Piața automobilelor electrice va deveni deschisă pentru mai mulți cumpărători, întrucât Tesla și Volkswagen, liderii domeniului, au dat undă verde unor programe pentru mașini care vor costa între 25 și 30 de mii de dolari, prețuri apreciate drept mai convenabile. În sondaje, prețurile noilor vehicule electrice sunt permanent în topul preocupărilor noilor clienți potențiali.
Când este vorba de segmentele de lux, multe vehicule electrice le-au prins din urmă ca prețuri și performanțe pe cele care folosesc combustibili fosili. Dar nu același lucru este adevărat pe segmentele de mai jos.
Progresele în tehnologia bateriilor încep să le permită producătorilor să avanseze în performanțe, în special cu autonomii mai mari, la prețuri mai mici – deschizând piața pentru mai mulți.
În septembrie, Tesla a anunțat că va produce o mașină electrică mai mică, cu autonomie mai mare permisă de noua tehnologie pentru baterii, la un preț care va începe de la 25.000 de dolari. Musk a spus că noul vehicul va intra pe piață peste trei ani.
Se pare că acum și Volkswagen intră în cursa pentru mașini electrice mai mici. Reuters informează că Volkswagen a dat startul programului pentru un „mic VEB” (vehicul electric pe baterie) de cam aceeași talie cu Polo, cu preț între 24.000 – 30.000 de dolari (20-25.000 de euro).
VW a lansat recent mașina electrică ID.3, la un preț de start puțin sub 30.000 de euro și care nu este vândut în SUA, de mărime comparabilă cu VW Golf. Nu s-a anunțat când va intra pe piață noul automobil.
Dar nu va fi o surpriză dacă momentul va fi apropiat de lansarea noii mașini Tesla mai ieftine. Este de așteptat în 2024-2025, când probabil că cererea pe piață se va orienta puternic de la mașinile pe benzină spre cele electrice. Chiar dacă automobilele pe benzină încep de la prețuri mult sub 20.000 de euro, niciunul nu este competitiv la costurile de exploatare pe o durată de 5-10 ani cu unul electric de 20.000 de euro, mai ales când se ia în calcul și prețul de revânzare.
Aceasta va duce la o puternică schimbare a preferințelor, marea majoritate a clienților înțelegând că noul automobil trebuie să fie electric. Cu certitudine, în acel moment vor exista o mulțime de opțiuni atrăgătoare în toate segmentele industriei auto. Chiar dacă vorbim de un orizont de timp de 4-5 ani, prezentarea celor două modele mai ieftine de la Tesla și Volkswagen, precum și startul rezervărilor vor fi evenimente importante, care ne vor da o imagine privind reorientarea cererii. (
Electrek )
Vorbiti si despre valoarea la revanzare a masinilor electrice. Ar fi bine sa faceti si un articol despre cum masinile Tesla mai au durata de viata intre 40 si 60 de km, dupa 3-4 ani, in Suedia sau Norvegia - cazuri concrete, colegi de serviciu.
Intamplator se face ca lucrez la o firma automotive care o sa aiba de castigat din toata nebunia cu masinile electrice si hibride, dar cand vad cat lobby se face si cum se ascund lucrurile murdare sub pres, simt o scarba de nedescris. Nu zic, motoarele pe combustie sunt poluante si foarte nocive, dar nici alternativa nu e asa de buna.
Mașini Tesla cu 40-60km de 3-4 ani. Bateriile au garanție 8 ani sau 150.000 mile (adică 240.000 km). Garanție că își păstrează 70% din capacitatea inițială. De ce nu se duc "colegii" tăi cu mașina la service pentru garanție? Norveginenii cumpără 50% mașini electrice. Benzină și diesel mai sunt doar 20%. Restul sunt plug-in hybrid.
900 de ani? Ne poți zice și nouă care sunt substanțele alea care stau 900 de ani în atmosferă? Sunt multe studii făcute pe seama emisiilor mai mari de CO2 pentru producerea unei mașini electrice. Dar, unele studii arată că doar după 30.000 de km un BEV (producție + mers) produce la fel de mult CO2 ca și ICE-ul. Doar că nu iei o mașină doar pentru 30.000km. Deci, ICE-ul e mai "verde" după doar 30.000km (studiu făcut în Olanda, noi, cu oameni ca tine suntem departe de a analiza situația la rece).
Dacă ai ceva amănunte despre gunoiul de sub preș, de ce nu-l explici aici. În schimb, dai doar amănunte vagi care nu au nici un sens când le iei la puricat, și mai arunci și o conspirație la nivel mondial. Amice, dacă era ceva gunoi, Tesla era de mult înmormântată (și au fost mulți care au Tesla la puricat). Nici unui producător auto nu-i place faptul că anii de investiții în R&D se pierd acum. Dar nu au ce face! Ăsta e viitorul, și faptul că Tesla valorează acum 500 miliarde USD e un argument în sensul ăsta. Faptul că Daimler a renunțat la a dezvolta ICE-uri, faptul că Amazon și UPS trec pe dubițe electrice, etc. etc. sunt argumente că ăsta e viitorul.
Aștept să scoți gunoiul de sub preș și să mi-l arăți.
...sa fim seriosi, in domeniul automobilelor electrice, Tesla are doua decenii de avans tehnologic. N-au ce sa "concureze"; soarecele nu poate concura cu elefantul.
tesla a fost "elefant" cat n-a avut concurenta. uite-te ce preturi au avut model s si x. cand au inceput sa apara si altii pe segmentul lux (e-tron, eqc, taycan) au scazut pretul cu vreo 10k (si vor scade si mai mult).
pt segmentul entry level, unde leaf, zoe, i3 etc isi imparteau piata, au scos model 3. daca acum se gandesc sa scoata si un model de 25k, inseamna ca simt concurenta din ce in ce mai aproape.
In orice caz, de fiecare data cand ajung in oras (rar), pot sa te asigur ca pot filma cel putin 3-4 care sunt semiadormiti la volanul Tesla. Asta spune multe...si faza cand Tesla se plimba singura prin parking a fost - iti repet - acum vreo 10 ani. La voi, in Ioropa, acum ati auzit de ea, d-aia o dai pe StarTrek.
PS: "Autopilot-ul" din Ioropa e Cruise Control din US, tehnologie care e folosita de cel putin 50 de ani in US si care exista pe 85% din masinile de aici, indiferent de tipul motorului. "Pilot automat" e altceva...inca nu exista masina ioropeana cu asa ceva.
acum trebuie sa ne oprim din dezvoltare doar ca va fi nevoie de mai multa energie? eu zic sa te mai documentezi putin si o sa vezi planurile pe termen mediu.
Dacia va veni cu motor de 44 cai, mai slab decât cel de pe 1300. E adevărat mai silențios, dar cu performanțe similare la accelerație.
Și rămâne de văzut comportamentul : mașina cu baterii sau baterie cu roți.
Tesla are doar 18% din vanzarile mondiale de masini electrice, iar pozitia lor se va degrada in anii urmatori, concurenta nu doarme.
PS: FYI, dati un search sa vedeti utilizarile Carbunelui Metalurgic si sa vedeti cum the busines is booming in Australia si Canada. Pana si pt sticla panourilor solare e nevoie de Coking Coal. Wake Up pana nu e prea tarziu si duceti lumea de rapa!!!