Amazon și Blackberry au anunțat marți că au semnat un contract pentru dezvoltarea și comercializarea unei platforme dedicate vehiculelor conectate, capabilă să centralizeze datele colectate de diferiții senzori și să se adapteze în funcție de aceste informații, potrivit AFP.

Scout de la AmazonFoto: Hotnews

Acțiunile Blackberry a crescut cu peste 50% pe Wall Street după anunț.

Grupul canadian de software pentru telecomunicații a încheiat deja un parteneriat cu Amazon, liderul mondial în cloud, la începutul anului 2020.

Noul contract ar trebui să îi permită să dezvolte, de-a lungul mai multor ani, o platformă numită IVY, care va permite producătorilor de automobile să „creeze servicii integrate în vehicul, receptive, care să îmbunătățească experiența șoferului și a pasagerilor”.

„De exemplu, IVY ar putea utiliza datele din mașină pentru a identifica comportamentul șoferului și condițiile periculoase, cum ar fi gheața sau blocajele de trafic și ar putea recomanda șoferului să activeze opțiuni de siguranță, cum ar fi controlul aderenței, asistență pentru menținerea mașinii pe banda sa sau a controlului de viteză.”, detaliază Amazon.

Platforma ar putea chiar avertiza părinții dacă adolescentul lor trimite mesaje text în timp ce conduce sau încalcă limitele de viteză.

BlackBerry s-a specializat în ultimii ani în servicii comerciale - securitatea computerului și centralizarea datelor.

Cele două grupuri vor pune în comun experiența BlackBerry în colectarea datelor auto și abilitățile AWS (ramura cloud Amazon) în inteligență artificială: obiecte conectate și învățare automată.