Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că Guvernul va adopta cadrul legal pentru plata contractelor de finanțare in valoare de peste o jumătate de miliard de lei pentru ultimii 2885 de beneficiari eligibili ai Măsurii 2 granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor. Ciucă a mai spus că s-a decis ca în acest an să continue atât programul Start-Up Nation cât și sprijinul financiar pentru întreprinderile din turism, cazare, alimentație și agenții de turism.

Ajutoare de stat COVID pentru IMMFoto: Dreamstime.com

"Azi vom adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri din România. Vom accesa instrumentele financiare și granturile pentru sectoarele afectate și vom implementa scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și garanții pentru credite.

Vom crea cadrul legal pentru plata contractelor de finanțare in valoare de peste o jumătate de miliard de lei pentru ultimii 2885 de beneficiari eligibili ai Măsurii 2 granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor.", a declarat premierul Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Acesta a spus că facturile totale alocate alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru în această schemă de sprijin pentru IMM-uri au fost în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, la care s-au adăugat prin legea bugetului pe anul 2022 suma de 570 milioane de lei.

Am decis să continuăm în acest an atât programul pentru stimularea înființării intreprinderilor mici și mijlocii Start-up nation Romania cat si programul privind măsurile pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare de alimentație și agenții de turism a căror activitate a fost afectată în contextul COVID 19.

Vom mai adopta astăzi OUG prin care se va permite implementarea de către Ministerul Antreprenoriatului a programului de sprijin a secoturlui IMM in scopul relansării economice. Astfel se va asigura accesul intreprinderilor grav afectate de situația economica la un nou instrument de finanțare.

Totodată printr-un Memorandum vom pregăti implementarea unor noi programe guvernamentale de creditare cuprinse în pachetul de stimulare economică pentru IMM-uri IMM prod, rural invest, Garant construct si innovation.