că în prezent evaluează cum va putea fi utilizat echipamentul Huawei după sancțiunile impuse asupra companiei de către Statele Unite în luna mai, o decizie fiind așteptată în următoarele săptămâni.

Huawei a anunțat că planul de construire a centrului de cercetare face parte dintr-un proiect de dezvoltare a unei zone de 200 de hectare în apropierea orașului Cambridge, la aproximativ 70 de kilometri nord de Londra.

„Regatul Unit este căminul unei piețe libere și dinamice precum și a unora din cei mai talentați indivizi pe care planeta îi are de oferit”, a declarat vicepreședintele companiei, Victor Zhang.

Rugat să comenteze anunțul, subsecretarul de stat american pentru creștere economică, energie și mediu, Keith Krach, a acuzat China de folosirea unor metode similare pentru a-și extinde influența.

„Donează bani, angajează absolvenți și își lustruiesc credibilitatea pentru relații publice. Apoi urmează intimidarea, constrângerea și extinderea supravegherii de stat”, a scris acesta pe Twitter.

Citește și: