Cum a ajuns Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, în colimatorul Corpului de control al premierului / Vor fi verificate drepturile de administrator al platformei pentru Măsura 3 - Document

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 11 februarie 2021, 8:51 Economie | Companii


Claudiu Nasui, la Ministerul Economiei
Foto: AGERPRES
​Corpul de control al prim-ministrului a demarat o acțiune de verificare, la Ministerul Economiei, a modului în care a fost respectată legea în privința Măsurii 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) în urma dezvăluirilor din presă, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Altfel spus, acțiunea de control nu a fost inițiată ca urmare a unor sesizări făcute de către ministrul economiei Claudiu Năsui. Acesta afirmase cu o zi înainte, pentru HotNews.ro, că a discutat cu premierul despre nereguli în ceea ce privește Măsura 3. Reamintim că HotNews.ro a scris săptămâna trecută că ar fi fost viciat procesul de înscriere a IMM-urilor pentru finanțările din cadrul Măsurii 3 și că persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere.

HotNews.ro a făcut aceste devăluiri pe data de 4 februarie, iar pe data de 5, premierul Florin Cîțu a decis inițierea unei acțiuni de control. Claudiu Năsui afirmase pentru HotNews.ro că are cunoștință despre posibile fraude, că a discutat cu premierul și că va anunța în curând unele măsuri. Ministrul susținea că aflase cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la datele de pe platforma de inscriere entități din exterior, în afară de administratori.

Pe de altă parte, și Claudiu Năsui avea cont de administrator. Acestuia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum și-a preluat mandatul de ministru, deși în mod obișnuit, administratorii sunt directorii și șefii de agenții. De exemplu, fostul ministru al economiei nu a avut un astfel de cont. Întrebat asupra acestui aspect, ministrul a spus că direcțiile de specialitate i-au pus la dispoziție acest cont.

Un referat întocmit pe 5 februarie de către șeful corpului de control al premierului, Silviu Gabriel Barbu, și semnat de premierul Florin Cîțu, arată că acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale a fost demarată în urma dezvăluirilor din presă. Corpul de control vrea să verifice inclusiv modul în care s-au acordat drepturi de administrator pentru gestionarea platformei.

Surse apropiate situației spun că ar fi avut acces inclusiv un apropiat al ministrului, Paul Ene, șeful USR Sector 4.

Click pentru a deschide
Ce scrie în referatul privind inițierea unei acțiuni de control la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

"Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media cu privire la suspiciunile de viciere a înscrierii IMM-urilor pentru Măsura 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) și de influențare a listelor finale a IMM-urilor înscrise de către persoane din afara celor care aveau atribuții de acces la platforma electronică, în temeiul dispozițiilor art 1. alin 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 87/ 2020 privind organizarea și funcționarea Corpului de control al prim-ministrului, a unei acțiuni de control la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, având următoarele obiective:
1. Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea platformei destinată înscrierii IMM-urilor pentru Măsura 3
2. Verificarea respectării prevederilor legale privind acordarea și utilizarea drepturilor de administrator pentru gestionarea platformei
3. Verificarea respectării criteriilor de selecție a IMM-urilor înscrise în platformă
4. Alte aspecte considerate relevante de către echipa de control

Perioada supusă verificărilor va fi de 01.01.2020 - prezent.

În situația în care echipa de control constată că anumite acte sau operațiuni au fost inițiate anterior datei de 01.01.2020, se va putea extinde perioada supusă controlului.

În conformitate cu prevederile legale și în scopul stabilirii adevărului, echipa de control va putea solicita documente, puncte de vedere și orice alte elemente edificatoare și, totodată, va putea desfășura orice activități apreciate ca fiind necesare pentru soluționarea temeinică și justă a obiectivelor stabilite.

Verificările vor fi efectuate de către o echipă stabilită din consilieri ai Corpului de control al prim-ministrului desemnați prin Ordin emis de secretarul de stat, șeful Corpului de control al prim-ministrului.

Totodată, având în vedere complexitatea acțiunii, vă rugăm să aprobați ca, în măsura în care va fi necesar, CCPM să poată solicita sprijinul autorităților sau instituțiilor publice cu experiență în activități similare obiectivelor de control, inclusiv prin atragerea unor specialiști".

