Anunțând marți împărțirea activităților sale, General Electric va înceta să mai existe ca un conglomerat, încheind un capitol al uneia dintre cele mai mari aventuri industriale din istoria Statelor Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

GE va face loc unor trei companii separate listate la bursă, care se vor specializa, respectiv, în aviație, sănătate și energie.

Această decizie este consecința eforturilor de tăiere de costuri de câțiva ani pentru a face față unei datorii colosale și unei serii de alegeri strategice proaste ale companiei.

„Avem responsabilitatea de a acționa rapid pentru a modela viitorul aviației, pentru a promova medicina de precizie și pentru a ghida tranziția energetică”, a declarat Lawrence Culp, CEO al GE, într-o conferință telefonică.

Concret, GE intenționează să creeze o nouă entitate la începutul lui 2023 din divizia de echipamente medicale în care va păstra un pachet de 19,9%.

Activitățile legate de energiile regenerabile și turbinele eoliene, cu gaz și cu abur vor fi grupate într-o singură companie de la începutul anului 2024.

În urma acestor tranzacții, denumirea „General Electric” va fi păstrată pentru a desemna o a treia companie, specializată în aviație, un sector crucial pentru GE, care produce reactoare și motoare, în special pentru Boeing.

Culp va rămâne CEO al GE până la finalizarea divizării diviziei de energie, apoi își va asuma un rol de management în cadrul noului grup de aviație.

Peter Arduini va prelua frâiele diviziei de sănătate la începutul lui 2022, Scott Strazik de la compania energetică și John Slattery își va păstra rolul de director general al unității de aviație.

Dezmembrarea general Electic, primită bine pe Bursă, dar nu și de agențiile de rating

Wall Street a reacționat bine la anunțul divizării, acțiunea GE, listată la Nasdaq, urcând cu aproape 4%, la 112,40 de dolari, în jurul mijlocului sesiunii.

Agenția S&P Global Ratings a indicat însă că are în vedere scăderea ratingului GE, considerând că separarea în trei entități ar face grupul „mai puțin diversificat”.

„Am putea scădea ratingul dacă pierderea în diversificare nu este compensată suficient prin reducerea datoriei și îmbunătățirea rezultatelor financiare”, a avertizat S&P.

Pentru a-și atinge scopurile, GE ar putea profita de o oportunitate în industria nucleară prin intermediul noii companii specializate în energii regenerabile, consideră Peter McNally de la firma Third Bridge.

„În Statele Unite, scăderea numărului de centrale nucleare s-a echilibrat, iar centralele existente își văd ciclul de viață prelungit datorită fiabilității remarcabile și a cererii tot mai mari de energie”, a spus McNally.

„Deși energia nucleară este încă controversată în unele părți ale lumii, observăm creșterea numărului de instalații în locuri precum Europa de Est sau Orientul Mijlociu”, a adăugat el.