Avertismentul lui Elon Musk pentru angajații Tesla: „Acțiunile noastre vor fi zdrobite ca un sufleu sub un baros”
Avertismentul CEO-ului Tesla a venit în pofida faptului că acțiunile companiei sunt cotate la un maxim istoric înainte de includerea acesteia în indicatorul S&P 500.
Anul acesta Tesla a început, printre alte lucruri, construirea unei noi fabrici în apropiere de Austin, Texas, și încă una lângă Berlin.
Compania a început de asemenea și reorganizarea vopsitoriilor sale din Statele Unite care fac parte din fabrica de asamblare din Fremont, California.
„Investitorii ne acordă multă încredere în ceea ce privește profitabilitatea viitoare însă dacă vor concluziona în orice moment că asta nu se va întâmpla, acțiunile noastre vor fi zdrobite imediat ca un sufleu sub un baros”, a notat Musk în email-ul obținut de CNBC.
În prima parte a lui 2020 Tesla a tăiat temporar salariile unor angajați, a redus numărul contractelor temporare de muncă și a concediat un număr necunoscut de muncitori pe fondul prăbușirii vânzărilor auto din cauza pandemiei de COVID-19.
Între timp compania a reangajat contractorii și mărit înapoi salariile.
Email-ul de marți al lui Musk exprimă îngrijorări similare transmise anterior de către acesta însă nu detaliază cum plănuiește Tesla să își organizeze bugetul.
În timpul conferinței video privind veniturile din trimestrul trei acesta le-a declarat acționarilor că „încercăm să cheltuim bani la cea mai rapidă rată în care este posibil să o facem fără să îi irosim”.
Dar în timpul aceluiași apel CFO-ul (Chief Financial Officer) Tesla, Zachary Kirkhom, a anunțat intenția de a crește cheltuielile de capital cu 2 miliarde de dolari față de planurile prezentate anterior care implicau o investiție de 2,5 miliarde în 2021 și 2022.
Kirkhom a afirmat că, printre alte lucruri, creșterea acestor cheltuieli va permite Tesla să facă „in-source”-ing în ceea ce privește producția de celule pentru baterii.
Acțiunile Tesla se tranzacționau marți cu peste 580 de dolari înainte de închiderea piețelor.
Citește și:

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cat despre poluare, alta minciuna. De exemplu: o masina electrica cu 0 Km la bord a poluat deja echivalentul a vreo 200.000 Km parcusi cu o masina cu ardere interna doar pentru a fabrica si incarca bateria.
Metalele/pamanturile rare folosite la baterie si motor pentru a le creste randamentul genereaza o poluare groaznica in tarile unde aceste metale se scot din pamant. Ce-i drept, nu in tarile dezvoltate, dar parca am mai vazut acest scenariu, nu?
Cand bula aceasta cu masinile electrice(mult supraevaluate si functional, dar si la pret) se va sparge, desigur ca Tesla va avea de suferit. Nu inseamna ca masinle electrice vor disparea, dar isi vor cunoaste "lungul nasului" cum se spune.
Pe scurt:
- masina electrica polueaza (mult) mai putin.
- poluarea, care este inevitabila in orice activiate umana, NU MAI E IN ORAS (adica tu nu mai inspiri noxe in fiecare zi)
- in ultimii an s-au alocat in sfarsit bugete serioase pentru dezvoltarea masinilor electrice (atat pe baza de baterii cat si FCEV). Problema autonomiei e doar de moment. Vezi: https://www.caranddriver.com/news/a31226611/gm-ultium-electric-vehicle-battery-revealed/
- sprijinirea inclusiv la nivel politic a utilizarii rersurselor regenerabil va insemna o si mai mare pondere (vin taxe pentru petrol sau subventii pt electric). Vezi mesajul Ursulei von der Leyen de acum o luna - UE merge in aceasta directie!
- costurile pentru proprietar sunt in scadere continua.