De aici reiese că nu Claudiu Năsui a cerut premierului declanșarea unei anchete cu privire la Măsura 3 de granturi pentru IMM-uri afectate de pandemie, după ce a identificat două probleme în derularea acesteia, așa cum susține și USR printr-un comunicat.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, 5 februarie, că trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru o investigație privind Măsura 3, granturi pentru IMM-uri.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris Cîțu pe Facebook.

HotNews.ro a scris joi că modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor ridică mari semne de întrebare, lucru observat inclusiv de către cei interesați să obțină aceste finanțări cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere.

HotNews.ro l-a contactat pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pentru a solicita explicații. Acesta a spus că va discuta cu STS și va cere o investigație, un audit al platformei.

Năsui mai afirmă că a discutat și cu premierul și va anunța în curând unele măsuri. Ministrul Economiei susține că a aflat cu puțin timp înainte ca termenul de înscriere să expire că au acces la date entități din exterior, în afară de administratori. Întrebat de HotNews.ro cine din afară a avut acces la date, ministrul a spus că băncile. Năsui afirmă că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.

Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita "accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor".

Pentru mai multe amănunte, citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12681 vizualizari

 • -5 (37 voturi)    
  inchipuiti-va ca se intampla asta in guvernul PSD (Joi, 11 februarie 2021, 9:07)

  Tovarasu' Spirala [utilizator]

  ar fi fost plina piata Victoriei?
  • +12 (38 voturi)    
   Cum adica? (Joi, 11 februarie 2021, 9:22)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

   Un premier PSD sa trimita corpul de control intr-un minister condus de un PSD-ist?
   Chiar te crezi spiritual sau doar ti-a scapat porumbelul?
   • -17 (35 voturi)    
    Cat a fost PSD (Joi, 11 februarie 2021, 9:39)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    La guvernare n-am vazut astfel de abuzuri, acum ca au ajuns dreptacii la putere, iata ca abuzurile se tin lant si ele sunt explicate si scuzate de suporterii dreptei care accepta coruptia si chiar o sustin, daca este de partea celor pe care acesti suporteri ii iubesc.
    • +14 (32 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 februarie 2021, 9:52)

     [anonim] i-a raspuns lui Unforgiven

     • -4 (18 voturi)    
      Daca omul greseste (Joi, 11 februarie 2021, 11:21)

      jolian [utilizator] i-a raspuns lui

      Daca omul greseste si e de la ai nostri, se poate corecta .. daca greseste si e de la PSD, trebuie sa moara.
      • +7 (17 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 februarie 2021, 11:33)

       [anonim] i-a raspuns lui jolian

     • +1 (3 voturi)    
      Dreptate, si nu prea (Joi, 11 februarie 2021, 16:37)

      contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui

      Aveti dreptate, doar ca sunteti prea increzator in schimbarea la fata a politicului românesc.
      Nasui a pacatuit prin aroganta si masluielile sale urât mirositoare.
      Dar aici este vorba si de o lupta surda pentru putere, intre PNL si USR. Baietii au intrat deja in perioada pre-electorala, chiar daca ea se va petrece în '24.
      Fiecare vrea sa-si extinda influenta cât mai mult, contra celorlalte partide dar si in cadrul propriilor lor "clanuri" numite, eufemistic, partide
      Cât priveste pe Nasui (desi prefer USR-ul... USL-ului), acesta sa-si primeasca pedeapsa daca se dovedeste ca are gusturi de "ciocoi democrat" (vataf fanariot ?).
    • +1 (5 voturi)    
     acum ca au ajuns dreptacii la putere, (Joi, 11 februarie 2021, 19:36)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     nu se mai pot abtine, actioneaza la vedere, fara teama,fara scrupule,aroganti si dispretuitori, la fel ca putin in crimeea. noua securitate nu are nicio teama!
     ce-i trebuia lui nasui drept de administrator la platforma? este cel putin abuz in serviciu, la care se vor mai adauga si altele.
     cum dreaqu a ajuns un pui de securist devalizator al statului roman sa gestioneze fonduri uriase?
     imediat ce a ajuns in fruntea bucatelor sustinut si propulsat de famiglia securista, nu s-a putut abtine si si-a dat in petic!
     ce se naste din pisica, tot soareci mananca!
   • -3 (25 voturi)    
    te faci ca nu intelegi? (Joi, 11 februarie 2021, 9:47)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    traduc: daca existau suspiciuni de frauda la atribuirea fondurilor dintr-un program guvernamental al unui guvern PSD era plina piata Victoriei?
    • +7 (13 voturi)    
     esti simpatic :) (Joi, 11 februarie 2021, 12:54)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Nu a iesit nimeni in piata victoriei pentru suspiciuni de frauda, ar fi fost chiar ridicol sa se intample asha ceva.

