Franța și Germania și-au solicitat partenerii să încheie rapid un „acord istoric” privind impozitarea internațională a afacerilor, după un veto venit din Irlanda care aruncă o umbră asupra tatativelor în curs, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Există în mod clar o oportunitate de a ajunge la un acord istoric la următorul G7 săptămâna viitoare și la următorul G20 la începutul lunii iulie", a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la o conferință de presă comună cu omologul său german. Acesta din urmă, Olaf Scholz, s-a declarat „optimist” cu privire la viitoarea încheiere a unui acord pentru a pune capăt „concurenței fiscale dezastruoase” dintre state.

Președintele SUA, Joe Biden, a propus impozitarea profiturilor multinaționale cu cel puțin 15% la nivel global, reluând discuțiile care se desfășoară de câțiva ani pe această temă spinoasă.

Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, a declarat marți că Irlanda nu intenționează să își mărească rata impozitului pe profit, una dintre cele mai scăzute din lume, respingând planul președintelui american Joe Biden de a stabili o rată de impozitare la nivel mondial de „cel puțin” 15%, potrivit AFP.

"Avem foarte mari rezerve cu privire la o rată minimă a impozitului global la un nivel atât de mare încât ar însemna că doar anumite țări și anumite economii mari vor putea beneficia de această bază", a declarat ministrul pentru Sky News.

Potrivit canalului, Donohoe a prezis că țara își va menține rata impozitului pe profit la 12,5% pentru mulți ani de acum încolo.