Asta doar sa iti enumar cateva motive.
Acum cazul Tesla este unul particular. Poate "bula" Tesla va pocni. Masinile electrice, in schimb, sunt viitorul cu toata opozitia petrolistilor. Si avem si pe-aici pe HN cate un "contributor" platit sa improaste cu rahat in energia verde :) Vezi nenea ala, Cranganu, care ne explica cat de bine e cu petrol si fracking vs energie electrica.
2 - alimentarea e mai mare
3 - masina electrica poluazea mai putin, dar cu 2 conditii: sa mergi multicel pe an (parca 20k km era pragul si sa ai cat de cat energie electrica "curata"), altfel nu prea e adevarata asta cu poluarea
4 - toate celelalte puncte ala tale nu suna rau dar au o problema: toate ajuta in viitor, nu acum. ce motive am eu sa-mi cumpar o masina electrica AZI?! pentru ca nu prea gasesc, din pacate...
atata timp cat bateriile sunt cum sunt mie imi e teama ca nu o sa fie asa de viitor masina electrica
vreau mijloace de transport verzi, vreau mai putina poluare, doar ca sunt putin sceptic ca asta e viitorul.
sa ne gandim si la ceva: ce baterie ar trebui sa aiba un camion si ce timpi de incarcare ca sa fie rentabil? pentru da daca inlocuiesti doar masinile personale e mai mult un nou impozit decat o masura care sa combata poluarea! asta ca sa nu vb. de vapoare, avioane si (mai ales fabrici si constructii)... fara cele din urma se poate scadea poluarea cu. .. 10%? nu e suficient :(
nu ma intelege gresit: vreau sa ai dreptate: vreau masini nepoluante, fiabile si ieftine, doar ca sunt sceptic ca cele electrice or sa fie asa... vom vedea,
1,2 e adevarat ACUM. Iti promit ca in spatiu de maxim 5 ani vom avea masini cu autonomie si timpi de incarcare similari cu ce avem acum. Eu personal cred in dezvoltarea FCEV, mai putin in modelul Tesla, desi cred ca ambele vor avea succes.
3. Te limitezi la detalii. Din punctul meu de vedere, chiar daca ar polua la un nivel similar, faptul ca aceasta poluare se intampla in afara orasului este deja un castig enorm pentru sanatatea populatiei. Iar tehnologia este inca la inceput, cu timpul atat productia cat si materialele utilizate vor limita poluarea din Africa despre care vorbesti.
4. Nu a zis nimeni sa iti cumperi azi o masina electrica. Romania nu este pregatita de asa ceva. Noua, ca de obicei, ne va lua alti 20 de ani sa ne adaptam. Pana atunci facem ce zice Cezar mai sus, ramanem groapa de gunoi a Europei si strangem gunoaiele lor, recent aduse in tara.
Vezi ca sunt vreo cateva companii mari (inclusiv Tesla) care sunt destul de aproape sa lanseze pe piata camioane electrice. Acolo, solutia prezentata de Nikola cu celule electrice pe baza de hidrogen, ar putea fi solutia (daca este adevarata tehnologia). Cu toate scandalurile prin care sunt bagati, in spatele lor stau parteneriate cu Iveco si GM.
PS: astia de la Volvo cred ca au auzit de discutia noastra: https://www.forbes.com/sites/michaeltaylor/2020/12/03/volvo-cars-to-be-all-electric-by-2030/
reglarea treptata, esalonata pe cat se poate, ajuta mai mult industria si bursa si consumatorul. fiecare trage la caruta sa dar din interese diferite, unele contrare, apare ceva mai bun si profitabil.
totul este sa stii sa citesti.
prea mult optimism este de rau, prea mult pesimism nu este productiv, linia de mijloc este greu de dus ca mai scapi in pesimism sau in superoptimism.
Iubesc masinile electrice dar Zoe ma innebuneste!!!
cica pre multi i-a atras in Evropa...