Airbus a livrat 566 de avioane comerciale în 2020, cu o treime (34%) mai puțin decât anul precedent, ca urmare a dificultăților companiei aeriene cauzate de pandemia Covid-19, a anunțat vineri producătorul european de avioane, potrivit AFP.

In fabrica AirbusFoto: Airbus Helicopters

Compania a înregistrat, de asemenea, 268 de comenzi nete (383 fără a lua în considerare anulările și modificările comenzilor) în 2020, comparativ cu 768 din anul precedent, un colaps de 65%.

Livrările reprezintă un indicator fiabil al profitabilității în industria aerospațială, în primul rând deoarece clienții plătesc cea mai mare parte a facturii atunci când intră în posesia avioanelor.

Cu toate acestea, companiile aeriene au fost devastate de prăbușirea traficului aerian care i-au determinat pe unii să caute să amâne sau să anuleze livrările.

„Pentru a depăși restricțiile privind călătoriile internaționale, echipele Airbus au dezvoltat o soluție inovatoare de livrare electronică (livrări electronice) care a vizat mai mult de 25% din livrări în 2020. Acest sistem le-a permis clienților noștri să primească livrări ale avioanelor lor, minimizând în același timp nevoia de deplasare a echipelor lor”, a spus compania.

Pentru a se adapta la o creștere a traficului aerian, care ar trebui să revină la nivelul său din 2019 între 2023 și 2025, producătorul de aeronave și-a redus ratele de producție cu aproape 40% în primăvară.

Cu toate acestea, el și-a avertizat subcontractanții să se pregătească pentru o posibilă creștere a ratelor de producție la 47 de avioane A320 pe lună (40 în prezent), „probabil nu înainte de începutul celui de-al treilea trimestru al anului 2021”.