     In piata s-a iesit pentru o chestie infinit mai grava, pentru OUG 13, care practic legaliza hotia si facea justitia o institutie ridicola fara nici o putere.

     Pentru suspiciuni de frauda exista procurori care sa studieze faptele, sa decida daca s-a incalcat legea, sa porneasca un proces penal impotriva respectivilor, si sa-l castige sau sa-l piarda.

     Asha ca toate incercarile astea scremute ale postacimiii pesediste de a pune semnul egal intre oug 13 si niste posibile nereguli la niste granturi atribuite IMM-urilor e de-a dreptul ridicola. Fix de asta vrem justitie independenta si legi care nu legalizeaza hotia, pentru ca astfel de posibile nereguli sa poata fi verificate si daca e cazul pedepsite.
  • -1 (7 voturi)    
   NU... (Joi, 11 februarie 2021, 11:23)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

   Nu ar fi fost nici naiba in Piata Victoriei. De cate ori a fost piata aia plina? Eventual dupa incidentul Colectiv si dupa oug13 (problemele lui Dragnea cu justitia). Practic poti numara pe degete numarul de meetinguri organizate in piata victoriei in ultimii 3 decenii.
   • 0 (4 voturi)    
    asta pt ca voi PSDistii (Joi, 11 februarie 2021, 13:08)

    PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui FCX

    asta pt ca voi PSDistii stiti sa numarati numai pana la 5 :). E complicat cu voi. noroc c'aveti camasi albe si ieseati cu Dancila sa va invete aria patratului cerc
  • 0 (0 voturi)    
   Cate aberatii au fost si la StartUp Nation ... (Vineri, 19 februarie 2021, 16:01)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

   Cabinet medical 1,2,3,...,10 la aceeasi adresa.
   Alte forme de organizare transferate pe alt nume si transformate in SRL finantat prin StartUp Nation.
   Cum a marcat profit odrasla lui Dragnea la programele pentru porci si tomate ...
 • +11 (21 voturi)    
  Securica. Nasui sa vedem pe cine ai mai adus (Joi, 11 februarie 2021, 9:30)

  hopsinoi [utilizator]

  in Minister tot pe canale obscure. Adica din alea Tovarasesti, ca pe miniore pensionara de 42 de ani din ministerul de interne, sau pe turnatoarea securitatii certificata cu diploma.

  Erau obligatii de familie sau de partid sau de agentura?
  • +10 (20 voturi)    
   Erau obligații de toate felurile! (Joi, 11 februarie 2021, 9:50)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Să nu credeți că vor fi angajați vreodată oameni cinstiți și cu o pregătire solidă.Așa procedează
   toate coteriile politice din România,numite total impropriu-partide.
 • -7 (15 voturi)    
  pai va fi ceva normal (Joi, 11 februarie 2021, 9:38)

  rochiri [utilizator]

  ca in urmatoare perioada pnl sa trimita control la usr..dupa ce se reface alianta cu psd si udmr o sa se termine si controalele .
 • +6 (8 voturi)    
  suspiciuni (Joi, 11 februarie 2021, 9:39)

  NEPEU [utilizator]

  - masura a fost fraudata evident , informatiile au circulat libere - banci , firme de consultanta , agentii regionale
  - interventiile in sistem lasa urme - STS poate vedea la orice moment cine a accesat aplicatia , numai sa vrea
  - si daca Domnul Ministru a limitat accesul in 28 ianuarie a fost suficient ? , dovada numarul de inscrieri castigatoare in 28-29 .
 • +10 (14 voturi)    
  Este o cutumă, nu un accident!!!!! (Joi, 11 februarie 2021, 9:40)

  TudorSA [utilizator]

  Celor care isi amintesc programul Schema de Minimis 2013 alias program Micoindustrializare)....atunci sistemul a fost fraudat de cei din Ministerul Economiei...a fost o ancheta și s-a suspendat depunerea!. Acum se repeta figura....Cei care au intrat în sistem au făcut-o cu sprijinul STS...Deci consider că gravitatea faptei atinge siguranța naționala și se solicită măsuri drastice!!
 • +8 (16 voturi)    
  Întrebarea legitimă este cum a ajuns (Joi, 11 februarie 2021, 9:47)

