Marcel Ciolacu, șeful PSD, îl acuză pe premierul Florin Cîțu cu "vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!". Ciolacu amenință și cu proteste în stradă. Aceasta este reacția șefului PSD după ce Guvernul a aprobat legea prin care abrogă interzicerea vânzarea de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani. Legea urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

"Cîțu – vânzătorul României ! Abrogarea legii PSD prin care interziceam vânzarea companiilor românești în plină criză este cea mai mare crimă economică! Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului.

Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ.

Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!

Planul lor e clar. De asta l-au recuperat la Guvern și pe autorul tentativei eșuate de privatizare a sănătății.

Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!", a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri actul normativ prin care este abrogată Legea 173/2020 privind interzicerea vânzării de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani. Această lege a fost inițiată de PSD și avea menirea să blocheze în primul rând listarea pe bursă a unor acțiuni, precum cele de la Hidroelectrica. Actul normativ aprobat de Guvern stârnește nemulțumirea PSD, fiind așteptate dezbateri aprinse în Parlament pe marginea acestuia.

Legea aprobată de Guvern urmează să fie trimisă Parlamentului.

Ce prevede Legea 173/2020 pe care Guvernul o vrea abrogată

  • Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
  • Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.

Abrogarea legii a fost trecută inclusiv în programul de guvernare. Aceasta în condițiile în care actualul Guvern intenționează să listeze mai multe companii, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București și băncile de stat. De altfel, intenția de a lista aceste companii este menționată în mai multe rânduri în programul de guvernare.

Pentru mai multe amănunte, citește