Companiile aerien europene au avertizat joi guvernele împotriva instituirii de restricții de călătorie „inutile” și „ineficiente” în fața variantei Omicron a Covid-19, scrie AFP.

Zbor cu avionul pe timp de pandemieFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„O serie de țări, inclusiv Franța, Grecia, Italia și Regatul Unit tocmai au reintrodus restricțiile de călătorie pentru călătorii vaccinați, ca răspuns la riscurile pentru sănătatea publică asociate cu varianta Omicron”, au menționat organizațiile ACI Europe și Airlines for Europe (A4E) care operează aeroporturile şi companiile aeriene ale Bătrânului Continent.

Miercuri, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că, în fața acestei variante extrem de contagioase, vaccinul în sine „nu va fi suficient” și a cerut o „reintroducere și consolidare rapidă” a măsurilor împotriva Covid, precum revenirea la telemunca sau prudența sporită în timpul sărbătorilor de sfârșit de an.

Dar, au spus ACI Europe și A4E, ECDC „recunoaște că nu este necesar să se includă restricții de călătorie”. Iar cele două organizații au subliniat că aceste măsuri sunt în contradicție cu „rațiunea de a fi” a certificatului european de sănătate lansat vara trecută și care permite deținătorilor săi, vaccinați sau recent testați, să circule liber între țările UE.

Acest apel vine într-un moment în care coordonarea dificilă în fața progresului noii variante a fost în centrul summit-ului liderilor celor Douăzeci și Șapte de joi la Bruxelles, în timp ce Omicron ar putea deveni dominant în Europa până la jumătatea lui ianuarie, conform Comisiei Europene.

Unele țări precum Irlanda, Portugalia, Italia și Grecia solicită deja călătorilor europeni, chiar vaccinați, să prezinte un test negativ pentru a putea intra pe teritoriul lor.

Franța, la rândul ei, a anunțat că va restabili de sâmbătă obligația „motivelor convingătoare” pentru călătorii din și către Regatul Unit în fața „avansării extrem de rapide a variantei Omicron” în această țară.