Guvernul SUA și directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicații Huawei, Meng Wanzhou, au anunțat vineri un acord care ar putea pune capăt unei bătălii juridice și a unei crize diplomatice între China, Statele Unite și Canada, care are loc de trei ani.

Meng WanzhouFoto: Captura YouTube

Un judecător canadian a eliberat-o pe Meng Wanzhou și a închis procedura de extrădare, într-o scurtă ședință vineri, în fața Curții Supreme din Columbia Britanică.

AFP trece în revistă cele mai semnificative momente ale acestei saga.

Un arest în Canada

La 1 decembrie 2018, Meng Wanzhou a fost arestată la cererea autorităților americane în timpul unei escale pe aeroportul din Vancouver.

Directorul financiar Huawei și fiica fondatorului gigantului chinez al telecomunicațiilor este acuzată că a mințit pentru a ocoli sancțiunile SUA împotriva Iranului.

Această infracțiune se pedepsește cu peste 30 de ani de închisoare în Statele Unite, țară în care este amenințată cu extrădarea.

La 11 decembrie, un judecător a dispus eliberarea sa împotriva unei obligațiuni de 10 milioane de dolari canadieni (6,5 milioane de euro). I se permite să locuiască într-una din vilele sale din Vancouver, dar trebuie să poarte o brățară electronică.

China amenință Ottawa cu „consecințe grave” dacă cetățeanul său nu este eliberat.

Cei doi Michael reținuți în China

La 13 decembrie 2018, China a confirmat că a luat „măsuri coercitive” împotriva a doi canadieni, arestați cu trei zile mai devreme, că a suspectat „activități care îi amenință securitatea națională”.

Aceștia sunt Michael Kovrig, fost diplomat staționat anterior la Beijing, și consultantul și omul de afaceri Michael Spavor, specialist în Coreea de Nord.

Aceste măsuri apar pentru mulți observatori ca răspuns la detenția doamnei Meng.

Canada denunță rețineri „arbitrare”.

Pedeapsa cu moartea

În ianuarie 2019, tensiunile dintre Beijing și Ottawa au crescut atunci când un tribunal din nord-estul Chinei l-a condamnat la moarte pe canadianul Robert Lloyd Schellenberg, în vârstă de 36 de ani.

Arestat în 2014 pentru trafic de droguri și condamnat în primă instanță la 15 ani de închisoare, dar justiția a considerat sentința inițială prea „îngăduitoare”.

"Detenție arbitrară

Pe 17 mai 2019, China i-a arestat în mod oficial pe Kovrig și Spavor, la mai mult de cinci luni de la reținere.

Premierul canadian Justin Trudeau numește măsura „inacceptabilă”.

Pe 22 august, șeful diplomației americane Mike Pompeo a vorbit despre „detenție arbitrară”.

Regres judiciar

În mai 2020, o instanță din Canada a decis în favoarea continuării procedurilor judiciare împotriva lui Meng Wanzhou în vederea extrădării în Statele Unite. Această decizie a spulberat speranțele pentru o încălzire a relațiilor dintre Canada și China.

11 ani de închisoare

O lună mai târziu, instanțele chineze îi acuză în mod oficial pe Kovrig și Spavor pentru „spionaj” și „dezvăluirea secretelor de stat”.

Într-un proces cu ușa închisă, Michael Spavor a fost condamnat în august 2021 la 11 ani de închisoare, verdict considerat „absolut inacceptabil” de Ottawa. Nicio decizie nu a fost încă anunțată în cazul lui Kovrig.

După trei ani de tensiuni, calmarea situației?

Guvernul SUA a propus vineri, într-un tribunal din New York, să „amâne” până la sfârșitul anului 2022 procedura împotriva lui Meng Wanzhou, care i-ar permite să se întoarcă acasă în China.