Piața automobilelor electrice va deveni deschisă pentru mai mulți cumpărători, întrucât Tesla și Volkswagen, liderii domeniului, au dat undă verde unor programe pentru mașini care vor costa între 25 și 30 de mii de dolari, prețuri apreciate drept mai convenabile. În sondaje, prețurile noilor vehicule electrice sunt permanent în topul preocupărilor noilor clienți potențiali.

Tesla si Volkswagen, portiera langa portieraFoto: Captura YouTube

Când este vorba de segmentele de lux, multe vehicule electrice le-au prins din urmă ca prețuri și performanțe pe cele care folosesc combustibili fosili. Dar nu același lucru este adevărat pe segmentele de mai jos.

Progresele în tehnologia bateriilor încep să le permită producătorilor să avanseze în performanțe, în special cu autonomii mai mari, la prețuri mai mici – deschizând piața pentru mai mulți.

În septembrie, Tesla a anunțat că va produce o mașină electrică mai mică, cu autonomie mai mare permisă de noua tehnologie pentru baterii, la un preț care va începe de la 25.000 de dolari. Musk a spus că noul vehicul va intra pe piață peste trei ani.

Se pare că acum și Volkswagen intră în cursa pentru mașini electrice mai mici. Reuters informează că Volkswagen a dat startul programului pentru un „mic VEB” (vehicul electric pe baterie) de cam aceeași talie cu Polo, cu preț între 24.000 – 30.000 de dolari (20-25.000 de euro).

VW a lansat recent mașina electrică ID.3, la un preț de start puțin sub 30.000 de euro și care nu este vândut în SUA, de mărime comparabilă cu VW Golf. Nu s-a anunțat când va intra pe piață noul automobil.

Dar nu va fi o surpriză dacă momentul va fi apropiat de lansarea noii mașini Tesla mai ieftine. Este de așteptat în 2024-2025, când probabil că cererea pe piață se va orienta puternic de la mașinile pe benzină spre cele electrice. Chiar dacă automobilele pe benzină încep de la prețuri mult sub 20.000 de euro, niciunul nu este competitiv la costurile de exploatare pe o durată de 5-10 ani cu unul electric de 20.000 de euro, mai ales când se ia în calcul și prețul de revânzare.

Aceasta va duce la o puternică schimbare a preferințelor, marea majoritate a clienților înțelegând că noul automobil trebuie să fie electric. Cu certitudine, în acel moment vor exista o mulțime de opțiuni atrăgătoare în toate segmentele industriei auto. Chiar dacă vorbim de un orizont de timp de 4-5 ani, prezentarea celor două modele mai ieftine de la Tesla și Volkswagen, precum și startul rezervărilor vor fi evenimente importante, care ne vor da o imagine privind reorientarea cererii. (Electrek )