Numărul de locuri de muncă vacante în Statele Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în luna aprilie, a anunțat Departamentul american al muncii, relatează Business Insider.

Demisie de la locul de muncaFoto: Sin See Ho / Alamy / Profimedia Images

Departamentul a anunțat de asemenea că 4 milioane de angajați și-au dat demisia în luna aprilie, un alt record pentru ultimii 20 de ani.

Demisiile au crescut cel mai mult în sectorul de retail și în serviciile profesionale și de business.

Companiile americane listau 9,3 milioane de locuri de muncă disponibile la sfârșitul lui aprilie, în creștere cu 12% față de luna anterioară, potrivit datelor oficiale.

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cel mai mult în sectorul hotelier și de cazări și în sectoarele de servicii alimentare, acestea redeschizându-se după mai bine de un an de pandemie.

Rata deschiderii de locuri de muncă - procentul locurilor de muncă totale plus cele vacante - a crescut cu 6%.

Departamentul de muncă din SUA a început să țină evidența acestor statistici începând cu anul 2000.

„Amenințare iminentă”

Companiile americane au raportat o criză severă în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă în ultimele săptămâni.

Camera de comerț a SUA a descris săptămâna trecută situația drept o „urgență economică națională” care reprezintă „o amenințare iminentă la adresa relansării noastre economice fragile”.

Criza i-a făcut pe mulți angajați încrezători să își părăsească locul de muncă și pandemia a încurajat numeroase persoane să reevalueze dacă vor să se întoarcă la birouri.

Tarifele practicate de companiile de ridesharing ca Uber și Lyft au crescut cu până la 40% față de luna aprilie a anului trecut din cauza unei crize de șoferi, potrivit unui studiu realizat de o firmă de cercetări de piață.

Un sondaj realizat în luna mai de către Asociația Națională a Farmaciștilor din SUA a descoperit de asemenea că 4 din 5 farmacii locale au declarat că au avut dificultăți în a găsi suficiente persoane care să livreze medicamente sau să lucreze la tejghea.

Citește și: