De la poarta de îmbarcare la scaunele din avion, industria aeronautică trece printr-o transformare touch free dar un loc cărora pasagerii le poate fi groază să îl atingă - baia avionului - a primit puțină atenție până recent. Acest lucru urmează însă să se schimbe, afirmă companiile care produc tehnologii „touchless”, scrie CNBC.

Baia TouchlessFoto: Collins Aerospace

În contrast cu băile automatizate din multe aeroporturi, cele din avioane de regulă au nu mai puțin de șapte suprafețe de contact per vizită. De la ușă la chiuvetă la toaletă, atingerea acestora este necesară pentru a le putea folosi.

În timp ce companiile aeriene și-au intensificat rutinele de curățenie și au început instalarea de tehnologii infraroșii pe bază de senzori pentru a diminua transmiterea de microbi între pasageri, firma de inginerie aeronautică Haeco a proiectat o toaletă care să fie acționată cu piciorul înainte de pandemie.

Toaleta cu pedală creată de Haeco

Între timp a creat un coș de gunoi automatizat și o combinație de dozatoare pentru dezinfectant și săpun lichid pentru linia sa de produse.

„Nu vedem niciun motiv pentru care întreaga baie n-ar putea deveni touchless”, afirmă Doug Rasmussen, președintele companiei, precizând că „lucrăm chiar și la o idee pentru un vas și capac de toaletă”.

Un capac pentru toaletă automatizat care se ridică și coboară singur face parte și din gama de produse „Baia Touchless” dezvoltat de către compania Collins Aerospace care produce produse pentru industria aeronautică.

O baie complet touchless

Produsele companiei includ un robinet, capac pentru coșul de gunoi, mecanism de tragere a apei și dozatoare de săpun touchless.

„Cercetăm cum putem încorpora materiale antibacteriale în interiorul unui avion, inclusiv în băi, și cum putem încorpora tehnologia touchless pentru a asigura cel mai înalt nivel de curățenie în timpul călătoriilor aeriene”, declară președintele departamentului de design interior al companiei.

Ușă de baie touchless

Iar Collins Aerospace s-a ocupat și de problema vasului de toaletă, noua sa toaletă Agile patentată cu tehnologia „Splash Guard” având un mecanism care împiedică aerosolii și picăturile de apă să „scape” din vas după tragerea apei.

Compania afirmă că acest lucru face toaleta sa mai igienică și reduce riscul transmiterii bolilor.

Vasul de toaletă Agile

„Toate acestea pot fi instalate în băile existente și nu vor perturba funcționarea normală a aparatelor”, declară Ramusse, președintele Haeco, însă dr. Robert Qugley, vicepreședinte și director medical regional al International SOS și MedAire, crede că va dura ceva timp până când noile tehnologii vor fi implementate.

Senzor touchless pentru tragere apei

„Pe lângă costurile de dezvoltare și implementare, există un număr imens de reglementări și aprobări necesare din partea agențiilor de reglementare”, afirmă Quigley, adăugând că „chiar dacă există o cerere imensă din partea consumatorilor pentru aceste tehnologii acum, industria aviatică nu este pregătită în prezent să implementeze rapid tehnologiile touchless”.