​Ordonanţa de urgenţă privind programul de muncă flexibilă Kurzarbeit a fost introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri. Acest proiect a mai fost discutat în Guvern. Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a spus că sunt "prevederi foarte bune pentru cei care desfăşoară activităţi de tip zilier, venim şi aici cu măsuri de sprijin pentru aceştia prin intermediul angajatorilor lor" și "prevederi care apreciază munca desfăşurată în regim de telemuncă".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba despre cei care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgenţă şi pentru care venim, având în vedere eficienţa activităţii lor, cu o serie de măsuri care să le permită, dacă fişa postului le permite, să continue aceste activităţi în condiţii de telemuncă să şi-o desfăşoare pentru a fi eficienţi", a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că a fost lansată săptămâna trecută o aplicaţie care permite angajatorilor să îi înregistreze electronic pe toţi cei care desfăşoară activităţi de tip zilier.

Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților.

Reducerea timpului de muncă poate fi de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture sau în cel inegal.

Salariatul va trebui anunțat cu cel puțin 5 zile înainte.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Indemnizația este suportată de angajator, iar apoi se va deconta de către stat din bugetul pentru șomaj.

Angajatorul poate aplica această măsură și dacă îndeplinește cumulativ câteva condiții:

• Măsura afectează cel puțin 10% din numărul de angajați ai unității

• Reducerea este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii cu cel puțin 10% față de lua similară din anul anterior.

• În cazul ONG-urilor, diminuarea se raportează la veniturile acestora.

Pentru mai multe amănunte, citește proiectul pe www.startupcafe.ro