  Rescator [utilizator]

  nefericitul Năsui-Motorola ministrul Economiei!?
  Omul nu ar face față nici măcar în funcția de șef de
  scară,la un bloc din Ferentari.
 • +9 (17 voturi)    
  demisia, Nasui! (Joi, 11 februarie 2021, 10:38)

  tahomir [utilizator]

  daca se dovedeste ca unii de la USR au drepturi de administrator fara a fi fost motivat atunci singurul responsabil este Nasui si singura solutie este demisia sau demiterea lui Nasui.
  Si asa nu e in stare de nimic, e doar un pui de securist, vezi afacerea Motorola, in care familia lui a fraudat cu sume imense statul roman.
  • +5 (7 voturi)    
   Dl Nasui sa ramana, "ajuta" la procentele USR (Joi, 11 februarie 2021, 15:46)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Nu am citit nicaieri vreun articol entuziast despre competentele dlui Nasui in economie si nici despre inalta tinuta morala de care ar da dovada la selectarea celor cu care vrea sa lucreze.
   As zice ca dimpotriva, chiar si in USR dumnealui e controversat (eufemism).

   Daca USR-PLUS se simte ajutata la imagine si electorat de catre acest domn, atunci sa il mentina, probabil partidul ii stie anumite calitati deocamdata ascunse.

   Si trebuie asteptate probe din partea corpului de control, in caz contrar dl ministru nu se face vinovat de vreun abuz sau act de coruptie, eventual e cupabil de lipsa de prudenta si insuficienta competenta in a-si gestiona echipa.

   Eu am fost impresionat de rapiditatea cu care AUR, desi cu putini parlamentari si fara experienta, nu a ezitat si s-a debarasat de o senatoare si un deputat care in mod evident ajutau mai degraba adversarii politici prin comportamentul si trecutul lor.

   La fel a procedat si organizatia separatista maghiara UDMR care a dat afara un deputat (desi e mai mult simbolic, ala va vota tot cu "ai lui") pt anumite minciuni din CV.

   PNL si USR inca ezita sa scape de oamenii lor "problema", cred ca va fi totusi o remaniere la un moment dat, se cam aduna "controversele".
 • +8 (10 voturi)    
  Nu știu (Joi, 11 februarie 2021, 11:56)

  Appollodor [utilizator]

  Nu sunt expert în domeniul ăsta, dar Năsui pare a se băga în toate prostiile posibile de când e ministru. Ca parlamentar fusese ok, acum nu știu ce se întâmplă cu el.
  • +4 (6 voturi)    
   Ca parlamentar a părut bun (Joi, 11 februarie 2021, 13:08)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   mai pe la început. Dar mai târziu a făcut și face parte din echipa care a îndepărtat o mulțime de membri de partid care nu erau de acord cu practicile lui Barna... Doar nu era să lase securitatea ceaușistă prin urmașii ei să ajungă în vârful trebii oameni care se pricep bine la ce fac și care nu sunt din „familie”...
 • +4 (8 voturi)    
  ..e băiatul lui tata.. (Joi, 11 februarie 2021, 13:49)

  mgexpert [utilizator]

  ..averea lui Dorel Năsui e cheia pentru diplomele din străinătate și vizibilitatea din spațiul public, încă de pe când avea caș la gură..

  Nu că acum ar avea cine știe ce competențe, care să-l recomande în postura de ministru. E băiatul cu pile, împins în față..

  E la vârsta la care te crezi buricul pământului și ți se pare că le-ai aflat deja pe toate..
  Chiar nu se putea găsi un om competent pentru ministerul economiei ?
  • +3 (5 voturi)    
   Aveți perfectă dreptate! (Joi, 11 februarie 2021, 18:57)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

   Se pot găsi destui oameni pregătiți și cinstiți.
   Problema este că nu vrea fosta și actuala Securitate,ele vor doar oamenii lor,cultivați încă
   de la grădiniță.De ce oare?Pentru a le face jocurile
   și mendrele ,în scop lucrativ,pe bază de bani fără
   număr și averi uriașe.Minusurile pe care le-ați
   primit sunt o dovadă clară.Namaste corupția de
   partid și de stat!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by